Odličan tekst Maše Marjanović!

Masa

Sistem studiranja
Završavam treći semestar mastera na Univerzitetu u Kelnu (iz 1389. godine i na listi elitnih univerziteta Nemačke), na Ekonomskom fakultetu. Fakulteti su u Nemačkoj, zavisno od savezne države, uglavnom besplatni. U Kelnu se plaća oko 230 evra semestar i za to se dobije besplatan prevoz ne samo za grad Keln već celu Severnu Rajnu-Vestfaliju (što je u slučaju nemačke železnice veoma isplativo). Ono što je na mom fakultetu vrlo privlačno jeste potpuna sloboda sa predmetima, jer svako može da se specijalizira u području koje želi birajući predmete koje će da sluša (ukupno 16). Tako nas 50 u generaciji sa istog usmerenja imamo potpuno različiti spisak predmeta i svako ima slobodu da izabere ne samo podusmerenje (oko 30ak) već i ispite unutar njih.

Direktan upis na Munich Business School   download

uni-koeln

Ispiti su ovde pismeni, i ono što ih razlikuje od naših je vremenski pritisak od 60 min. Zaista vremena za grešku nema. Postoje i usmeni vid ocenjivanja, na nekim predmetima kroz studije slučaja, na nekim kroz aktivno učestvovanje na predavanjama i vežbama, a postoji poseban vid usmenog ocenjivanja. Pre nego što izađete na ispit, možete videti prolaznost statistički prikazanu iz godine u godinu. Asistenti su dostupni za konsultacije, kao i profesori i email komunikacija nam je sastavni deo studija. Maksimalni broj ispita koji se sme pasti pre isključenja sa studija je 6. Poništavanje ispita ovde ne postoji i nemačke kolege su mi se slatko nasmejale na tu ideju.

Stipendije
Nemačka je jedna od zemalja, koja nudi najviše stipendija za master studije, pogotovu za naš region. Ja sam bila stipendista Mummert fondacije, koja nažalost više ne stipendira Srbiji. Iako se proces selekcije može opisati kao naporan, zaista je vredan stipendije, a i iskustva koje se steknu. Stipendija je uključivala plaćanje školarine i mesečnu stipendiju (900evra) koja je i više nego dovoljna za studenta u Kelnu. Svaki student dobija i mentora koji prati rad na fakultetu i razvoj karijere. (Meni je mentor penzionisani HR potpredsednik Deutsche Banke za celu Nemačku). Takođe, kako bismo bolje upoznali kulturu zemlje, svako je dobio “kumove”, odnosno porodicu koja je istaknuta u zemlji i vodi nas na društvene događaje. Ipak, studiranje u Nemačkoj je dosta povoljno, godina na državnim fakultetima je 500 evra, a život nije tako skup, te najveći broj ljudi ovde studira bez stipendije.

Stipendije

Meni posebno drag koncept je i Tandem partner, gde stipendista iz starije generacije pomaže novim stipendistima u snalaženju na fakultetu i u novoj okolini. Organizovane su i dve studijske posete Berlinu i Briselu. Seminari se redovno održavaju u različitim gradovima Nemačke i imaju za cilj razvijanje kompentencija studenata (prezentacione veštine, menadžment veštine i sl.) Postoji i kulturni program, gde odlazimo u operu i pozorišta. Pred kraju studija fondacija obezbeđuje i obaveznu praksu u jednoj od Nemačkih firmi (moja uskoro počinje u DHLu). Meni ipak najdraže jesu drugi stipendisti, koji ti odmah postaju prijatelji po dolasku u novo okruženje, i time potiskuju bilo kakav osećaj samoće.

Znanje jezika
Znanje engleskog jezika je vrlo bitno, jer se većina predmeta na mom univerzitetu odvija na engleskom. Ipak fakultet, pa i fondacija traže znanje nemačkog jezika. Nivo B2-C1 je dovoljan i lako savladiv u roku od godinu dana, ako se intenzivno krene. Ispit koji je priznat na svim fakultetima ovde je TestDAF (B2-C1)i meni se čini lakši od Goethe sertifikata gde se traži C1 kao minimum. Stipendisti među sobom govore nemački (naravno većina sa jakim istočnoevropskim akcentima, lako se prepoznajemo ko je iz koje zemlje) i sa fondacijom smo u komunikaciji na nemačkom. Na fakultetu zavisno od predmeta, ali kod mene su uglavnom bili na engleskom jeziku, komunikacija i ispiti su na engleskom.

Keln-panorama

Keln
Grad na reci Rajni glasi za najluđi grad pored Berlina, što se tiče noćnog života, otvorenosti i tolerancije. Najpoznatija znamenitost ovog grada je katedrala, koja je treća po visini u svetu, i čuva mošti tri mudraca. Mnoštvo mostova, šetališta, parkova, muzeja, ali i restorana najrazličitijih kuhinja, klubova svih vrsta muzike, u ovom gradu će svako naći nešto za sebe. Februar je najluđi period godine, kada se ceo grad maskira i 6 dana paradira ulicama uz ritmove karnevalske muzike, uz omiljeno piće Kölsch pivo.Povezanost grada sa ostalim gradovima (Bon, Dizeldorf)  ali i zemljama (Holandija, Belgija, Francuska) ili pak dalje destinacajama jeftinim letovima, čini pauze u studiranju krajnje zanimljive.

Aplicirajte!
Ovo je iskustvo vredno svake muke sa nemačkim padežima i nepravilnim glagolima. Kako nam je ovde može se malo videti i na slikama i snimcima. Ko ima znanje jezika, neka se ne premišlja, već do 01.septembra. spremi svu dokumentaciju i prijavi se. Ko nije siguran u znanje jezika, do 01. septembra ima vremena (ionako je prvi intervju na nemačkom u decembru), a ko je tek počeo sa jezikom, svake godine se dele stipendije u isto vreme i može da se sve spremi.


Ukoliko Vas zanimaju studije u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit

logo final-01


Podelite s prijateljima: