Kako je na Master studijama na Cattolici? Pročitajte iskustvo naše Tijane Guskić iz Crne Gore, koja studira Scenario i Produkciju na Cattolici u Milanu.

Lična iskustva

Lična iskustva legitimni su pečat upoznavanja i prepoznavanja novog. Postoje kako bi se sagledale različite realnosti, kako bi se otkrili novi svjetovi i otvorili prostraniji vidici. Uz pomoć Ino agencije omogućila sam sebi upravo ispitivanje, upoznavanje i srastanje s novim prostorom – s italijanskim podnebljem.

cattolica master.png

Zašto Italija?

Osnovne studije završila sam u Beogradu na Katedri za Opštu književnost i teoriju književnosti. Svoje ideje, misli i ciljeve željela sam da upotpunim odabirom novog programa koji bi pružio nadgradnju u pisanju, a ipak modernizovao prethodno klasično znanje o književnosti.  Svoj odabir osnovnih studija u Beogradu ne bih mijenjala, ali bih naglasila da se takav pristup gradivu umnogome razlikuje od stranog. Studiranje u inostranstvu nudi jasnu i poštovanu poziciju u društvu, dok se u Srbiji ta pozicija teško dostiže iako je zaslužena.

Oduvijek sam maštala o studijama u Italiji, pa sam svoje interesovanje usmjerila ka italijanskom internacionalnom gradu – Milanu.

Moja višemjesečna potraga za pravim programom urodila je plodom onog trenutka kada sam u to ozbiljno traganje uključila i Ino agenciju.

S obzirom na to da su moja interesovanja usko povezana sa književnošču i kreativnim pisanjem, ponude tog tipa tražila sam isključivo na Univerzitetu Cattolica del Sacro Cuore i pronašla, ne samo zanimljiv program na engleskom, već i svoj budući poziv – International Screenwriting and Production.

Prijava

cattolica milano 2Bilo je neophodno predstaviti sebe prevenstveno putem CV-a, diplome, spiska ocjena, položenih ispita, pisama-preporuka.  Prijava preko Ino agencije je besplatna, i olakšana jer oni direktno mogu da utiču na upis. Zatim je uslijedio prelazak u drugu fazu (ukoliko je prva prošla dobro) – intervju preko Skype-a. Nakon zanimljivog upoznavanja i prolaska u finalni krug, ostalo je još uplatiti školarinu. Oslonila sam se na finansijsku podršku svojih roditelja koji su bili raspoloženi da u moje znanje ulože 8000 eura (4000 odmah po upisu i ostalih 4000 nakon završenog prvog semestra).

Moje studije

Program koji sam sa zadovoljstvom odabrala, počeo je u oktobru 2016. (zvanični završetak očekujem u novembru 2017. jer se tada predaje finalni projekat – prvi lični scenario za film). Predavanja drže poznati vlasnici i menadžeri podukcijskih kuća, profesori najboljih svjetskih univerziteta, strani i italijanski novinari i scenaristi… Poteškoće koje sam imala odnose se jedino i isključivo na insistiranje na timskom radu što je za mene predstavljalo veliki izazov (s obzirom na to da sam sve do sada smatrala da proces pisanja i stvaranja umjetničkog djela podrazumijeva pisanje u samoći).

Iskustva sa osnovnih studija na Cattolici pročitajte ovde

Život u Milanu

Život u Milanu nudi sve što je mladom umu potrebno kako bi se razvijao: upoznavanje jezika, komunikaciju sa zanimljivim ljudima koji postaju dobri kontakti, razgledanje muzeja, galerija, različitih arhitekturai na kraju vam nudi samu svijest o tome da se nalazite u centru svih svjetskih dešavanja čiji dio možete postati ukoliko pružite sebi takvu nezaboravnu šansu.

Tijana Guskić


Ako želite da studirate na Cattolici pošaljite nam besplatan upit.  

Prijava za osnovne studije je otvorena do 15.juna, a za master studije do 30.juna. logo

Podelite s prijateljima: