Poslednju zimsku priču nam donosi Nenad B. Kovačević, advokatski pripravnik u advokatskoj kancelariji CMS RRH iz Beograda. Možete ga pratiti na tviteru, kao i putem bloga koji uređuje Eurobloger.

UVOD

Pre nego što pređem na konkretni prikaz master studija, obradovaću sve one koji mrzi da čitaju celi prikaz – u čemu je tajna master studija u inostranstvu?

  • Životno iskustvo
  • Znanje jezika
  • Poznanstva i kontakti

ZAŠTO EVROPSKE STUDIJE

Na master Evropskih studija u Centru za evropske studije koji je deo Univerziteta u Bonu upisao sam oktobra 2011. godine (jednogodišnji program). Iako sam završio Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, odlazak na studije u inostranstvo mi nije teško pao, gotovo da je bio neminovan. Učestvovanje u fakultetskim timovima u simulacijama suđenja i arbitraži (MootCourt), kao i putovanja po inostranstvu su za mene bile putokaz za master u inostranstvu. Napredak Srbije u oblasti EU integracija je za mene bio signal da spojim lepo i korisno – evropske integracije su naime u najvećoj meri jedna pravna operacija, usklađivanja našeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU. Ali za razumevanje tog procesa, LLM (master studije prava) nisu mogle biti dovoljne, i zato sam odlučio da je multidisciplinarni master program, kao što su evropske studije, najbolje rešenje.

Direktan upis na Munich Business School   download

Bonn

Odnos profesora sa studentima je odličan – mala grupa (30 studenata), proaktivan pristup na času, predavači koji imaju puno iskustva u praksi i generalno prilično dobar kadar sa dosta iskustva. Meni, nakon učenja predmeta od po 1000 stranica i silnih zakona ništa nije predstavljalo teret što se tiče učenja, ali se rado setim ushićenja i intelektualne radoznalosti prilikom predavanja – dakle, izazovi su postojali, ali to nužno ne znači da mi je bilo teže. Ono što je velika prednost ovog programa jesu i stručne ekskurzije sa kojima smo obišli sve što se moglo obići od EU institucija (Brisel, Strazbur, Luksemburg, Berlin) a ono što je meni bilo odlično jeste da su nam vodiči često bili alumnisti sa programa koji su nam delili praktične savete i sa kojima sam čak i danas u kontaktu.

ZAŠTO NEMAČKA

Bio sam iskren, dao sam šansu svim zemljama, ali mi se izbor sveo na dve zemlje – Francusku i Nemačku, jer sam želeo da studiram u zemlji osnivaču EU ali i radim na znanju drugog stranog jezika, jer se za to retko kada može pružiti prilika kasnije. No, svako ko se ikada dopisivao sa francuskom univerzitetskom administracijom zna kolike su te muke, te sam nakon kratko promišljanja odlučio da to bude Nemačka. Po mom mišljenju, zaista ne postoji bolja zemlja za studije od Nemačke, studije su gotovo besplatne, studentski standard odličan i pogodnosti za usavršavanje su brojne. Takođe, nemački sistem obrazovanja je s razlogom jedan od najboljih na planeti, a koji je dostupan svim građanima bez obzira na platežne mogućnosti.

8bffcc83b16963558964053b9ef9ca5e

STIPENDIJA

Nemačka daje brojne stipendije ljudima iz našeg regiona (DAAD, političke fondacije KAS, sami nemački univerziteti itd.) Ja sam imao sreću da sam već bio stipendista fondacije Konrad Adenauer koja mi je dala full stipendiju koja je u potpunosti pokrila troškova studija, života, troškove za kupovinu knjiga za učenje jezika i dodatno obrazovanje i još mnogo pogodnosti. Program koji sam ja pohađao nije klasičan program i da se tada cena školarine iznosila oko 8000 EUR.

UPIS

Pored standardnih prijavnih formulara, preporuka, motivacionog pisma moraju dostaviti i dokazi o znanju dva jezika (engleski –  TOEFL, IELTS), jedan za engleski i drugi za bilo koji jezik EU (od 2013. trebalo bi da je moguće da to bude i hrvatski). Upis ide prilično lako, administracija je odlična, i ceo proces ide zaista brzo, s tim što prijave počinju u martu mesecu za narednu školsku godinu.

MOGUĆNOSTI POSLE MASTER PROGRAMA

Poznanstva i kontakti su vrlo važni, ona vam neće naći posao ili praksu, ali će biti od velike koristi. Ja sam uspeo da dobijem praksu u kabinetu predsednika Evropskog parlamenta g. Martina Sulca gde sam zaista imao jedno od najboljih profesionalnih ali i životnih iskustava. Dosta ljudi je nastavilo da se bavi EU integracijama ili u svojim zemljama ili u Briselu, a neki raniji studenti su dogurali do ministra spoljnih poslova (g. Antonio Milošoski iz Makedonije) ali i narodnih poslanika kao što je dr Vladimir Pavićević. Ono što je takođe odlična stvar kod ovog programa jeste da smo tokom cele godine imali treninge za pisanje naših biografija, simulacije razgovora za posao kao i posete kadrovskih službi UN-a, Deutsche Post-a i DeutscheTelecom-a (sve institucije koje imaju sedište u Bonu). Upravo zahvaljujući tim treninzima, ja sam dobio praksu u UN kampusu u Bonu, a neke kolege praksu u Vodaphon-u. Dakle, ceo program pored akademske, ne gubi iz vida perspektivu zapošljavanja.

ŽIVOT U BONU

Bon je mali grad (oko 400 000 stanovnika) ali ja sam ga zavoleo jer ima dosta prirode, i kao bivša prestonica Nemačke i dalje ima dosta bitnih institucija i deo vlade ali se to oseti i prilikom mnogobrojnih kulturnih dešavanja. No, ako to nije dovoljno, Keln (dvomilionska metropola) je udaljen sve 20 min vozom (uključen u cenu studija). Ja sam živeo u domu koji je više nego pristupačan (oko 200 evra), cene hrane su takođe pristupačne, u pojedinim slučajevima čak i jeftinije od cena u Beogradu, kod izlazaka treba biti pažljiviji ali ja nisam ni u tome oskudevao (takođe, Nemci obožavaju da organizuju studentske žurke).

Sve u svemu, ako spojite kvalitet studija, životno iskustvo, želite da upoznate ljude i da naučite vrlo koristan jezik onda je Nemačka pravi izbor za vas. Srećno!


Ukoliko Vas zanimaju studije u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit

logo final-01

Podelite s prijateljima: