Svoje iskustvo sa MBA studija sa Univerziteta Webster u Beču donosi nam Jelena Tmušić, mlada menadžerka pred kojom je velika karijera!

Zašto si se odlučila na studiranje u inostranstvu?

Nakon završetka osnovnih studija u Beogradu, želela sam da master studije uradim u inostranstvu. Želela sam da usavršim svoje znanje engleskog jezika, ali obzirom da govorim i italijanski i francuski jezik, imala sam razne opcije na raspolaganju. Iako je Italija bila moj prvi izbor, stručni tim Ino Agencije me je uputio na Beč i Webster na kojem bih mogla da završim MBA obzirom da radim u porodičnoj firmi već 5 godina i bilo mi je potrebno da nadogradim moje biznis i menadžment sposobnosti.

webster beč iskustva

Kako si odabrala Webster univerzitet?

Webster kao izbor je nekako došao kao prva i jedina opcija za mene. Mogućnost da za 2 godine završim MBA na prestižnom američkom univerzitetu i dobijem diplomu koja je akreditovana i u Austriji i u Americi me je “kupilo” na prvu loptu. Profesori na Websteru su vrhunski profesionalci i uglavnom pored profesorskog posla imaju privatne biznise, tako da učenje iz njihovih iskustava je neprocenjivo. Imate konstantan kontakt sa njima, razne centre podrške na fakultetu i pomoćiće vam oko svake sitnice koja vam je potrebna.

studije u beču iskustva.jpg

Kako su organizovane studije?

Master studenti na Websteru imaju 4 predmeta po semestru i mogućnost da leti pohađaju predavanja tako da se master program može završiti za godinu i po dana.  Ni jednog momenta se nisam pokajala što sam odabrala Beč i Webster. Proces aplikacije je bio maksimalno olakšan zahvaljujući Ino Agenciji obzirom da je moja jedina obaveza da položim TOEFL test. Moj savet svima koji bi da upišu studije u Austriji je da na vreme krenu sa aplikacijom za vizu, s obzirom da su pooštrili zakone nakon migrantske krize. Meni je Webster pomogao oko vize.

jelena tmusic kako je na websteru.jpg

Kako ti se dopada život u Beču?

Život u Beču je priča za sebe. Posle godinu dana provedenih u Beču nisam videla značajniju razliku između Beograda i Beča. Mnoštvo naših ljudi, lokala, restorana, a opet sve to u austrijskoj arhitekturi i centru grada koji i dalje izgleda kao da je vreme stalo početkom 19. veka. Webster se nalazi u drugom bicirku u Beču i na 10 minuta do čuvenog Stephan’s platza tako da vas 2 stanice metroom dovodi u centar.  Meni je posebno drago sto sa našeg aerodroma svaki dan leti avion za Beč tako da je kuća na sat vremena leta. Na Wesbteru ima dosta ljudi sa ex-yu područja tako da je proces socijalizacije jako lak.

Prijateljstva sa ljudima koja sam stekla dolaskom na Webster su jedna od najboljih stvari koja se dogodila odlaskom u Austriju.  

Prvi semester živela sam u domu koji je bio u vlasništvu Webstera imala sam priliku da provodim i vreme nakon predavanja sa ljudima sa kojima studiram i svakome preporučujem da prvi semestar provede u domu, a da nakon toga traži stan. Webster tim često organizuje razne evente na fakultetu tako da Vam nikada ne može biti dosadno.

Koji su tvoji planovi nakon studiranja?

Studiranje u Beču je za mene jedna od najboljih odluka u životu. Iako sam sa 22 godine, kada sam otišla u Austriju, bila već izgradjena ličnost mogu za sebe da kažem da sam nakon ovih godinu dana postala mnogo samostalnija, sposobnija, snalažljivija i otvorenija prema ljudima drugih nacionalnosti. Za mene je najveći izazov bio da naučim da radim u timu obzirom da sam veliki individualista. Ceo život sam treninirala tenis koji je samostalan sport, ali ovo iskustvo me je dosta promenilo i postala sam mnogo prilagodljivija.

studentska viza za beč.jpg

Imam još jedan semester do kraja studija, nakon toga treba da napišem svoju master tezu, kao i da je odbranim. Nadam se da će se to desiti do leta 2019 a nakon toga planiram da se vratim u Srbiju i maksimalno primenim svoje novostečeno znanje u porodičnom biznisu.

Srećno!

Hvala 🙂


Ako želite da studirate u inostranstvu pošaljite nam besplatan upit ino agencija logo

Podelite s prijateljima: