Viza za Veliku Britaniju je malo drugačija od ostalih jer se veći deo procedure radi online.

Ne zaboravite da od svakog dokumenta napravite minimum jednu dodatnu kopiju, i da svaki original dokument na srpskom, prevedete kod sudskog tumača na engleski sa tačnim informacijama o datumu prevoda, imenu i prezimenu sudskog tumača, broju telefona, i naravno pečatom.

Koraci pre odlaska na zakazani termin

Prvo je neophodna registracija na https://www.gov.uk/apply-uk-visa – na dnu strane videćete Create an account na šta je potrebno kliknuti, započeti registraciju i odabrati za koju vizu aplicirate – Tier 4 General Student Visa u ovom slučaju.
Na istom sajtu tokom registracije biće neophodno uplatiti
visa fee koji je 348 funti – 397 evra i zakazati termin u ambasadi. U sklopu ovih troškova, plaćate i zdravstvenu zaštitu. Cena zavisi od vize (oko 150 funti) i plaća se karticom online.
Nakon registracije dobićete jedinstveni GWF broj, jako važan. Sačuvajte, jer je neophodan za sledeću registraciju koju ćete obaviti.
Odštampajte potvrdu o registraciji.

Kada je u pitanju osiguranje, kao što je napomenuto, plaća se online prilikom registracije i može da se koristi kada viza bude odobrena. Ovo osiguranje ne pokriva očne preglede i zubara.

Sledeći korak je registracija na TLScontact sajtu https://uk.tlscontact.com/rs/BEG/register.php

Na ovom sajtu možete da pratitie svoju prijavu, koristite benefite i proveravate termine. Prilikom registracije neophodan je GWF broj.

Ambasada i dolazak na zakazani termin

Mesto za podnošenje dokumenta je:

UK Visa Application Centre
Airport City Belgrade
Omladinskih Brigada 88b
11070, Belgrade
Serbia

Visa Application Centre (VAC)  je samo agencija koja se bavi prikupljanjem dokumentacije i koja radi za Vladu Velike Britanije. Oni dokumentaciju prosleđuju direktno kancelariji za Vize i imigracije u VB. Posle nekoliko dana, kada uzmu u obzir zahtev, pasoš se vraća u VAC odakle ga možete preuzeti lično ili putem vašeg naloga zahtevati dostavu kurirom. U svakom trenutku možete pratiti vaš zahtev online preko naloga koji ste registrovali pre odlaska u ambasadu.

1453550705714_AIRPORT NOVA 1.jpg

Prilikom odlaska u ambasadu prvo pripremite sledeća dokumenta:

 • Štampanu verziju potvrde o terminu za ambasadu
 • Odštampanu potvrdu plaćanja takse za vizu
 • Pasoš
 • Dokumentacija za vizu, plus kopije

Prilikom dolaska podnosite sva dokumenta. Tamo vas slikavaju i uzimaju otisak prsta kako bi ušli u proces za zahtev o boravišnoj dozvoli. Prijava za boravišnu dozvolu ide zajedno sa procesom za vizu, pa nakon dobijene vize imaćete rok 10 dana da prijavite adresu boravka.

Dokumentacija:

 • Popunjava se online formular – dobićete prilikom logovanja
 • Pasoš sa minimum 2 slobodne strane
 • Stari pasoši
 • Jedna slika, dimenzija za pasoš. Molimo Vas da na sajtu pročitate zahteve koji važe za sliku.
 • Potvrda da ste primljeni na studije – Conformation of Acceptance for Studies (CAS). Fakultet po prijemu na studije pošalje potvrdu o prijemu, ali svakako važna stavka je broj koji dobijate i dostavljate ambasadi, tzv. CAS reference number od strane fakulteta i koji upisujete u online formular. Apliciranje za vizu nije moguće ako je CAS number stariji od 6 meseci.
 • Dokumentacija na osnovu koje ste dobili CAS number – dakle, uz sve poslove za vizu, takođe ćete biti u komunikaciji sa fakultetom, jer će biti neophodna informacija –  koja dokumentacija je uzeta u obzir kada je fakutet izdao CAS broj. Tu dokumentaciju je neophodno priložiti kao originalne prevode na engleski i plus originale na srpskom.
 • Proverite da li posedujete dovoljno novca za život i plaćanje školarine
  1265 funti je cifra koju je potrebno da obezbedite na mesečnom nivou za život. Za godinu dana oko 15180 funti.
  Velika Britanija uvek zahteva da se plati sva školarina pre vize. U tom slučaju Vaš CAS (koji smo pominjali ranije) će uključiti i informaciju da ste izmirili obaveze. U svakom slučaju, čuvajte potvrdu o plaćanju i ponesite sa sobom u slučaju da proces potraje. Ne zaboravite otvoriti devizni račun.
 • Izjave roditelja/staratelja – Za potrebe vize pitaće vas odakle vam novac. Naravno, svi novac dobijamo od roditelja/staratelja, pa će samim tim biti potrebna potvrda da ste u srodstvu i to putem jednog od sledećih dokumenata:
  – Rodnog lista ili
  – Potvrde – ako je u pitanju usvajanje, takođe moraju da se navedu imena oba staratelja ili
  – Sudska izjava o roditeljstvu, original

  Prilažete originalni prevod dokumenta ili notarizovanu kopiju.
 • Pošto ćete koristiti novac roditelja/staratelja, neophodna je i izjava o odobrenju da koristite sredstva u vidu pisma koje treba da sadrži:
  – Izjavu o srodstvu ili starateljstvu
  – Odobrenje da roditelji/staratelji ustupaju novac studentu

Ne zaboravite da se dosta informacija nalazi u CAS broju. Pre ambasade proverite da li sadrži informacije o vašem prijemu na fakultet i dosadašnja paćanja školarine. Sve o CAS broju komunicirate sa fakultetom, a informacije o tome imate i na sajtovima fakulteta.

Sve informacije koje smo Vam ovim putem predočili nalaze se i u zvaničnoj brošuri ambasade koju možete videti ovde.

Ovaj tekst služi za dodatno objašnjenje na već navedenu dokumentaciju ambasade. Za svu pomoć ili izmene, molimo pratite zvaničan sajt ambasade.
Zbog velikog interesovanja, Ino agencija je kreirala uslugu pomoći.

Kako možemo da vam pomognemo?

Naše usluge:

Popunjavanje prijavnog formulara i vođenje kroz proces prijave za vizu> 100 evra (u protivdinarskoj vrednosti)
Ovom prilikom dajemo vaučer sa popustom od 10% za sudskog tumača i upućujemo na pravu adresu!

Ino agencija nije posrednik ambasade Velike Britanije, već samo kao pomoć da uradite sve u najkraćem roku i da cela procedura prođe bez stresa. 

Ako vam je potrebna naša pomoć za apliciranje za studentsku vizu molimo popunite upit ispod:

 

Podelite s prijateljima: