Predstavljamo vam samo neke od mogućnosti za osnovne i master studije turizma i ugostiteljstva, jeftinije i skuplje opcije na različitim lokacijama u Evropi.

bell-2899920

Turizam i ugostiteljstvo – jedno te isto?

Bitno je, za početak, razlikovati studije turizma i ugostiteljstva, jer mnogi misle da su ta dva isto. Razlika je uglavnom u poslovima kojima se bavite kada završite jedno ili drugo. Oni koji završe ugostiteljstvo, uglavnom rade u hotelima (od recepcionera do menadžera), kao menadžeri restorana, barova, kuvari, ili na raznovrsnim pozicijama na velikim kruzerima. Studije ugostiteljstva uglavnom podrazumevaju i part-time praksu u okviru studija, jer je u ovoj industriji iskustvo vrlo bitna stavka. Sa druge strane, diplomci turizma uglvnom rade za neku od turističkih agencija, ili su turistički vodiči. Čak i ukoliko pogledamo obe profesije sa menadžerskih pozicija, zaduženja koja ti menadžeri imaju su vrlo različita. Suština je da ugostiteljstvo podrazumeva rad u samom hotelu, restoranu ili kruzeru, dok turizam podrazumeva planiranje putovanja na različite destinacije  i u različite hotele, prema afinitetima klijenata.

Ukoliko želite da studirate turizam ili ugostiteljstvo, predstavljamo vam samo neke od mogućnosti u Evropi.

Koje su mogućnosti?

1. Business Hotel and Management School (BHMS)

bhms

BHMS je jedan od najvećih biznis-hotelijerskih univerziteta u Švajcarskoj, koji se nalazi u najposećenijem turističkom gradu Švajcarske, Lucernu. To omogućava studentima direktan pristup uspešnim kompanijama i ekskluzivnim hotelima kako u Švajcarskoj, tako i širom sveta, gde rade prakse i sarađuju sa vodećim menadžerima i ekspertima u oblasti međunarodnog biznisa i ugostiteljstva. BHMS je poznato ime u hotelijerstvu, koje školuje vrhunske kadrove i lako nalazi poslove i prakse svojim studentima i diplomcima.

Programi osnovnih studija: Culinary Arts, Global Business Management, Hospitality Management

Master programi: International Hospitality Business Management, Global Business Management, MBA (Master Business Administration) in Hospitality Management

BHMS_header_13

Obuka u ugostiteljskoj i turističkoj industriji je sastavni deo studijskog programa na BHMS. Tokom svake akademske godine, studenti su dužni da imaju period obuke 4-6 meseci u hotelu ili restoranu odobrenom od strane BHMS. Osim toga, BHMS radi i sa brojnim međunarodnim agencijama za zapošljavanje koje su specijalizovane za postavljanje diplomiranih studenata u Europi, Aziji i Severnoj Americi u prestižne kompanije i hotele. Karijeru i plasman studenata na tržište rada pomaže savetnik koji radi lično sa svakim studentom. Kasnije, u CV-iju veoma znači radno iskustvo od godinu i po dana u Švajcarskoj, i svi studenti veoma lako pronalaze dobro plaćene poslove.

Pročitajte o iskustvu sa BHMS-a iz prve ruke ovde!

2. Swiss Education Group

swiss education group

Swiss Education Group je grupacija koju čini 5 hotelijerskih škola: Swiss Hotel Management SchoolThe Hotel Institute MontreuxCesar Ritz CollegesCulinary Arts Academy SwitzerlandInternational Hotel and Tourism Training Institute

Svaka od škola ima različite programe, a ovo su samo neki koje nude. 

Osnovne studije:

International Business in Hotel and Tourism Management (Cesar Ritz Colleges), Culinary Arts (Culinary Arts Academy), Business Administration in Hospitality Management (The Hotel Institute Montreux), International Hospitality & Design Management (International Hotel and Tourism Training Institute);

Master studije:

Hospitality, Health, and Wellbeing (Cesar Ritz Colleges), Entrepreneurship for the Global Hospitality and Tourism (Cesar Ritz Colleges), International Business in Culinary Management (Culinary Arts Academy), Specialisation in Swiss Pastry and Chocolate Arts (Culinary Arts Academy), Hospitality Business Management (The Hotel Institute Montreux), International Hotel & Design Management (International Hotel and Tourism Training Institute);

swiss

Iako su deo jedne grupacije, svaka škola ima svoje jedinstvene prednosti, tako da svaki student može da pronađe svoje idealno mesto. Studenti i ovde imaju obaveznu praksu u okviru studija, koju mogu da završe na bilo kom kontinentu sveta. S obzirom da grupacija sarađuje sa brojnim partnerima, studenti se vrlo lako zapošljavaju nakon studija. 

3. International Business School (IBS) Budapest

ibs

IBS je jedna od najstarijih privatnih visokoškolskih ustanova u Centralnoj Evropi, koja postoji više od 25 godina. Ceo univerzitet radi po britanskom programu i dodeljuje britanske diplome. Danas je IBS moderan univerzitet koji nudi veliki broj programa na engleskom jeziku. U saradnji sa Buckingam University dodeljuje double British degree.

Jedan od progama osnovnih studija je Menadžment sa turizmom, što zapravo podrazumeva da su vaše studije menadžemanta posebno specijalizovane za industriju turizma. Ovako definisan program je zapravo nešto između ugostiteljstva i turizma, te vam nudi široke opcije za zaposlenje. Celokupan spisak predmeta možete pogledati ovde

4. EU Business School

eu business school

Osnovana 1973. godine, EU Business School (EU) je međunarodna, profesionalno akreditovana biznis škola (univerzitet) sa kampusima u Barseloni, Ženevi, Montrou i Minhenu. EU pruža studentima mogućnost da žive u četiri različita grada u Evrope. Studenti mogu menjati kampuse tokom studija i istražiti raznolikost Barselone, Ženeve, Montroa i Minhena. Ovo pruža odličan razlog za učenje novog jezika i upoznavanje različitih ljudi iz različitih kultura, a istovremeno iskusiti nove poslovne mogućnosti i perspektive.

Kada je u pitanju turizam, EU Business school nudi program osnovnih studija Leisure and Tourism Management. Studenti imaju mogućnost na ovom programu da dobiju dual-degree sa još jednog univerziteta (University of Derbi ili University of Roehampton London) ukoliko studiraju semestar duže (ukupno 7 semestara). 

Program master studija Tourism and Hospitality Management nudi integrisane studije turizma i hotelijerstva, što omogućava više opcije za zaposlenje posle završetka studija. Studenti uče o e-turizmu, kroskulturnom menadžmentu, marketing strategijama i hotelijerstvu, te su opremljeni širim sklopom veština. 

Ino Agencija je agent svih gorepomenutih univerziteta. Stojimo na raspolaganju za reviziju dokumentacije i slanje. Za neke od univerziteta je prijava (koja se inače plaća univerzitetima) preko Ino Agencije besplatna. 


Ukoliko vas interesuju studije turizma ili hotelijerstva, pošaljite nam besplatan upit. 

Podelite s prijateljima: