Marija Vranješ je studentkinja kulinarstva na prestižnoj Hotel Business Management School u Lucernu u Švajcarskoj, i danas nam prenosi svoja iskustva sa studija.

Kulinarstvo za neiskusne

Kulinarstvo deluje kao nešto zanimljivo i kreativno, i jeste, ali za onoga koji zna šta je rad u kuhinji to je samo jedan deo. Pre nego sto odlučite za kulinarsku karijeru, zapitajte se u kakvim uslovima biste voleli da radite. Koliko je bitno da ste vikendima i praznicima sa svojim bližnjima. Da li ste spremni da radite po 14 sati dnevno. I da li ste timski igrač. To zna da bude jedan napet, često prljav posao pun žurbe i sto-postotne koncentracije u kome u završnom proizvodu ne sme da se vidi ni trunka haosa u kome je pripremljen. Daleko od toga da želim da vas zaplašim, kulinarstvo ima mnogo svojih draži zbog kojih se sav težak rad na kraju isplati. Kao i u svakom poslu, ukoliko volite to što radite uvek ćete biti srećni.

bhms culinary

O BHMS-u

B.H.M.S se nalazi u malom, preslatkom Lucernu, na obali jezera u brdovitoj Švajcarskoj. Okružen prirodom, ovaj gradić je za one koji uživaju u šetnji po jezeru, starom gradu ili shopping-u u nekoj od par urbanijih ulica i jednom shopping centru. Sama ulica u kojoj se nalaze škola i internat smeštena je na 6 minuta (peške) od starog grada, koji je ujedno i centar Lucerna, i veoma blizu železničke stanice, koja će vam kao studentu biti veoma bitna stvar. Kuhinje u kojima radimo i učimo su odlično opremljene, imamo prilike da učimo od sjajnih chef kuvara i majstora ovog posla. Takođe, sami studenti svakodnevno pripremaju hranu za celu školu, tako da smo od početka veoma orijentisani na praktičnu nastavu i svaki dan naučimo nešto novo.

bhms kulinarstvo studije

Škola, raspored i časovi

Školovanje za hotelijerstvo kao i za kulinarstvo traje 3 godine, svaka godina podeljena je na teorijski i praktičan deo. Teorijski deo traje 6 meseci i ima 4 semestra. Svakog semestra pohađaju se 3 različita kursa/predmeta, ukoliko ste student kulinarstva, ili 4 ukoliko ste student hotelijerstva. Jedan semestar traje 5 nedelja nakon kojih sledi odmor od nedelju do dve dana. Iako na sajtu škole postoji lista obaveznih predmeta za određeni program, moguće je da sami u određenoj meri birate predmete koje želite pohađati.

Plaćena praksa

Drugi deo školske godine je praksa-Internship. Uglavnom je škola ta koja pronalazi studentima praksu ali možete i samostalno pronaći praksu.

Škola nudi praksu u Švajcarskoj kao i širom sveta.

Mesto prakse zavisi u velikoj meri od školskog menadžera za praksu, od samog iskustva studenta i njegovog poznavanja engleskog i nemačkog, francuskog ili italijanskog jezika (u zavisnosti od toga u kom delu Švajcarske želite da radite) i od toga koliko ste uporni da nađete odgovarajuću praksu.

bhms-culinary-factory-kueche
Cirih, Lozana, Ženeva i okolina Berna su omiljene lokacije većine studenata koji se odluče da ostanu u Švajcarskoj, ali često se dešava, pogotovo na prvoj i drugoj godini kada ste jos bez iskustva, da se morate zadovoljiti nekim manjim mestima i restoranima. Studenti sa programa hotelijerstva koji nemaju dovoljno poznavanje lokalnih jezika uglavnom dobijaju posao u housekeeping-u zato je preporuka da pre dolaska u Švajcarsku krenete da učite i nemački ili francuski.

Planovi za dalje

BHMS nudi osnovni stepen obuke u ‘pastries and desserts‘ polju, tako da sam mogla da iskusim i malo drugačiju stranu kulinarstva, koja se više uklapa u moj stil života. Planovi nakon završetka i treće godine u BHMS-u su da se vratim u Beograd i apliciram za posao u svojoj omiljenoj poslastičarnici, koja je bila jedan od glavnih razloga zbog kojih sam se i opredelila za kulinarstvo, ali sa stečenim iskustvom, cilj mi je da se upustim u menadžerske vode.

BHMS je škola u kojoj svako ponese onoliko znanja koliko želi. Pokretanje i vođenje biznisa i kulinarstvo u širem i užem smislu su dve stvari koje definišu moj smer, kasnije i moju diplomu. Ovo je svakako odlična prilika za svakoga ko želi da pokrene privatan ‘food&beverage‘ biznis, jer je nastava u drugoj i pogotovo trećoj godini usmerena baš na to.

Čvrsti temelj za dalju karijeru

Sve u svemu, jedno prelepo iskustvo. Preporučujem onima koji vole da se druže, žele da usavrše jezičke veštine, onima koji vole da istražuju nove teritorije i naravno onima koji postavljaju čvrste temelje svojoj karijeri!

Marija Vranješ


Ako želite da upišete BHMS pošaljite nam besplatan upit. Prijava preko Ino agencije je besplatna:

Podelite s prijateljima: