Naša studentkinja Milica Čičić odabrala je da svoje Master studije završi u Švedskoj, na državnom univerzitetu Jonkoping. Saznajte kakvo je njeno iskustvo sa upisom, studijama i životom u Švedskoj.

studije u švedskoj

Zašto si odabrala baš Švedsku za studije?

Švedsku sam izabrala, rekla bih sasvim slučajno. Prvenstveno sam htela da apliciram samo u Italiju, u Milano, ali sam pre apliciranja posetila “Sajam studiranja u inostranstvu”, organizovan od strane Ino Edukacije u Beogradu i dobila nova saznanja. Na sajmu sam želela što više da saznam o studijama u Milanu i sasvim slučajno sam ugledala predstavnicu Univerziteta iz Jonkopinga, Švedske. Sama prezentacija univerziteta mi se veoma dopala, tako da sam u narednim danima počela intenzivno da razmišljam o slanju prijave i na taj fakultet, pored prijave za Milano.

Pored pozitivne prezentacije, dopala mi se činjenica da je za državljane Evropske Unije potpuno besplatno studiranje na fakultetu u Jonkopingu, što je meni pogodovalo, jer posedujem mađarski pasoš.

Takođe sam pronašla i smer koji mi se veoma dopao, saznala više o samom gradu i studentskom životu tamo, i na kraju sam uz pomoć Ino Edukacije poslala prijavu i u Švedsku. U roku od par meseci saznala sam da sam primljena!

Da li je Švedska opravdala tvoja očekivanja?

Švedska je u potpunosti opravdala moja očekivanja. Jako sam zadovoljna studijama i studentskim životom tamo. Za samo par dana sam uspela da se uklopim i naviknem na novi način života. Vremenom sam pronašla i nove prijatelje, sa kojima se družim skoro svaki dan. Švedski obrazovni sistem je opravdano jedan od najboljih u Evropi. Na fakultetu smo imali prilike da steknemo i teorijska i praktična znanja, koja su nam neophodna za buduću karijeru. 

master studije švedska

Studiraš na Univerzitetu Jonkoping. Reci nam više o tvom univerzitetu i Master studijama?

Jonkoping Univerzitet je jedan sjajan internacionalni univerzitet koji se sastoji iz više fakulteta, među kojima je i Ekonomski fakultet, tačnije “Jonkoping International Business School” koji sam ja izabrala. Pored toga što je ovaj fakultet poznat u Švedskoj i generalno u Evropi, on poseduje i duplu akreditaciju. Fakultet nudi sjajne programe kako za osnovne tako i za master studije. Takodje, master studenti mogu birati izmedju brojnih programa na engleskom jeziku koji su u trajanju od 1 ili 2 godine. 

Ja sam izabrala master program International Marketing u trajanju od jedne godine. Ovaj program se sastoji od 6 predmeta plus master (završni) rad. Program je u potpunosti opravdao moja očekivanja. Pored stečenog teoretskog znanja, imali smo puno praktičnih primera i mogućnosti da nova saznanja primenimo i u praksi. U okviru svakog predmeta imali smo grupne radove, gde smo sarađivali sa lokalnim kompanijama. Za mene je ovo iskustvo bilo potpuno novo, sa obzirom da sam osnovne studije završila u Srbiji, gde u nastavi generalno teorija preovladava bez puno prilika za praktičan rad. Svi predmeti koje smo slušali su savremeni i veoma korisni. Dopalo mi se i to što je odnos studenata i profesora mnogo opušteniji nego u Srbiji. Profesori su sjajni predavači, uvek su dostupni, spremni za razgovor i da pomognu studentima kad god im je pomoć potrebna.

4

Ostao mi je još samo jedan premet do kraja, kao i master rad. Iskreno mi je žao što se ova priča privodi kraju, zato što mi je bilo prelepo studirati ovde. Srećna sam zbog svih novih kako praktičnih tako i teorijskih saznanja i veština koja sam stekla na ovom fakultetu. Takođe, srećna sam što sam upoznala mnogo novih ljudi koji su mi postali dobri drugovi.

Kakav je studentski život u Švedskoj? Da li tamo mladi žive drugačije nego u Srbiji? Ipak su to veoma različite kulture…

Studentski život u Švedskoj je u potpunosti drugačiji u odnosu na život u Srbiji. Kada studirate u Jonkopingu imate priliku da se upoznate sa studentima iz čitavog sveta. Ovde je studentski život potpuno internacionalizovan, u smislu da studenti iz raznih zemalja studiraju i žive zajedno. 

emigracija u švedsku

Univerzitet u Jonkopingu stavlja ogroman akcenat na internacionalizaciju. Smerovi su sastavljeni od studenata iz različitih zemalja, a komunikacija je isključivo na engleskom jeziku. Cilj fakulteta jeste da se studenti osećaju prijatno u internacionalnoj atmosferi i da se što pre naviknu na nove uslove. Upravo zato fakulteti pored nastave nude brojne aktivnosti, sportska dešavanja, sajmove, studentske zadruge i organizacije gde svaki student ima priliku da se učlani. 

Što se tiče stanovanja, Univerzitet ima u ponudi brojne domove i stanove, gde studenti mogu da žive. Proces apliciranja za dom je jednostavan i svakom studentu koji se prijavi je smeštaj zagarantovan. Čak i u domovima je atmosfera u potpunosti internacionalizovana, ja lično živim sa tri devojke koje su iz različitih zemalja (Italija, Nemačka i Panama), a opet se super slažemo. Mislim da se za kratko vreme svaki student može navići na novu atmosferu i pronaći nove prijatelje. 

Život u Jonkopingu nikad nije dosadan! Grad nudi studentima brojne barove, kafiće, klubove, restorane, šetališta i radnje. Pored toga, Jonkoping ima bogatu prirodu, okružen je jezerima i šumama koja su divna za izlete i šetnje. 

Život i kultura jesu drugačiji nego u Srbiji. Kako stariji tako i mladi Šveđani su maksimalno fokusirani na rad i studiranje, veoma su disciplinovani i vredni. Po karakteru su mnogo povučeniji od nas, i treba im vremena da steknu nova poznanstva sa internacionalcima. Međutim, po pitanju kafa i druženja sa prijateljima, Šveđani su slični Srbima. Vole da se druže i da provode vreme zajedno. Kafići su vikendima puni i grad oživi. Mladi u Švedskoj vole druženja, izlaske i provod sa društvom. Svaki vikend je grad pun mladih u barovima, restoranima i klubovima.

Ovih dana puno se spominje kako su anti-Covid19 mere u Švedskoj veoma blage. Koje je tvoje mišljenje o tome?

Kada je počela cela ova situacija sa Covid19 virusom, odbor Univerziteta je u par dana prebacio nastavu online i zatvorio kampus da bi sprečio širenje virusa. Mislim da je to bila dobra odluka, jer je na dnevnom nivou na kampusu cirkulisalo više hiljada studenata, gde bi se virus jako lako proširio. Online nastava funkcioniše dobro i brzo smo se navikli na ovaj vid rada.

2

Što se tiče mera koje su sprovedene na teritoriji cele države, one jesu blaže nego u ostalim Evropskim državama. Ne postoji karantin niti policijski čas kao na primer u Srbiji. Kafići, restorani, radnje i dalje rade. 

Moje mišljenje se stalno menja, čas se slažem sa merama koje Švedska sprovodi, čas se ne slažem. Svakodnevno pratim situaciju i informišem se. Međutim u poslednje vreme, videvši kako broj obolelih kao i preminulih brzo raste, smatram da su strože mere neophodne i da taktika koja se sprovodi nije u potpunosti dobra. Ali kao što većina kaže, tek na kraju kad se sve smiri ćemo videti čija taktika je bila najbolja. 

Za kraj, reci nam svoje planove za budućnost?

Imam raznih planova za budućnost. Nakon završetka studija, u planu mi je naravno traženje i apliciranje za poslove kako u Švedskoj, tako i kod kuće u Srbiji ili Mađarskoj. Želela bih što pre da stečeno znanje na ovom fakultetu primenim u praksi.  Sjajno je što je diploma ovog fakulteta priznata svugde u svetu, pa postoji mnogo opcija za budućnost.

Srećno!


Na studije u Švedskoj se preko Ino Edukacije možete prijaviti besplatno i direktno. Pošaljite nam upit: ino edukacija logo border

 

Podelite s prijateljima: