ŠTA JE TO RAZMENA? 

Kad preko nekog programa, za koji vaš univerzitet ima potpisan sporazum sa nekim drugim (inostranim) univerzitetom, možete da studirate semestar ili godinu vaših studija, a da vam se to priznaje na matičnom fakultetu. Ja nisam bila na razmeni, jer kada sam ja studirala, FPN nije priznavao ispite, ali znam kako ide procedura. I sada je situacija sa priznavanjem ispita malo čupava, ali je daleko prijateljskija klima za razmene nego pre 5 godina. Čini mi se da se sad to i podržava, posebno kroz Tempus kancelariju. 

Često dobijam pitanja “Da li ja mogu sa treće godine Pravnog da se prebacim tu i tu..?”. Na državne univerzitete je skoro nemoguće se prebaciti se, jedino ispočetka. Jedino je moguće na privatnim fakultetima, a i to varira. Uvek možete da se prijavite na razmenu, i da odslušate jednu godinu ili semestar negde, pa tamo polažete ispite, koji će vam kasnije biti priznati. Postoji procedura, nije potrebna magija. Diplomu posle dobijate na svom fakultetu.

keep-calm-and-exchange-is-coming-6_512135bae087c31151b31813_thumb

KOJI PROGRAMI RAZMENE POSTOJE?

Dva glavna pravca razmena su Amerika i Evropa. Osim toga, postoje i razni programi za Kinu, nevrstane itd, koje su naši univerziteti ugovorili. Za ovo morate sami da se raspitate po fakultetima, ali i ambasadama, pošto je to neretko obavijeno velom tajne, ili izađe na sajtu fakulteta na kratko, pa otvorite četvoro oči 🙂

  • RAZMENA U AMERICI

SOROŠ – OPEN SOCIETY FOUNDATION. Ova razmena je uglavnom za drugu i treću godinu, ponekad i četvrtu, za godinu dana u Americi. Proces apliciranje ide preko BOŠ-a. Za više pitanja pišite na ena@bos.rs, mislim da je prijava već počela.

UGRAD. Ovo je drugi program razmene, isto je undergraduate, i ide se godinu dana. Prijava je već počela. Više info kod Jovane Miljanović.

keep

  • RAZMENA U EU (sve ove stipendije postoje i za MA, PHD i profesore)

BASILEUS. Program finansiran od EU, vodi ga belgijski univerzitet Gent, sa interesantnim izborom fakulteta. Ko voli sunce, od poznatijih univerziteta tu je Sapienza u Rimu, i Nica. Severno, tu je Lund u Švedskoj, i svakako najprestižniji u ovom paketu Hajdelberg u Nemačkoj. Interesantno, možete i u Sofiju, Ljubljanu ili Zagreb, gde stipendija od 1000 evra ima posebnu draž.

JOINEUSEE. Takođe program EU za Balkan, koji vodi austrijski univerzitet Grac. U ovoj ponudi najjači su Cardiff u Engleskoj, i FREI u Berlinu, mada sve zavisi da li imaju vašu oblast u programu razmene. Tu su i Montepelje, Granada i Bolonja, ali romanske zemlje samo ako govorite njihov jezik, jer na osnovnim studijama retko ko zna engleski. Jedino ako ste za ubrzani kurs italijanskog live 🙂

cr

TEMPUS odnosno ERASMUS. Tempus je program podrške reforme visokog školstva partnerskih zemalja EU, pa je tako i sa razmenama. Tempus u stvari pruža podršku u Srbiji (i drugim balkanskim zemljama) u odlascima na razmenu u EU. Ono što stalno dovodi u zabunu je šta je to Erasmus? ERASMUS NIJE ISTO ŠTO I ERASMUS MUNDUS. ERASMUS JE RAZMENA U/UNUTAR/IZ EU, A ERASMUS MUNDUS JE JOINT- DEGREE MASTER U EU (ponekad i u trećim zemljama) FINASIRAN OD STRANE EU.

Ukoliko vas zanima Erasmus razmena, najbolje da se raspitate u Tempus centru ili na sajtu, a ukoliko vas zanima Erasmus Mundus master, prijavljujete se sami, informacije o svim programima ovde.

SIGMA. Program EU koji vodi Univerzitet u Varšavi. Odlična ponuda univerziteta, uključujući i 3 poljska. Izdvojila bih Varšavu i Krakov koji se poslednjih godina dobro kotiraju. Tu su i Milano i City univerzitet u Londonu.

CEEPUS. Program za Centralnu Evropu odnosno Dunavske države. Centrala programa je u Beču. Ovaj program vas može odvesti u Austriju, Slovačku, Mađarsku i Češku, ali je više okrenut joint-degree masterima i doktoratima, ali uvek vredi pronjuškati. 🙂

Puno sreće u njuškanju,  Ana Marija Popović

keep-calm-and-have-an-awesome-exchange


Ukoliko Vas zanimaju studije u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit

logo final-01

Podelite s prijateljima: