U američkim i evropskim medijima već je počela debata o reakcijama univerziteta i američkih agenata za visoko obrazovanje, koji se plaše da će 2017. imati manje upisanih stranih studenata na univerzitete i koledže širom Amerike. Na ICEF monitoru, jednom od najvećih mreža agenata i regrutera, navodi se da Trampovi negativni stavovi prema imigrantima i ljudima drugih nacija i rasa neće pozitivno odjeknuti među mladim studentima koji se razmišljaju da li da svoje studije nastave u Americi. Štaviše, i sama tema rasizma je takođe pomenuta, zbog brojnih studenata iz Azije i Afrike, koji se sada premišljaju da li da idu u Ameriku.

Sa druge strane, u svojoj kampanji Tramp jeste kritikovao visoko obrazovanje u Americi kao preskupo i nedostupno za mnoge. U svom govoru o oktobru obećao je da će se potruditi da federalna vlada da podsticaje univerzitetima kako bi imali jeftinije školarine.

1478700963931

Za sada, više će ostati zapamćena njegova izjava da muslimanima neće dopuštati ulazak u SAD, što je mnoge studente muslimanskog porekla destimulisalo da razmišljaju o ovoj državi, i okrenuli su se apliciranju na univerzitete u Engleskoj, Italiji, Nemačkoj, Holandiji itd. Takođe, mnogi agenti smatraju da Tramp promoviše anti-intelektualizam i seksizam, što nisu vrednosti za koje su studenti željni mobilnosti zainteresovani.

Kada se napravi paralela sa Velikom Britanijom i Brexitom, može se naslutiti da će broj stranih studenata u Americi opasti ili u najboljem slučaju ostati isti.

Od 2013, VB prvi put u svojoj istoriji beleži pad stranih studenata, koji se sve više okreću Evropskoj uniji zbog desničarskih poruka koje su godinama slane iz Engleske, što je konačno rezultiralo Brexitom. Svakako, treba imati u vidu i niže školarine u Evropskoj uniji i niže cene života u odnosu na Veliku Britaniju. Sa finansijske strane, slična je situacija i sa Amerikom, koja je najskuplja zemlja za studije, i vrlo verovatno je da će pobeda Trampa dodatni procenat studenata motivisati da odustanu od studija u Americi.

Ostaje da se vidi da li će Tramp preuzimanjem funkcije predsednika Sjedinjenih država promeniti statistike i utiske studenata i radnika u visokom obrazovanju.

Ana Marija Popović


Ukoliko vas zanimaju studije u inostranstvu, pošaljite besplatan upit logo final-01 (2)

Podelite s prijateljima: