Sezona apliciranja je uveliko počela, međutim Erasmus+ stipendije se već drugu godinu nisu raspisale u Srbiji, ostavljajući mnoge studente bez opcije za stipendiju Evropske komisije. Nacionalne stipendije EU država i dalje postoje, kao i stipendije Univerziteta, ali činjenica je da Erasmus + trebalo da doda oko 50% stipendija na postojeće. Zato smo odlučili da istražimo drugu stranu sveta – Aziju! Činjenica je da Azija postaje centralni deo razvoja čovečanstva u 21.veku, i da se njihovi univerziteti su svake godine sve bolje kotiraju pa ih treba imati u vidu kao opciju.

Stipendije smo poređali geografski, od najbliže zemlje do najdalje.

Turska

studije u turskoj

Turska vlada daje više od 800 stipendija stranim studentima iz različitih zemalja, u skladu s bilateralnim sporazumima i programima kulturnih razmena. Stipendije daju za osnovne i za master studije. Za osnovne studije finansiraju i godinu dana učenja turskog jezika. Master studije mogu biti na turskom ili engleskom jeziku. Stipendija je puna, pokriva školarinu i život. Rok za prijavu je u februaru i martu. Postoji i Tubitak stipendija, koji daje Istraživački savet Turske.

Izrael

studije u izraelu

Na osnovu sporazuma, Izrael daje pune stipendije samo za Srbiju i Hrvatsku, za učenje jezika ili jednu godinu master ili doktorskih studija, na engleskom jeziku. Aplikacije se u hard-copy moraju odneti u ambasadu u Beogradu / Zagrebu, rok je do 30.novembra. Izraelski univerziteti se dosta dobro kotiraju, pa je ovo zanimljiva opcija. Svakako, treba razmišljati i o njihovoj geo-političkoj situaciji.

Saudijska Arabija

saudijska arabija stipendje

Vlada SA daje pune i polovične stipendije, a apliciranje ide kroz Univerzitet. Univerzitet Kralja Abdulazisa za naftu i minerale takođe daje stipendije za studije na ovom univerzitetu. Za one koji se bave građevinom, geodezijom, gasom, naftom i sl. ovo može biti više nego interesantna opcija.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE)

STUDIJE U DUBAIU UJEDNINJENI ARAPSKI EMIRATI

Dubai je postao veoma popularna turistička destinacija, ali i destinacija za posao, pa samo u Emiratima (avio-prevoznik) radi više od 1000 državljana Srbije. Što se studija tiče, oni dosta ulažu u obrazovanje, doveli su dosta zapadnih Univerzita i profesora, pa je obrazovanje na zapadnom nivou. Što se stipendija tiče, postoje različite. Najpoznatija stipendija je IRENA, stipendija njihove Agencija za održivu energiju, ovde je dobro objašnjena aplikacije. UAE Univerzitet daje stipendije za doktorate i asistente, a slične stipendije daje i Khalifa univerzitet za tehnologiju.

Kuvajt

kuvajt studije stipendije

Stipendija za studije na Kuvajtskom univerzitetu je verovatno i najveća od ponuđenih, s obzirom da mesečno daju čak 3500$. Više informacija nađite ovde. Prijava je u februaru.

Katar

katar qatar studije doha

Stipendije za studije na Katarskom univerzitetu pogledajte ovde. Stipendije su samo za osnovne studije, mogu pokrivati školarinu, ali i neke od troškove života, kao što je smeštaj.

Iran

studije iran teheranU Iranu su pravila života stroga i postoji određeni bezbednosni rizik. Ipak, ova zemlja ima jedno od najbogatijih kulturnih nasleđa na svetu (Mesopotamija) i najveći broj spomenika zaštićenih od strane Unesco, pa ako vas zanima istorija i kultura, Iran može biti interesantan da se provede semestar ili dva. Stipendije pogledajte ovde.

Singapur

singapur studije

Singapuru nacionalna vlada daje grantove za studente doktorskih studija prirodnih nauka na Singapurskom univerzitetu. Više informacija pogledajte ovde

Kina

studije u kini

Ministarstvo privrede Kine daje pune stipendije za master i doktorske studije. Apliciranje je online, a deo procesa ide kroz lokalne ambasade. Studije mogu biti na 26 odabranih univerziteta i programima sa spiska koji su na engleskom.

Južna Koreja

south-korea-07

Stipendije za Južnu Koreju daje njihova vlada, za osnovne, master i doktorske studije, kao i za istraživačke programe. Stipendije traju koliko i studije, a mogu biti i godinu dana duže radi učenja korejskog jezika. Stipendije sa daju i za razmene! Rok za prijavu je 15. februar.

Japan

japan studije

Vlada Japana daje stipendije za master studije na japanskom jeziku, i aplikanti moraju biti zainteresovani za japanski jezik i kulturu. Aplikacija za 2016 još nije otvorena, a deadline je u julu. Kandidati ne smeju biti stariji od 35 godina. Za osnovne studije, pogledajte uslove ovde.

Indonezija

studije indonezija

Indonežanska vlada daje pune stipendije za studije na njihovim prestižnim univerzitetima. Aplikacija se prvo radi online, pa se mora odneti u ambasadu, i lokalna ambasada Indonezije mora odobriti vašu aplikaciju. Studije su na engleskom i TOEFL je obavezan.


Ukoliko Vas zanimaju studije u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit
logo final-01

Podelite s prijateljima: