Danas objavljuemo intervju sa Davidom Skalmanijem, direktorom Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, sa kojim imamo veoma lepu saradnju. Gospodin Skalmani je i filozof (njegove knjige možete videti ovde), a razgovarali smo u studijama u Italiji i kako on vidi mogućnosti studenata tamo.

  • Zašto biste preporučili Italiju kao zemlju za studije?

Ako srpski student razmatra odlazak u inostranstvo da studiraju, Italija se odmah izdvaja kao veoma privlačno mesto iz mnogo razloga: Geografske blizina i direktni letovi do Milana Rima a uskoro i do Venecije. Zatim razumna cena studija, kulturolška bliskot mogućnost da se bude u kontaktu sa kulturnim nasleđem jedinstvene veličine… Međutim, za mene je glavni prioritet: kvalitet. U prepunoj konkurenciji danas evropskog i svetskog akademskog snabdevanja, italijanski univerziteti imaju mnogo toga da ponude. Kvalitet nastave je generalno veoma dobar a često i odličan, okruženje za učenje je prijateljsko i učenik u centru pažnje,  a tu su i mnoge mogućnosti učenje.

2

  • Koja je razlika između osnovnih i Master studija u Italiji?

Bachelor stepen se naziva “Laurea”. To su trogodišnje studije koji možete prisustvovati ako držite diplomu srednje škole u Srbiji. Nakon dobijanja “Gimnazija” (Bachelor) imate pristup majstorske kurseve ili “LaureaMagistrale”, koji zahteva prisustvo 2 godine ili specijalizovana Master (jedna godina). Nakon “LaureaMagistrale” Postoje majstorske kurseve drugog stepena ili “Dottorato”, što je ekvivalentno dr i traje 3 godine.

  • Kako objašnjavate veliki broj studija na engleskom u Italiji?

Možda ne znate, jer je to veoma nov trend, ali italijanski univerziteti sada nude veliki raspon disciplina predaju na engleskom. Dokaz tome je da se broj stranih studenata u Italiji udvostručio u poslednjih 10 godina. Italijanski Univerziteti su posvećeni cilju da dobiju što više međunarodnih studenata i nastavnika, i vode proces internacionalizacije u Evropi. Na primer, možete dobiti zvanje Diplomirani političkih nauka ili master diplomu iz održivog razvoja na engleskom jeziku. Uopšteno, Italija je uvek bio veoma gostoljubiva zemlja za strance. Mnogi Srbi su već studirali u Italiji sa odličnim rezultatima. Obično je uzajamna integracija laka, i nova prijateljstva su brzo stvaraju između Italijana i Srba.

3

  • Studenti često imaju dilemu da li da studiraju u velikom ili malom gradu u Italiji. Šta Vi mislite o tome?

Italija je prilično raznovrsna zemlja i ima rešenja za svaku ličnost i sklonosti. Možete odabrati da studirate u velikim gradovima kao što su Rim, Milano, Torino, Napulj, u srednjim gradovima veličine kao što su Bolonja, Bari, Padova, Katanija ili u malim gradovima poput Siene, Peruge, Urbina, Terama, ili u mestu jedinstvenom kao Venecija. Možda volite život na hladnijem severu ili u toplijem jugu, na Siciliji ili Sardiniji, u blizini planine ili na moru. I univerziteti dolaze u različitim veličinama. Od velikog univerziteta sa više od 40.000 studenata možda pravo mesto za vas: Bolonja, Katanija, Rim La Sapienza, Padova, Piza, Palermo, Milan, Tor Vergata i drugi. Ali želite nešto manje, onda možete birati između Camerino, Foggia, Macerata, Cassino, Teramo i drugih, gde je upisano manje od 10.000 studenata. I naravno, možete izabrati i javni ili privatni. Različitost je nešto po čemu je Italija poznata, i to važi i za naše univerzitete.

  • Šta studirati u Italiji?

Italijanski univerziteti pokrivaju ceo spektar mogućih interesa: nauka, društvo, humanističkih, tehnologije … Tu je sve što mogu da požele. Bolonja je grad najstarijeg operativnog univerziteta u Evropi i takođe je dao svoje ime na nedavnom evropskom procesu integracije u akademskoj oblasti. Posebno priznanje treba dati AFAM sistema, javne akademije proširila širom našeg poluostrva, noseći italijanske izuzetne tradicije u likovne umjetnosti, muzike i plesa (Marangoni je postao deo AFAM sistema – prim.red). Strani studenti u Tehnologija / Engineering / Architecture oblasti primenjuju u velikom broju na “Politecnico” u Milanu ili Torinu, ostali idu na studije medicine u Rimu ili Perugia, dizajn i modni predmeti su prilično popularan, kao i MBA i studija ekonomije.

4

  • Kažite nam nešto više o stipendijama?

Postoje različite mogućnosti i javnih i privatnih, počevši od programa Vlade za stipendije kandidatima u Srbiji. Proverite naš sajt za sve podatke i rokove za aplikacije za narednu akademsku godinu. Postupak je u potpunosti na mreži. Na našoj Facebook stranici objavljujemo nekoliko ponuda koje dobijamo od italijanskih institucija. Stipendije mogu da dobiju od javnih institucija na regionalnom i lokalnom nivou, kao i fizičkih lica.

  • Koja vam je omiljena uspomena iz studentskih dana?

Moj omiljena uspomena iz tih dana u Italiji je sloboda i prijateljstva. Uživao sam dok sam studirao. Sloboda da se organizuju svoj radni dan i druženja se veoma važna kada ste mladi: ona su deo mojih najdražih uspomena.

  • Hvala na vremenu!

Hvala Vama 🙂


VIŠE ZVANIČNIH INFORMACIJA
Kako dobiti studentsku vizu> Službene Informacije dobijene od italijanskog Ministarstva spoljnih poslova
Šta da studirati u Italiji> Zvanične informacije Ministarstva prosvete


Ako vas zanimaju studije u inostranstvu pošaljite nam besplatan upit 

Podelite s prijateljima: