Katarina Borović je kao student Ekonomskog fakulteta u Beogradu otišla na razmenu na jednu od najboljih biznis škola u Evropi – Kozminski Univerzitet iz Poljske. Kozminski u svojoj ponudi ima osnovne i master studije i predstavlja idealan izbor za nastavak školovanja svakog studenta koji je zainteresovan za oblast ekonomije i menadžmenta.

Uverite se i sami kroz iskustvo koje je sa nama podelila Katarina.

Kako si se odlučila za odlazak na studije u inostranstvu i zašto baš na Kozminski Univerzitet?

Bilo je to jednog toplog junskog dana 2017. godine u vreme ispitnog roka. Srela sam drugaricu na fakultetu, koja mi se pohvalila kako je dobila stipendiju i da ide u Berlin na jedan semestar. Sećam se da sam tog dana došla kući i rekla roditeljima kako u septembru planiram da apliciram i ja za razmenu, i tako je i bilo.

Studije na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i generalno studentski dani su mi bili super, ali sam želela da malo odem iz Beograda, izađem iz svoje zone komfora i steknem novo iskustvo. Za razmenu sam se prijavila preko Erasmus plus programa na svom fakultetu. Nakon razmatranja ponude Univerziteta sa kojim je postojala saradnja, kao i na preporuku studenata koji su semestar pre bili na Kozminskom, nije mi dugo trebalo da se opredelim za Varšavu. Bolju odluku nisam mogla da donesem.

1056

Kaži nam nešto više o studijama i programima na ovom fakultetu?

Čvrsto stojim iza svojih reči da za razmenu bolji fakultet od Kozminskog ne postoji. Sam sistem obrazovanja i učenja se potpuno razlikuje od onoga na mom fakultetu. Grupe za rad su dosta manje, 20-30 studenata na predavanjima. Profesori su dosta posvećeni svakom studentu i komunikacija i saradnja sa njima je na sjajnom nivou. Nastavu sam pohađala na engleskom jeziku. Tamo sam položila 8 ispita sa svih modula: Menadžment, finansije i pravo. Nastava se redovno posećuje, radi se dosta projekata, domaćih zadataka i studija slučaja.

Zaboravite na (m)učenje knjiga od 500+ strana, ali se pripremite na drugačiji, inovativniji i po mom mišljenju, efikasniji način učenja. Takođe, studentima je u okviru fakulteta na raspolaganju sjajna multifunkcionalna biblioteka koja u vreme ispitnih rokova radi i do 3 ujutru. U samoj zgradi se nalazi veliki broj kafeterija, restorana različite kuhinje, teretana, lepo dvorište, menza…

Pohvalila bih i kancelariju za dolazeće studente u okviru fakulteta kao i ESN organizaciju. Uz njih je boravak na Kozminskom bio još lakši i lepši. Koordinatori za dolazeće studente su uvek bili tu za nas u slučaju bilo kog problema, a ESN je u toku celog semestra organizovao zabavno-edukativni program za nas. Nedelju pre početka predavanja imali smo orientation week, gde smo se bolje upoznali sa samim fakultetom, sistemom rada, znamenitostima grada, kako kulturnim tako i zabavnim.

Kakav je studentski život u Varšavi i kako se kreću cene?

Studentski život je sjajan! Cene su kao u Beogradu, ako ne i povoljnije. Rekla bih da je samo renta stanova malo skuplja nego kod nas, sve ostalo je na istom ili nižem nivou. Studentska kartica za prevoz (koja obuhvata korišćenje metroa, tramvaja i autobusa) za 3 meseca je oko 40eur. Prevoz je dobro organizovan.

Ko voli da izlazi u Beogradu, voleće i tamo. Varšava kao glavni grad nudi za svačiji ukus po nešto. Pored velikog broja znamenitosti i muzeja, postoji veliki broj restorana/kafića/klubova. Reka Visla je ta koja grad čini još lepšim, tako da se u toku leta sve aktivnosti i druženja prebacuju u okolini reke.

Kozminski

Koliko su ti značili boravak i studije u inostranstvu za karijeru?

Značili su mi jako, ne samo za karijeru, već i za život generalno. Svakome bih preporučila da ode, ne može ništa da izgubi, može samo da dobije. Sada gledano iz ovog ugla, smatram da mi je to najbolji potez koji sam napravila za sebe. U Varšavi sam živela od februara do juna 2018. godine. Na tih 5 meseci gledam kao na najbolji i najlepši period. Upoznala sam divne ljude iz čitavog sveta, stekla jako lepa i iskrena prijateljstva, osamostalila se, unapredila svoje znanje jezika i svoje akademske i poslovne veštine.

Takođe, kao posebno veliko iskustvo u toku razmene izdvojila bih i putovanja. Pored Varšave, obišla sam 9 novih gradova. Savetujem da svi koji odu na razmenu, putuju što više i uživaju u svakom momentu, jer je to nešto što će pamtiti za ceo život!

All-focus

Kakvi su ti planovi za budućnost?

Po povratku iz Poljske fokusirala sam se na svoju karijeru i završetak studija. Ostalo mi je još par ispita do diplomiranja, a od oktobra prošle godine sam počela da radim u kompaniji Mona Hotel Management. Radim u sektoru prodaje i jako sam zadovoljna u kom pravcu se razvija moja karijera.

Hvala ti što si odvojila vreme i prenela nam svoje iskustvo. Želimo ti mnogo sreće u daljoj karijeri!


Ukoliko vas interesuju studije u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit:

Podelite s prijateljima: