Šta nas čeka u 2023. godini u vezi sa obrazovanjem i mobilnošću studenata? Ovo je 5 trendova na koje treba obratiti pažnju.

1. Globalna konkurencija se vratila – Kinezi su ponovo tu

Kina je stopirala skoro sve mere u vezi sa korona virusom i otvorila je svoje granice u januaru 2023. Zato će kineski studenti ponovo krenuti da apliciraju za studije u inostranstvu. U fokusu će biti Amerika i Australija, ali i Velika Britanija i kontinentalna Evropa. S obzirom da apliciraju na studije u velikim brojevima, kao i da je deo studenata pauzirao godinu (ili dve), ove godine će biti ogromna konkurencija za sve iole poznatije univerzitete u svetu. Kao i građani Srbije i Crne Gore, Kinezi ulaze u Non-EU, Non-USA kvotu, tako da su nam direktna konkurencija.

2. Američki univerziteti ponovo traže SAT test

Prošle dve godine bolje rangirani američki univerziteti su bili fleksibilni i dozvoljavali su prijave i bez SAT testa. Međutim, to neće važiti za 2023, iako neki univerziteti i dalje govore da su fleksibilni – nisu. Sa Kinezima koji se ponovo prijavljuju i većinom kandidata koji nisu imali nikakve smetnje da polože SAT test, svi univerziteti će itekako gledati rezultate ovog testa. Evropski univerziteti koji su tražili SAT prošle godine, tražiće i ove, ali više skorove. Ovde možete videti koje rezultate traže Harvard, MIT, Bocconi, Cattolica i ostali.

3. Holandija smanjuje broj stranih studenata

Zašto? Ogroman problem sa smeštajem. U poslednjih 10 godina u Holandiju se doselilo milion ljudi, plus standardni migranti, plus Ukrajinci, i na sve to 100 hiljada stranih studenata dovelo je do potpunog kolapsa sa rentiranjem stanova i domova. Jednostavno, nema ih dovoljno ni za lokalno stanovništvo, a kamoli za strane studente. Kao što je to uradila Danska pre nekoliko godina, sada će i Holandija smanjiti broj studentskih programa na engleskom jeziku i upisne kvote. Holandska vlada je pozvala holandske univerzitete da stopiraju aktivan rekrutment stranih studenata.

UvA je University of Amsterdam

4. Na kampusu, ali hibridno

Iako svi univerziteti sada zahtevaju da studenti studiraju uživo i dolaze na kampuse, hibridno studiranje postaje norma u 2023. Deo predavanja će zauvek ostati online, kao i neke vežbe, radovi i sastanci sa drugim studentima. I studenti i profesori su se navikli na online metod nastave, na imanje više privatnosti i učenje kod kuće, pa će hibridni model predavanja i studiranja postati standardni deo svakih studija.

5. Veća potražnja za jeftinijim fakultetima

Zbog inflacije i recesije u 2023. budžeti mnogih porodica su se smanjili. Roditelji su manje spremni da finansiraju skupe fakultete u opštoj nepoznanici šta ih očekuje. Rat u Ukrajini izmenio je stvarnost Evrope i sveta, sve je poskupelo, pa tako i školarine univerziteta. I državni i privatni univerziteti podigli su školarine za bar 100 EUR/USD, budžeti univerziteta za stipendije su se smanjili, a stanarine su poskupele u celoj Evropi. Svi ovi faktori uticaće na studente i njihove roditelje da pažljivo biraju budući fakultet i zemlju.


Podelite s prijateljima: