marina ilic francuskaDanas piše Marina Ilić, doktorant na Univerzitetu Lille 2 u Francuskoj, koja se bavi kreiranjem teorijskih modela za istraživanje uzroka oružanih sukoba u svetu. Diplomirala je i masterirala na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta u Beogradu na odseku za Međunarodne studije. Predavala je na Science Po Lille u svojstvu gostujućeg profesora na predmetu „Analiza savremenih međunarodnih pojava i procesa“, radila kao gostujući istraživač na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i kao saradnik u nastavi na predmetu „Metodologija političkih nauka“ na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Izlagala je na konferencijama, seminarima i letnjim školama u zemlji i inostranstvu, i objavila brojne radove iz oblasti teorije međunarodnih odnosa i problematike uzroka oružanog sukoba u Hrvatskoj u domaćoj i inostranoj literaturi. Govori engleski, francuski, italijanski i španski jezik. Možete je pratiti na Linkedinu i laboratoriji CERAPS

Inovacije u obrazovanju – Novootvoreni Univerzitet Paris Saclay

Paris Saclay predstavlja najambiciozniji projekat francuske vlade u oblasti obrazovanja u poslednjih deset godina. Osnovna ideja je na jednom mestu okupiti francuske univerzitete čija tradicija seže čak do doba Napoleona, vrlo uspešne i prestižne „Velike škole“ (grandes écoles), naučne institute i nacionalne istraživačke ustanove. Činjenica da se Paris Saclay nalazi na jugozapadnom rubu francuske prestonice, koji je poznat kao ekonomski centar i sedište velikih kompanija poslovnog sveta, dovoljno govori o primarnom cilju njegovog osnivanja – povezivanje sektora obrazovanja i ekonomije. Zbog toga ga mnogi danas nazivaju „Francuskom Silikonskom dolinom“.

Suočeni sa relativno lošom pozicijom na globalnim univerzitetskim rang listama, tvorci Paris Saclay projekta se nadaju da će ovim potezom stvaranja multidsciplinarnog univerziteta  dostići veličinu, prestiž i istraživački uspeh Harvarda, MIT-a (Masačusets tehnološki institut), Oksforda i Kembridža. Ovim je Francuska pokazala da prepoznaje izuzetan značaj i potencijal ulaganja u sektor obrazovanja i jasno stavila do znanja svoje namere da se visoko pozicionira u neprekidno rastućoj svetskoj industriji znanja.

université-Paris-Saclay_Kako na Master

Prednosti studiranja na Paris Saclay Univerzitetu

Prvi i osnovni razlog ogleda se u činjenici da je ceo koncept ovog Univerziteta zasnovan na kontinuiranom razvoju od osnovnih do primenjenih nauka, koristeći prednosti, sposobnosti, različitosti i bogatstvo iskustva čitavog niza aktera ovog projekta. Njih u ovom trenutku ima 19, između ostalih tu su Univerzitet Paris-Orsay, Politehnička škola (Ecole Polytechnique), Ecole Normale Supérieure de Cachan, HEC poslovna škola, i brojne laboratorije u sklopu CNRS-a (Nacionalnog centra Francuske za naučna istraživanja) i Komesarijata za atomsku energiju.

Druga važna prednost studiranja na Paris Saclay Univerzitetu je samo mesto na kome je izgrađen kampus. Sa 7700 hektara površine koju zauzima, Paris Saclay je već privukao globalne poslovne gigante kao što su EADS, Siemens, Thales, Danone, Kraft Food, Air Liquide, EDF (najveći francuski proizvođač i distributer električne energije),  koji su premestili svoje poslovanje u sam univerzitetski kampus. Pored velikih kompanija, u Paris Saclay kampusu se smestilo više od 300 malih i srednjih preduzeća, kao što su Carmat, Quantel, Leosphere i V-Motech. Koliko je ovo ozbiljan i ambiciozan projekat pokazuje i brojka da Paris Saclay stvara čak 15% istraživačkih i razvojnih industrijskih projekata i obezbeđuje 35.000 radnih mesta u sektoru napredne tehnologije.

I na koncu, treći razlog studiranja na ovom Univerzitetu predstavlja činjenica da je u septembru 2015. godine otvorio vrata za studente, kojih je već 15.000. Od tog broja njih 5.700 je na doktorskim studijama (čak 40% iz inostranstva) i 10.000 master studenata. Dugoročne projekcije govore da će za 10 godina, Paris Saclay ugostiti 12.000 istraživača i 70.000 studenata, što će ga do 2025. godine svrstati u top 10 svetskih univerziteta.

Školarine za inostrane master studente za 2016/2017 godinu

Dobra vest je da Paris Saclay Univerzitet za narednu, akademsku 2016/2017 godinu, planira da dodeli 170 stipendija za master studije M1 i M2 stepena u trajanju od jedne godine za široku lepezu naučnih disciplina. Na ovaj način, Univerzitet želi da privuče što više visoko kvalifikovanih inostranih studenata koji žele da dalje razvijaju svoje akademske projekte do doktorskog nivoa na elitnim francuskim univerzitetima i velikim školama.

Prijava za master studije i stipendije ove godine će se odvijati u dva upisna roka. Prvi upisni rok za podnošenje aplikacija završava se u ponedeljak, 29. februara 2016. godine, a drugi upisni rok će trajti do četvrtka, 21. aprila 2016. godine.

Klikom OVDE možete naći detaljnije informacije o prijavi i procesu selekcije.


Ukoliko Vam je potrebna pomoć oko pripreme dokumentacije i biranja programa, pošaljite nam besplatan upit

logo final-01

Podelite s prijateljima: