Dobijamo dosta pitanja od vas do kada mogu da apliciram, sa koliko godina, kada početi pripremu..? Ovaj post posvećujem samo vremenskoj dimenziji apliciranja.

KOJA JE GORNJA STAROSNA GRANICA ZA APLICIRANJE?

Ne postoji, dok ste živi možete da aplicirate. Za stipendije umeju da postoje starosna ograničenja, ali za samo upisivanje fakulteta ne. Moj utisak je da mastere uglavnom upisuju ljudi 21-31 godinu starosti, sa izuzetkom Afrikanaca koju na mastere dolaze najčešće posle 30. godine. Ipak, može se videti osoba od 40, 50 godina koja studira master studije. Što se doktorskih studija tiče, starosna granica je još relativnija. Na Sorboni dekice od 70 godina završavaju doktorate 🙂

KADA KRENUTI SA SPREMANJEM APLIKACIJE?

Aplikacija je kao zimnica – što ranije krene da se sprema, to bolje. Pošto su deadlinovi mahom od novembra, najbolje je da već od leta krenete da se spremate. Za stipendije su uvek ranije rokovi, i prvi rokovi su za Češku stipendiju, koja je već u septembru. Zatim ide Erasmus Mundus, pa Švedska stipendija, prestižni master programi, CEU itd… Poslednji rokovi su u Nemačkoj (15.jul) i septembarski rokovi u Austriji. Ipak, krenite na vreme, posebno ako se prijavljujete na više programa.

Neki standardni timeline je ovakav:

Mart – Sept: Informisanje, konsultacije kod Ino agencije, pravljenje aplikacionih planova. Sami ili sa nama, ali treba da bar do sredine jeseni znate na šta aplicirate. Izuzetak su Nemačka i Austrija, i ponekad Italija, tamo može i kasnije.

Sept – Nov: Polaganje TOEFL/IELTS, konačan odabir na koje programe ćete da aplicirate. Prikupljanje dokumenata, preporuka, prevođenje. Završavanje fakulteta, ako već niste. (Ja sam diplomirala 10 dana pošto sam poslala aplikaciju, pa sam diplomu poslala naknadno, uz prethodno pisano obećanje da ću diplomirati.)

Dec – Feb: Popunjavanje aplikacija i slanje. Ako treba poštom da se šalje, nemojte da bacate pare na DHL, pošaljite normalno, jedino je bitan pečat koji pokazuje datum slanja. Nije do vas kad će stići, a stigne za maksimum dve nedelje. Obratite pažnju da li traže rok slanja ili pristizanja pisma.

Mart – Jul. Intervjui i dobijanje rezultata. Ako ste tek sad 4.godina, morate do juna da diplomirate, i onda isti dan im šaljete potvrdu o diplomiranju. Ako vam treba priprema za intervju za studije, možete da dođete kod nas na trening i konsultacije.

Kao što vidite, ume sve ovo da se otegne i do godinu i po dana, ali bolje je biti organizovan, nego odbijen.

 Ana Marija Popović


Ukoliko Vas zanimaju studije u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit

logo final-01

Podelite s prijateljima: