1. NISTE SE PRIJAVILI UOPŠTE
“Ionako me neće primiti, ko zna koje su tu veze, možda sledeće godine, kad završim master na…” Ovo je najgora greška. UVEK treba poslati aplikaciju, nemate šta da izgubite. Pustite komisiju da vas odbije, a ne vi sami sebe.

2. PRIJAVILI STE SE POSLEDNJI DAN
Tako garantujete sebi gubitak živaca, jer online aplikacioni sistemi tada po pravilu padnu i baguju, bude navala kao na pijaci. Najbolje je prijaviti se do 3 dana pred deadline.

3. NAPISATI U APLIKACIJI ŠTA GOD
Postoje pravila šta treba da se napiše u aplikaciji, u motivacionom pismu, u preporukama, i to je sve na ovom sajtu. Pridržavajte se pravila, i napišite aplikaciju gde motivaciono pismo potvrđuje šta piše u cv-iju, a preporuke potvrđuju motivaciono pismo.

4. POSLATI NEPOTPUNU APLIKACIJU
Fail odmah.

5. POSLATI APLIKACIJU POSLE DEADLINE-A
Fail u najavi.

6. APLICIRATI NA JEDAN MASTER, JER JE TO PROGRAM VAŠIH SNOVA.
Minimum na 3, a poželjno je i na 5! A Master najčešće bude drugačiji nego što ste očekivali. Takođe, biranjem master teze na temu blisku vama, možete svoj Master više približiti sebi, nego što je delovao na početku.

7. POSLATI DOKUMENTACIJU BEZ DETALJNE PROVERE
Gramatičke i slovne greške su neprijatelji, pazite ih se! Fleke od kafe itd da ne pričam! Svi dokumenti  treba da budu reprezentativni.

8. PREVODITI SAM(A) DOKUMENTA
Ako je traženo kod sudskog tumača, onda kod sudskog tumača.

9. IZMIŠLJATI MNOGO U APLIKACIJI
Pisanje cv-ija i ostalog, treba da bude po Velja Ilić sistemu “laguckati, al’ ne previše”, jer vam blam ne gine, pre ili kasnije, sve se to otkrije.

10. NE VEROVATI U SEBE
Morate vi, jer niko drugi neće.


Ukoliko Vas zanimaju studije u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit

logo final-01


Podelite s prijateljima: