Danas u gostima srpski Marko Polo!

Predstavljamo vam Filipa Čolakovića, studenta master studija na Fakultetu za međunarodne i unutrašnje poslove Djilin Univerziteta u Čangčunu u Narodnoj Republici Kini.

filip colakovic 1 obradjenoPre nego što načnemo temu Kine, predstavite nam Vašu organizaciju?
Skoro četiri godine vodim tim okupljen oko ideja i vrednosti Akademije nacionalnog razvoja, organizacije civilnog društva koja razvija i sprovodi programe nefromalnog obrazovanja i prati teme iz oblasti unapređenja kompetentnosti domaćeg formalnog i neformalnog obrazovanja, a sve za potrebe stvaranja budućih kadrova na domaćem i inostranom tržištu rada. Trenutno svoje aktivnosti najviše sprovodimo na teritorije Srbije i Republike Srpske. Naš rad je skoro prepoznat od strane UNESCO koji je svojom patronažom potržao jedan međunarodni projekat koji smo razvili sa kolegamai z Banja Luke. Tokom svojih studija i Akademija je imala priliku da stekne bolji uvid u praksu koja se primenjuje u obrazovnim institcijama svih nivoa u Kini.

Zašto ste se odlučili za studije u Kini?
Tokom stručne prakse koju sam obavaljao tokom svojih osnovnih studija imao sam više susreta sa zvaničnicima i predstavnicima univerziteta NR Kine, u nekoliko prilika su mi pojedini članovi njihovih delegacija predlagali da nastavim postdiplomske studije u Kini i ukazali mi i na moguće načine stipendiranja studija.

Kina me je najviše zainteresovala zbog činjenice da je u pitanju zemjla koja je i dalje u razvoju, država velikih mogućnosti ali i mesto o kome stranci i dalje malo znaju, te za mene predstavlja u velikoj meri put u nepoznato.

Zbog svojih specifičnosti za Kinu se zaista moze reći da je jedna avantura. Takođe, sigurno primaran razlog odlaska u Kinu jeste i mogućnost da studiram na jedno od najboljih univerziteta u Aziji sa veoma dobrim uslovima studiranja.

Koje su Vam bile druge opcije?
Konkurisao sam za više univerziteta i i stipendija u inostranstvu koje su uključivale studiranje u Sloveniji, Britaniji, SAD, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali sam takođe razmatrao mogućnost da nastavim u Srbiji dalje školovanje

Recite nam nešto više o stipendiji Kineske vlade i kako ona funkcioniše?
Za odlazak na studije, učenje jezika ili studentsku razmenu u Kinu postoji više mogućnosti. Jedna od tih mogućnosti je i  moja stipendija – stipendija Ministarstva trgovine NR Kine. Taj program je namenjen uglavnom vladinim zvaničnicima iz zemalja u razvoju koji su spremni na dalje školovanje sa ciljem da kroz usavršavanje bolje upoznaju Kinu i steknu određenana prednaznanja i kontakte u zemlji boravka.

Kako je studirati u Kini?
Prilikom studija u bilo kojoj stranoj državi student se susreće sa određenim specifičnostima koje se tiču samog mesta boravka. Te specifičnosti nekad ne određuje samo država u kojoj studira, već mogu zavisiti i od grada ili univerziteta na kome se nalazi, s obzirom da u Kini postoji preko 800 univerziteta. Konkretno na mojim studijama sam imao više iskustava sa profesorima koji su prethodno radili na prestižnim institucijama u Britaniji i SAD. Takođe svakog petka smo imali gostujuće predavače iz celog sveta, koji su sa nama delili svoja iskustva iz struke i njihove ideje i tumačenja na trenutnih dešavanja u svetu. Naravno, ovakvo okruženje omogućava mnogo prilika za sticanje raznih korisnih kontakata. Takođe, konkretno u mom slučaju, uspeo sam da dobijem finansijsku podršku univerziteta za odlazak na dve konferencije u Njujork i Nju Džersi, kao i na konferencije i sajmove u samoj Kini. Možda su najveće prednost značajna sredstva na raspolaganju njihovih univerziteta koja se stavljaju u službu studenata, kao i otvorenost domaćina na saradnju i potreba države da neprestano ulaže na razne načine u akademsku zajednicu.

filip colakovic 2 obradjeno

Koja je razlika između studija u Srbiji i Kini?
U Kini su skoro svi studenti smešteni u kampusu, predavanja su obavezna a grupe male. Zato je lako osposobiti studenta za intenzivniji naučno-istrazivčki rad, preneti potrebna znanja i veštine, kao i održati relaksiraniji i frekventniji odnos između profesora i studenta. Dosta se uči i radi, potrebno je da studenti prate nastavu i da su konstantno u toku sa gradivom. Podržava se u velikoj meri i njihov vannastavni aganžman. Naravno, u slučaju da student iz bilo kog razloga nije u stanju da zadovolji očekivanja, nastavno osoblje će mu rado pomoći. Takođe, ono što je meni bilo veoma značajno je prilika da se direktno uključim u nastavni proces, što nije opcija koja se pruža svima Tako da sam imao priliku da predajem studentima osnovnih akademskih studija prošle akademske godine.

Kakav je studentski život u Kini?
Fakulteti organizuju barem dva besplatna putovanja godišnje tokom raspusta i nastoje da tokom godine zadovolje sve potrebe studenata za usavršavanje i uslove za provođenje kvalitetnog slobodnog vremena. U tom kontekstu se organizuje se veliki broj naučnih i drugihkonferencija, skupova tokom semestra i gostujućih predavanjakoja se održavaju barem jednom sedmično. Kampus raspolažu brojnim sportskim terenima, poput bazena, otvorenih i zatvorenih terena za košarku, tenis, fudbal, stoni tenis kao i kafićima i brojnim parkovima i velikim veštačkim jezerima sa šetalištima.

Šta je potrebno da bi se neko prijavio na kinesku stipendiju?
Potrebno je pratiti obavešstenja Saveta za visoko obrazovanje pri vladi Kine, konkurse njihovih ministarstava i sajt kineskog centra pri Univerzitetu Džon Nezbit koji ima visok stepen saradnje sa tamošnjim univerzitetima. Nakon dobrog informisanja o uslovima i načinu prijave, student koji konkuriše treba da pošalje neophodnu dokumentaciju i putem interneta ili je dostavi ambasadi Kine u svojoj državi. Velika prednost je brzina procesa i kandidat nakon kratkog vremenskog perioda saznaje svoj status. Znanje kineskog jezika nije obavezno, ali je svakako poželjno.

Koje je najpozitivnije iskustvo koje ste poneli sa studija u Kini?
To je jedno od težih pitanja, iskreno na ovo posmatram kao na svoje celokupno kinesko iskustvo. Trudim se da na taj način ne razdvajam sve na pojedinačna iskustva. Sva, pa i manje dobra iskustva, su deo životne škole i mog „kineskog iskustva“ i mislim da se tako i sve prepreke tako lakše prevazilaze.

Jedno od najkorisnijih iskustava je sigurno što sam bio u prilici da u Kini, pored njihove kulture. bolje upoznam sebe, da se snalazim u raznim situacijama, da upoznam veoma dobre prijatelje i steknem razne druge kontakte.

Da li ste imali neko negativno iskustvo?
Trudim se da sva negativna iskustva iskoristim za svoj lični razvoj i zato se ne mogu požaliti na loša iskustva.

Da li biste preporučili studentima da studiraju u inostranstvu?
Svakako smatram da su život, studije ili duži boravak u inostranstvu veoma korisni za nečiji razvoj. Pomažu osobi da postane samostalniji, snalažljiviji i spremniji za dalji zivot. Za sve u životu postoje dobre i loše strane, ali mislim da je na duge staze, pored svih odricanja, ovo bila dobra odluka.


Ukoliko ste zainteresovani za studije u inostranstvu, pošaljite besplatan upit

Podelite s prijateljima: