Danas vam predstavljamo Vladimira Stoiljkovića, master studenta programiranja na čuvenoj milanskoj školi Politecnico di Milano. Saznajte koja su njegova iskustva i saveti.

Kako ste došli na ideju da studije nastavite u Italiji na Univerzitetu Politecnico di Milano?

Razmatrao sam brojne programe, ali je moj prvi izbor bila Italija, zbog ljubavi prema ovoj zemlji i njihovom jeziku, ali i zbog obrazovnog sistema. Politecnico di Milano je jedan od najistaknutijih tehničkih univerziteta i nalazi se među 20 vodećih Univerziteta u Evropi. Program koji sam upisao, Management Engineering uklapao se sa mojim željama i završenim osnovnim studijama na Fonu, a dodatna činjenica leži u tome da je univerzitet pozicioniran na 28. mestu u svetu u predmetnoj oblasti inženjerstva i tehnologije. Na kraju, univerzitet se nalazi u Milanu, gradu koji predstavlja najveći industrijski potencijal Italije sa brojnim industrijskim sektorima, što otvara dodatne mogućnosti za profesionalno usavršavanje.

Direktan upis na Cattolica Univerzitet u Milanu  Università_Cattolica_del_Sacro_Cuore_logo

Zašto ste se odlučili da master studije završite u inostranstvu?

Pre svega, želeo sam da izađem iz zone komfora, jer smatram da zemlja u kojoj sam rođen ne pruža velike mogućnosti za usavršavanje, a kada dodamo i činjenicu da mogu brže napredovati u zemlji koja je ekonomski jača od Srbije, izbor master studija u inostranstvu je bio logičan potez. Ono što je dodatno uticalo na moju odluku da promenim sredinu leži u statičnosti naše zemlje, u smislu da ljudi koji žive u Srbiji nerado prihvataju promene i teško se njima prilagođavaju, kao i loša ekonomska, politička i socijalna situacija u kojoj se Srbija nalazi. Studiranje na stranom jeziku je svakako teže i predstavlja izazov, ali se na kraju isplati, najviše zbog načina studiranja, a ne u količini naučenog gradiva.

Šta naši mladi koji planiraju studije u inostranstvu treba da znaju?

Ukoliko razmišljate o školovanju u inostranstvu, imajte u vidu da proceduru upisa treba započeti najmanje godinu dana ranije, najviše zbog toga što većina univerziteta poseduje jedan upisni rok na godišnjem nivou. Nakon izbora studijskog programa koji se uklapa sa vašim interesovanjima, potrebno je prikupiti dokumentaciju, koja se najčešće sastoji od motivacionog pisma, CV-a, potvrde o znanju stranog jezika ili potvrde o položenim stručnim testovima za određenu vrstu studija i pisma preporuke. Školovanje u inostranstvu može biti veoma skupo, te veliku pažnju treba obratiti na finansiranje svojih studija. Međutim, to ne mora biti prepreka, imajući u vidu da veliki broj univerziteta nudi stipendije studentima iz inostranstva, u zavisnosti od vaše motivisanosti i akademskih sposobnosti. Savetujem svim studentima koji planiraju da konkurišu u inostranstvu da se pored uspeha na fakultetu fokusiraju na vannastavne aktivnosti, jer upravo one mogu biti ključne u prihvatanju kandidata na studijski program od strane institucije na koju se aplicira.

sforzesco-castle-705898_1920Sada ste u Italiji. Kako biste opisali Vaše iskustvo, kroz pogodnosti, ali i kroz izazove inostranog studiranja?

Iako sam nedavno započeo avanturu školovanja u inostranstvu, već sada mogu da tvrdim da poznanstva sa ljudima iz zemalja sa različitom kulturom, običajima i vrednostima utiču na moj razvoj, u smislu profesionalne i lične afirmacije. Školovanje u inostranstvu samo po sebi predstavlja prednost, obzirom na potpuno novo životno iskustvo koje se stiče tokom boravka, od samog načina učenja, novih izazova, prošiviranja svojih vidika, do poboljšanja stranog jezika i prilike da steknete nezaboravna i dugotrajna prijateljstva. Ne treba zaboraviti na činjenicu da studiranje u inostranstvu može drastično povećati šanse za zaposlenjem u multinacionalnim kompanijama, obzirom da one više cene ljude koji su spremni da rade u drugim kulturama.

Kako vidite sebe za par godina, da li ste u Srbiji, ili studije završate u Italiji i tamo definitivno ostajete?

Još uvek je rano pričati o planovima, obzirom da imam još mnogo toga da naučim, tj. da najpre završim master studije u Italiji. Svakako ne odbacujem mogućnost povratka u Srbiju. Važno mi je da nastavim da napredujem i da se profesionalno usavršavam.


Ukoliko Vas zanimaju studije u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit
logo final-01

Podelite s prijateljima: