Univerzitet u Beogradu svojim studentima nudi 500 stipendija za studijsku razmenu na osnovnim, master i doktorskim studijama na univerzitetima u EU.

Moramo da pohvalimo UniBG jer je napravio dosta pregledan portal MobiON i omogućio svojim studentima da idu na razmene svuda po Evropi, te dao šansu studentima da uz punu stipendiju provedu jedan ili dva semestra u nekoj drugoj akademskoj sredini.

Šta je razmena?

Razmena na bilo kom nivou studija podrazumeva da se provede nekoliko meseci (najčešće je to jedan semestar) ili godinu dana na drugom univerzitetu, gde će slušati i polagati iste ispite, koji će posle biti priznati na matičnom fakultetu i univerzitetu. Dok ranije Univerzitet u Beogradu baš i nije priznavao kredite i ispita sa drugih univerziteta, sada to više nije slučaj, jer je Bolonjska konvencija omogućila mobilnost kredita, a samim tih i studenata. Dakle, ispiti se tokom razmene polažu na tom drugom fakultetu, pa se priznaju po povratku na matični fakulteti i dobija se diploma matičnog fakulteta. Ne dobija se diploma univerziteta na kom ste bili na razmeni.

razmena-na-fakultetu

Zašto ići na razmenu?

Razmena je super iskustvo i životno i akademski i profesionalno. Naučićete jezik, upoznaćete ljude, postaćete otvoreniji i iskusniji. Drugo, odlično je da se vidi kako drugi profesori predaju i kako je vaša akademska disciplina predstavljena kod njih. Treće, razmena u inostranstvu veoma znači kasnije kada se aplicira za dalje studije ili posao – svi vole hrabre ljude koji su spremni da se odvaže na nešto novo. Četvrto, bolje ćete govoriti strane jezike, jer čak i da odete na razmenu u Hrvatsku,  tamo ćete biti više upućeni na strane studente nego ovde. Peto, ovo je puna stipendija i svi troškovi su pokriveni (školarina, smeštaj, džeparac.)

Kada ići na razmenu?

Najbolja su druga i treće godina, što znači da treba da aplicirate u prvoj ili drugoj godini. Četvrta godina studija (ili poslednja na vašem fakultetu) su malo knap, jer se tada spremate da diplomirate i birate master, praksu. Dosta studenata se tek u četvrtoj godini odluči za razmenu, i neretko im to prolongira studije pa se ceo proces oko diplomiranja razvuče. Zato je idealno da se ode u trećoj godini (trogodišnji fakulteti u drugoj) jer tada već imate nekog iskustva, stariji ste i kad se vratite na četvrtu godinu možete mirno da planirate master ili karijeru.

Razmena ili Master?

Ova dilema je najčešća među gorepomenutim studentima četvrte godine. Ako do četvrte ili završne godine niste išli na razmenu, ja bih se strpila još godinu dana i otišla na Master (tako sam i uradila), jer ćete pre završiti fakultet, a dobićete stranu diplomu na Master studijama.

razmena-u-inostranstvu

Da li možete da se prebacite na strani fakultet?

Odgovor je NE. Često u Ino agenciji dobijamo ovakva pitanja i uvek je odgovor ne. Nije moguće da se u sred studija prebacite na neki strani fakultet jer su kurikulumi drugačiji, drugačiji je zakon o visokom obrazovanju, jezik, dužina studija… Postoje opcije da se prebaci na neke privatne fakultete, ali to samo na drugoj godini studija i na kraju često mora da se plati ceo iznos školarine. Na državne fakultete ne može se prebacivati jer nemaju kako da vam priznaju ispite. Možete samo da odete na razmenu, što je sasvim elegantno rešenje da budete mobilni a da opet završite fakultet na vreme.

Kako se prijavljuje?

Preko portala Mobion pretražite šta je dostupno od razmena ili pogledajte otvorene pozive. Obratite pažnju i odaberite I am a student at the University of Belgrade interested in mobility. Kako vidim, trenutno ima dosta nemačkih univerziteta u ponudi, što znači da morate imati B2 nivo znanja nemačkog. Ko nema, može da izabere razmenu u Hrvatskoj koja je isto u ponudi (Zagreb, Rijeka, Split) i ode da gradi regionalna prijateljstva na moru 😀 Prijava je od 16.januara do 28. aprila. Dokumentacija je standardna i lepo opisana ovde. Što se tiče zahteva jezika, često je potreban nivo engleskog B2 ili i nivo nemačkog i engleskog B2 (oba jezika)

P.S. Ako imate neku simpatiju u Evropi, postoji i dolazna mobilnost, pa mogu i oni ovde da dođu na razmenu <3

Srećno!

Ana Marija Popović


logoAko želite da studirate u inostranstvu ili vam je potrebna pomoć oko prijave pošaljite nam besplatan upit

Podelite s prijateljima: