Već godinama je plaćanje taksi, prijava i školarina za studije u inostranstvu u srpskim bankama veoma komplikovano i otežano. Sa našim klijentima se već duže vreme suočavamo i borimo sa rigidnom birokratijom i regulativom u našim bankama koja onemogućava studente i njihove roditelje da izvrše plaćanja ka inostranstvu.

Šta je problem?

Po regulativi Narodne Banke Srbije da bi fizičko lice (student, roditelj) platilo neku taksu u banci jednom pravnom licu u inostranstvu (univerzitetu, fakultetu, školi jezika) on mora imati fakturu (invoice) na svoje ime da bi na šalteru bilo koje banke u Srbiji mogao da plati. Pošto nije običaj na Zapadu da univerziteti izdaju fakture već samo daju uputstvo na sajtu da se uplati na određeni račun, često nastaje nemogućnost da se plati. Posebno kada je reč o prijavama za studije, koje su 20-100 evra, jer univerziteti za tako male sume ne izdaju fakture ili zahteve za plaćanje, niti šalju mejlove studentima već samo stave broj računa na svoj sajt. Studenti bi potom odlazili u banku sa odštampanom web stranicom, ali bi im bankari tražili i fakturu (nije vredela potvrda o prijemu na studije, odštampani mejlovi i sl.).

Pošto naravno studenti nemaju fakturu jer ih Univerziteti retko izdaju, banke bi uglavnom odbijale da izvrše uplatu i onda kreće dovijanje studenata i roditelja.

Još jedan problem koji se javljao je u uplata finansijske garancije (račun sa ograničenim pravom raspolaganja) za vizu za studije u Nemačkoj, što je osnovni zahtev da bi se dobila studentska viza. Međutim, ove godine banke su počele da traže vizu da bi pristale da izvrše uplatu finansijske garancije ili školarine – a kako da se ima viza kad se nema finansijska garancija?

Ono što je doprinosilo besmislu je i što za one koji su plaćali prijave online ova pravila o fakturama i vizama nisu važila – oni su jednostavno plaćali na internetu bez ikakvih problema. Sa druge strane, oni koji su morali da izvrše plaćanja preko banke su morali su da prolaze kroz čitavu proceduru, da idu od banke do banke i da često ne uspeju da plate prijavu.

Zato smo kontaktirali Narodnu Banku Srbije, sektor za platni sistem i direktorki sektora gospođi Dragani Stanić obrazložili višegodišnji problem sa kojim se studenti suočavaju. Oni su nam brzo odgovorili, razumeli su koji je problem i krenuli su u rešavanje. Izradili su i poslali su nam Dopis u vezi sa primenom propisa kojima se uređuje platni promet sa inostranstvom (možete da ga preuzmete ispod) koji jasno naglašava da student može da plaća bez fakture, samo sa potvrdom o upisu ili odštampanom web stranicom, kao i da mu ne treba viza da bi platio finansijsku garanciju ili školarinu.

Ceo dokument stavljamo na uvid i slobodno preuzimanje svim našim klijentima i čitaocima kako niko više ne bi imao ovakvih problema.

Dopis guvernerke Narodne Banke Srbije Jorgovanke Tabaković o plaćanju studija i taksi ka inostranstvu:

000100020003

PREUZMITE PDF DOPIS OVDE – Možete ga prikazati na šalteru ako imate bilo kakvih problema sa plaćanjima. Na šalteru svih banaka u Srbiji će ga uvažiti, samo da imate instrukcije za plaćanje. Hvala Narodnoj Banci Srbije. Srećno!


Ako želite da studirate u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit logo

 

Podelite s prijateljima: