Predstavljamo vam iskustvo sjajne mlade dame, Angeline Odadžić, koja je odabrala da svoje osnovne studije završi na Univerzitetu Cattolica u Milanu, kao Edu Cat stipendista! Kako izgleda studirati u Italiji i da li je zadovoljna studijama, pročitajte u intervjuu ispod.

1) Zašto si odabrala Italiju za nastavak svojih studija?

Odlučila sam se za Italiju zato što sam često putovala po Italiji i poznajem je, takođe mislim da je mentalitet njihovog naroda dosta sličan našem i da u tom smislu ne bih imala problema sa kulturnim šokovima. U isto vreme Italija ima neke od najstarijih univerziteta i smatrala sam da tu mogu da dobijem najbolje obrazovanje, u koje Italijani mnogo ulažu i neprestano rade na njegovom usavršavanju. Italija je država sa dobrom klimom, toplim ljudima, koja ima mnogo toga da pruži na profesionalnom i akademskom nivou dok u isto vreme ima mnogo prilika za lep provod, za izlaske, druženje, putovanja i naravno najbolju hranu.

IMG_8261

2) Kaži nam nešto više o svom programu i studijama?

Ja studiram međunarodne odnose na trogodišnjem smeru. To se može povezati sa političkim i društvenim naukama i daje niz mogućnosti posle završetka studija, jer su predmeti isplanirani tako da zadovolje svaku društveno/poslovnu sferu. Program je koncipiran tako da uprkos tome što se uglavnom moje studije zasnivaju na politici, imam mogućnost da upoznam i ekonomije temeljno zahvaljujući organizaciji kursa i profesorima koje imaju niz godina usavšavanja i iskustva u ovoj oblasti. Takođe, često imamo prilike da slušamo govore konzula i ambasadora, njihova mišljenja i iskustva, kao i brojnih kompanija koje uvek žele da regrutuju mlade i vredne studente za svoje programe i prakse.

Processed with VSCO with hb2 preset

3) Kako je izgledao proces apliciranja i koliko ti je značila pomoć Ino agencije?

Proces apliciranja nisam osetila iz razlog što sam se u potpunosti oslonila na Ino Agenciju. Nije bilo nejasnoća, sve je bilo temeljno objašnjeno, i u vezi dokumentacije, i u vezi sa kriterijumima i svim ostalim delovima procesa. Na početku sam se mnogo plašila i mislila sam da će zahtevati mnogo više vremena i silne dokumentacije koju ni ne znam kako da nabavim, ali na kraju se ispostavilo da je to bio samo strah i da sam proces traje kratko i lako. Od postavljanja skeniranih dokumenata na platformu za apliciranje do prvog mejla koji je potvrdio da je moja dokumentacija kompletna i spremna za evaluaciju. Ino Agencija je u velikoj meri olakšala tu porceduru svojom asistencijom i ažurnošću.

4) Kako izgleda studentski život u Milanu?

Stuentski život u Milanu nije tipičan primer studentskog života jer se ne praktikuju mnogo studentski domovi već iznajmljivanje stanova, što mnogo znači kada je osamostaljivanje u pitanju. Mnogo slatkih barova, kafića, galerija i parkova gde se provodi slobodno vreme. Milano je kosmopolitski grad tako da uvek nešto može da se nadje za svačiji ukus. Italijani su veoma opušteni tako da uvek ima prostora za odmor, za uživanje i kafu ili čašu vina. Studenata ima mnogo iz svih delova sveta, tako da ovo predstavlja jedinstvenu priliku za upoznavanje drugih kultura i divan provod.

Dobila sam i punu Educatt stipendiju, pa mi je to dosta pomoglo!

Processed with VSCO with hb1 preset

5) Šta planiraš posle fakulteta i koji su tvoji planovi za budućnost?

Cattolica daje sjajne prilike za dalje usavršavanje tako da je izbor prilično veliki. Nakon osnovnih studija, planiram da završim dvogodišnji master u Švajcarskoj ili Nemačkoj, i uporedo sa studijama završim i praksu u nekoj od nevladinih organizacija ili ambasada, ukoliko za to postoji mogućnost. Ne bih volela samo da se bavim diplomatijom, već bih master radom proširila svoje mogućnosti na biznis i menadžment. Svakako bih nastavila sa svojim aktivizmom u Asocijaciji Ujedinjenih Nacija za mlade kao i Organizaciji Evropskih Studenata za Slobodu, čime se i dalje povremeno bavim.

Hvala ti na izdvojenom vremenu i želimo ti mnogo sreće u daljem školovanju!

 

Ino agencija je predstavnik Univerziteta Cattolica i upis je preko nas direktan i besplatan + ostvarujete umanjenje školarine!

Uz prijavu radimo i besplatnu reviziju dokumentacije, kako biste bili sigurni da je vaša aplikacija najbolja moguća.

Ukoliko nemate sva potrebna dokumenta, nudimo usluge izrade.


Ukoliko vas interesuju studije u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit.

Podelite s prijateljima: