FINO, PRAVO DA VAM KAŽEMO.

Život u Italiji je uvek prijatan šta god radili.

KAKVE SU STUDIJE?

Univerziteti su svi dosta povezani sa evropskim, kao i američkim, što mnogo znači za dalje razmene i inovativnost predavača i fakulteta. Što se kvaliteta tiče, mislim da nisu mnogo ispred Srbije, ali su jednostavno savremeniji i informisaniji. (Ovo ne važi za modu i dizajn, tu niko ne može da se meri s njima). Nisu usko specijalizovali fakultete i smerove kao Zapadna Evropa, nego nešto između Srbije i Zapada, i znanje koje se stiče u Italiji može itekako da se primeni u Srbiji, jer pate od sličnih problema kao i mi.

Direktan upis na Cattolica Univerzitet u Milanu  Università_Cattolica_del_Sacro_Cuore_logo

BIROKRATIJA I ORGANIZACIJA

E, ovde se stvar već malo komplikuje, spremite živce. Ume da bude haotičnije od Srbije, i retko ko priča engleski, pa ako idete bez znanja italijanskog očekujte i vežbajte objašnjavanje rukama i nogama. Radno vreme studentskih službi za international students zna da bude jako kratko, pa se pripremite na italijansko radno vreme. (I čuvenu pauzu za ručak od 1 do 3 kad ni butici ne rade.)

PROFESORI I DRUGE KOLEGE

Odnos student profesor mi deluje slični kao u Srbiji. Umeju da budu strogi, ali oni su generalno opuštena nacija, i lako se s njima sve dogovori. Italijani kao kolege su mi delovale ok, hoće da pomognu, nisu zatvoreni, posebno ako pričate italijanski. (Koliko su druželjubivi, uviđam sad kad sam u Belgiji…)

REGIONALNE RAZLIKE…

Su ogromne! Kao i u Srbiji, Sever daleko bolje funkcioniše od Juga, i to se naravno odražava i na fakultete. Na Severu je sve razvijenije i modernije, dok je na Jugu…južno 🙂 Kolega jedan studira na engleskom u Kalabriji (sam jug Italije), i za 3 meseca je morao da nauči italijanski, pošto niko od profesora nije znao da bekne engleski. Ako se odlučite za Italiju, dobro proverite gde je taj grad na karti.


Ukoliko Vas zanimaju studije u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit

logo final-01

Podelite s prijateljima: