Za vas danas piše Hana Hudak, master studentkinja Evropskih odnosa na Sorboni.

Možete je zapratiti na Facebook | Twitter

Novi početak u Holandiji

Da me je neko pre godinu dana pitao gde ću biti i sta cu raditi ove godine – moj prvi odgovor svakako ne bi bio Amsterdam, Holandija. Pa ipak su se stvari tako namestile da svoju prvu godinu mastera provedem na razmeni u glavnom gradu zemlje narandžaste boje, pragmatizma i inovacije.

master u holandiji

Tacno pre godinu dana predala sam dosije za Erasmus svom matičnom fakultetu, Sorboni, iako mi razmena nije bila prva opcija na listi. Pa ipak, razmišljanja o godini razmene me nisu napuštala i privlačio me je nepoznati svet koji takva mogućnost pruža. i priče prijatelja koji su iskusili fenomen zvani Erasmus i ocenili ga kao neponovljiv doživljaj. Tako sam se sredinom avgusta 2015. godine našla na putu za Amsterdam, za amsterdamski univerzitet (UvA), i za master iz evropskih studija.

Studije

Najbitnija stvar jeste akademska tačka gledišta, odnosno sama sadržina, ono zbog čega i odlazite negde na studije.  Lično, delimično sam zadovoljna akademskim stimulusom koje pruža univerzitet u Amsterdamu. Prvi razlog za to jeste da časovi podrazumevaju mnogo više interakcije među profesorima i studentima nego što to pružaju francuske institucije – što je samo po sebi odlično, međutim u nekim slučajevima se vrlo lako pretvara u prostu razmenu mišljenja bez ikakve strukture i reda, čime se gubi smisao predavanja. Drugo, a vezano i za same studente, Holandija (barem u odnosu na Francusku), ne pridaje toliko značaja opštoj kulturi, sto je prilično vidljivo kada je reč o generalnom nivou znanja.

razmena u holandiji

Ipak izdvojila bih I prednosti holandskog obrazovanja a to su sloboda razmene mišljenja, učenje argumentacije u javnom govoru i jedan generalno liberalniji pristup debate. Da ne zaboravim da je Holandija jedna od zemalja koja nudi najviše master programa (a sve više i osnovnih studija) na engleskom jeziku, uz veoma dobar nivo jezika od strane predavača. To i čini da je zemlja uglavnom odmah iza Engleske sto se tice atraktivnosti za studije.

Finansije i Smeštaj

Finansije jesu najveći problem. Holandija je veoma skupa zemlja, a Amsterdam kao glavni grad je još i skuplji. To se odnosi kako na smeštaj čija se prosečna mesečna cena se kreće između 400 i 700€), ali na i na kupovinu, restorane i izlaske. Na primer, u Francuskoj su školske knjige u većini slučajeva besplatne, dok u Holandiji koštaju 20 evra po knjizi. Skup je i gradski prevoz, gde je jedna karta 2.50 evra.

Smeštaj je najproblematišniji zato sto se Amsterdam sve više “smanjuje” u poređenju sa rastućim brojem doseljenika sa svih strana sveta. Ukoliko ste strani student – na razmeni, a pretpostavljam i samostalan – imate malu olakšicu u vidu traženja smeštaja preko fakulteta (mada i to sa cenom). Proces je sledeci: platite odredjenu sumu fakultetu (oko 500€), čiji se potom servis za smeštaj pobrine (u većini slučajeva uspešno) da vas smesti, ili u studentskom domu, ili u stanu koji ćete deliti sa drugim studentima. Što se tiče samih studija, one će vas koštati oko 2,000€ godišnje ukoliko ste iz Evropske unije, a oko 10 do 15,000 evra ukoliko niste. Moje iskustvo je opet drugačije, zato što plaćam školarinu svog matičnog fakulteta, a uz to i primam finansijsku pomoć od Erasmus programa.

razmena u amsterdamu

Kvalitet života

Kako dolikuje studentu na razmeni (iako nisam htela to da prihvatim!), izgleda da sam ipak prošla kroz sve te “obavezne” faze sto se tiče života u Amsterdamu, a verujem da će i svako drugi. Prvih par nedelja sam zaista uživala u svoj slobodi i relaksiranosti koju pruža grad sa svojim parkovima, kanalima, kafeima, a pre svega atmosferom (pogotovo imajući u vidu mnogo “krući” Pariz). No ta relaksiranost ne može da se poredi sa, recimo, madridskom ili briselskom, pa čak i beogradskom atmosferom, već je specifično holandska, i trebaće vam neko vreme da se naviknete na nju. To je nepokolebiva pragmatičnost “in getting things done as well as as a way of life”. Zato Amsterdam i Holandija i odišu utiskom da ništa nije teško i da se sve može bez preteranog napora. Jednom kada to budete shvatili, počećete mnogo više da vrednujete ovdašnji način života – čija je najbolja strana mešavina dobrog funkcionisanja svakodnevnice (prevoz, tačne informacije i druge “male” stvari koje život čine lakšim) i trunčice hipsterskog u veoma alternativnim i prijatnim mesta koja će vas naterati da zavolite lutanja po gradu.

I naravno, ne treba zaboraviti jednu od najboljih strana Holandije koja je svakako bicikl kao prevozno sredstvo. Osim što vas bicikl čini potpuno nezavisnim, takođe je i odličan način da se brze uklopite i uštedite na prevozu. Čak i ako napolju lije ko iz kabla.

Hana Hudak

Podelite s prijateljima: