Svoje iskustvo sa plaćene prakse u Nemčkoj donosi Đorđe Ostojić, stipendista Fondacije dr Zoran Đinđić i Nemačke Vlade, student Master studija Menadžmenta na Univerzitetu u Novom Sadu. Možete ga pratiti na Linkedinu.

Profil


Zašto praksa

Još tokom osnovnih studija na Ekonomskom fakultetu u Subotici sam uočio hroničan nedostatak praktičnog iskustva na našim fakultetima, kao i generalno nerazumevanje srpskih kompanija za potrebom vršenja prakse (čak i neplaćene). Ono što je posebno zabrinjavajuće je da studenti misle da će urednim „čišćenjem“ ispita u junskom/julskom roku i solidnim prosekom imati dobre šanse za zaposlenje, što po meni predstavlja veliku zabludu. Poslodavci sve više cene vannastavne aktivnosti, dok praksa predstavlja možda i ključnu prednost koju možete imati pri budućem zapošljavanju, tako da je praksa jedna od bitnih aktivnosti tokom studija, posebno kod ekonomskih i inženjerskih struka.

Zašto baš Nemačka

Nemačka je industrijski lider u Evropskoj Uniji i predstavlja jednu od najpoželjnijih destinacija za zapošljavanje nakon završetka studija. Iako sam planirao da nakon četvrte godine osnovnih studija obavim praksu, nisam imao ideju gde bih to izveo. Sve dok jednog jesenjeg dana nisam uočio plakat o održavanju promocije „Program stipendija nemačke privrede “Zoran Đinđić  Bez ikakvih planova otišao sam na promociju programa, gde sam shvatio koliko zapravo novih iskustava mogu steći odlaskom na praksu u razvijenu državu kao što je Nemačka. Pored same prakse, uvideo sam da program nudi sjajnu priliku da upoznate sjajne ljude iz okolnih zemalja (u programu učestvuju, pored Srbije, i: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Makedonija i Albanija).

Direktan upis na Munich Business School   download

Prijava i proces selekcije

Organizatori programa odlučili su da maksimalno smanje troškove prijave, te se u inicijalnoj fazi možete prijaviti sa dokumentima na engleskom ili nemačkom jeziku, pri čemu ti dokumenti ne moraju biti prevedeni od strane sudskog tumača. Od dokumenata će vam biti potrebni CV, motivaciono pismo i prevod transkripta ocena ili diplome, ako ste završili studije.

Ukoliko budete pozvani na intervju, koji predstavlja drugu fazu procesa selekcije, tek tada će vam trebati sudski prevod transkripta ocena ili diplome (zavisi šta u trenutku apliciranja imate). Na intervjuu vas čekaju 3 člana komisije, sa kojma sam ja imao veoma prijatno iskustvo, a razgovarate na engleskom/nemačkom, u zavisnosti od toga koji ste jezik stavili da vam je najbolji. (Bitno je naglasiti da možete dobiti poziciju i bez znanja nemačkog jezika!) Pitanja na intervjuu su poput razgovora za posao, pri čemu je vrlo bitno da pokažete ko ste Vi zapravo, pošto je izborna komisija vrlo vešta u eliminaciji kandidata koji se predstavljaju da su nešto što nisu.

berlin praksa kako na master

Nakon što se završe intervjui u svim državama učesnicama programa, vrši se takozvani matchmaking, gde koordinatori programa predlažu kandidate kompanijama u Nemačkoj koje su učesnice programa. Kada stigne pozitivan odgovor iz Nemačke, tada vas koordinatori obaveštavaju da ste primljeni i u koju kompaniju ste primljeni. (Takođe je bitno naglasiti da Vi u trenutku prijave ne znate u kojoj ćete tačno kompaniji dobiti poziciju, pri aplikaciji jedino birate Vašu struku, ali pošto se radi o najboljim kompanijama u Nemačkoj, u krajnjoj liniji nije toliko ni bitno u kojoj ćete tačno kompaniji dobiti poziciju). Ono što je zagarantovano, sigurno ćete raditi u struci, iako kompanija može biti iz bilo koje privredne grane. Na primer, iako sam ja ekonomista po struci, praksu sam vršio u kompaniji koja proizvodi viljuškare i ostalu opremu za skladišta, ali sam radio ekonomske poslove.

Priprema za praksu

Ono što razlikuje ovaj program od ostalih je priprema za praksu, koja se odvija u dva dela. Prvi deo priprema u trajanju od dve nedelje se održava u Beogradu, kada oni koji budu izabrani za program u prepodnevnim časovima pohađaju intenzivan kurs Nemačkog jezika (u skladu sa  prethodnim znanjem), dok se u popodnevnim satima održavaju seminari, gde su gostujući predavači najčešće predstavnici Nemačkih institucija u Srbiji, gde se govori o privrednoj saradnji Nemačke i Srbije, ali i sličnim ekonomskim i inženjerskim temama. Posebna pogodnost je što kandidati koji žive van Beograda dobijaju plaćen smeštaj u hotelu, tako da vam je maksimalno olakšano prisustvovanje. Tokom pripremnih nedelja u Beogradu se tradicionalno organizuje i svečani prijem novih kandidata, gde možete upoznati visoke državne zvaničnike i uspešne biznismene, tako da, spremite odelo! 🙂

Svecani prijem u Beogradu Svečani prijem u Beogradu

Drugi deo priprema se održava u Berlinu, traje nedelju dana i ovde se upoznajete sa svim ostalim kandidatima. Ovo je jedan od najboljih perioda, pošto obilazite znamenitosti i institucije, učite o Nemačkoj, ali se i zabavljate, zaista neprocenjivo.Ovaj period je mešavina formalnih prijema, ali i manje formalnih poseta muzejima, team building aktivnostima i kulturnih treninga. Moram da naglasim da je ovaj deo programa podložan promenama, ali ćete definitivno biti dobro informisani o svemu što je planirano za vašu generaciju.

Boravak u Nemačkoj

Ono što me je posebno impresioniralo je što ni u jednom momentu niste prepušteni sami sebi. Po dolasku u mesto u kojem ćete obavljati praksu, najčešće će vas sačekati osoba iz kompanije i odvesti vas do stana, pokazati vam kako da stignete do kompanije, gde da se prijavite, ali i sve ostale generalne stvari (gde su prodavnice, kako da se snađete po gradu, itd). Rad i upoznavanje sa organizacijom je sama svrha vašeg odlaska, tako da je potrebno da budete skoncentrisani tokom nedelje na rad. Morate biti pripremljeni da budete proaktivni, pošto će ponekada vaši mentori biti prezauzeti da bi bili stalno uz vas. Takođe, nemojte se bojati da pokažete šta znate ili da kažete šta mislite (ponekada vaš pogled na problem može rezultirati kvalitetnijim rešenjem), samo nemojte biti suviše nametljivi.

1d67512fcf673a7a360a6a8f242d7da5

Što se tiče društvenog života, tokom nedelje nećete imati baš puno vremena, ali ipak odlazak na piće sa kolegama nakon posla nije neuobičajen, ali to zavisi od kompanije u koju ćete otići. Sa druge strane, vikendom ćete imati šansu da putujete u skoro sve veće gradove, te vam zbog toga savetujem ukoliko imate volje, putujete što više i iskoristite pogodnost da imate besplatan smeštaj u svakom većem gradu. Putovanja su još jedan bitan aspekt ovog programa, tako da morate uzeti u obzir i ovu pogodnost.

Nakon prakse

Po završetku prakse, pored sjajne preporuke u vašem rezimeu i sjajnog iskustva, postajete član jedne od najuglednijih Alumni mreža na Balkanu, a to je Zoran Djindjic Alumni Network, koji okuplja sve bivše kandidate koji su išli na prakse preko ovog programa, što nije zanemarljivo. Ovaj klub organizuje seminare, konferencije i team buildinge, tako da se ne završavaju sve pogodnosti nakon završetka prakse. Kao poslednji savet, idite na praksu, angažujte se tokom studija, ali i po završetku istih, iskoristite svoj potencijal i obogatite vaše iskustvo, jer će vas samo tako budući poslodavci primetiti u gomili ljudi koji apliciraju za posao!

Đorđe Ostojić


Za pripremu aplikacije za prakse u inostranstvu kliknite ovde.

Podelite s prijateljima: