Naša studentkinja Dina Stipanić je ove godine nastavila svoje školovanje na Ca’Foscari University u Veneciji i to sa punom stipendijom! Nakon osnovnih studija produkcije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, odlučila je da svoje znanje nadogradi i umetnost sagleda i iz neke druge perspektive.

Kako si došla do izbora baš ovog programa i šta ti se najviše dopada na smeru?

Kako sam završila osnovne studije filmske i televizijske produkcije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, želja mi je bila da svoje znanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta proširim i na ostale umetnosti. Tako mi je pažnju privukao program koji trenutno pohađam – Administration of Arts and Culutural Activities. Pruža priliku da nadogradim svoje znanje o umetnosti na engleskom jeziku. Činjenica da ste u internacionalnom okruženju je inspirišuća, s obzirom da vam se pruža više perspektiva iz koje ćete sagledati stvari. Veoma je uzbudljivo studirati sa ljudima sa svih strana sveta i to na stranom jeziku.

Pored toga, ti si i full stipendista Ca’Foscari Univerziteta. Koja stipendija je u pitanju i šta je sve potrebno da bi je student dobio?

Ja sam stipendista full stipendije Univerzita Ca’Foscari. Pored toga što ne plaćam studije, fakultet je dodelio i novčanu pomoć stipendistima. Da bi student bio kandidat za istu, potrebno je da ima dobar prosek sa osnovnih studija, kao i da ima izuzetnu biografiju, znanje i drugih stranih jezika, odlično znanje engleskog, kao i veoma jasan, koncizan motiv zašto se baš odlučuje za željeni fakultet. Svakako savetujem da, svi studenti koji imaju dobre ocene i interesantan CV, pošalju svoju prijavu za stipendiju jer – nikad se ne zna! 🙂

Koliko ti je značila pomoć Ino Edukacije u aplikacionom procesu i prijavi na stipendiju?

Izuzetno mi je pomogla pomoć Ino edukacije, kako u samom aplikacionom procesu tako i u prijavi za stipendiju. Veoma znači kadidatu da prilikom apliciranja i prikupljanja svih potrebnih dokumenata i sertifikata ima dobar tim koji ga kroz sve to vodi, kako bi se on skoncentrisao na rad na sebi u vidu učenja jezika, traženja smeštaja, i same pripreme za odlazak u inostranstvo. 

Da li živiš u domu ili u stanu? Koja je bolja opcija i da li je teško pronaći smeštaj u Veneciji?

Ja ne živim u domu, nego u stanu. Po mom mišljenju je bolja opcija stan, ne samo zbog slobode koju život van doma omogućuje, nego i boljih uslova za život i većeg komfora. Verujte da će vam trebati vaš prostor, s obzirom da ćete ugostiti dosta prijatelja koji žele da iskoriste to što im je drugarica na studijama u inostranstvu! 🙂 Od individualnih zahteva osobe zavisi i sam proces pronalaženja smeštaja, ali generalno mislim da je moguće da pronađete stan kakav želite, samo ukoliko počnete na vreme sa pretragom. Život na samom ostrvu je znatno skuplji i tamo je i teže pronaći dobar smeštaj, ali pored raznih agencija na internetu, znatnu olakšicu pruža i fakultetski deo za pomoć studentima.

Šta ti se najviše dopada na studijama i da li studiraš baš u Veneciji?

Studiram baš u Veneciji, moj kampus se nalazi na ostrvu. Najviše mi se dopada internacionalno iskustvo koje stičem, sklapanje prijateljstava sa ljudima iz celog sveta,  kvalitetan program, inovativni način predavanja, profesori koji na osnovu svoje prakse prenose svoje znanje, omogućujući potpuno drugačije iskustvo studiranja nego u Srbiji. Veliko je bogatstvo studirati na stranom jeziku i na taj način nadograđivati svoje znanje, ne samo stručno, usko vezano za program, nego i samo znanje stranog jezika.

Tvoje studije su kompletno na engleskom jeziku. Da li je važno znati italijanski jezik i da li si otišla sa nekim predznanjem?

Ja sam izabrala program na engleskom jeziku, dok sam italijanski po dolasku znala na početnom nivou. Smatram da je svakako prednost znati italijanski jezik, kako biste se lakše snašli po gradu.

Da li imaš neke planove za dalje?

Imam plan da usavršim italijanski jezik i da završim ispite što pre. Veoma sam uzbuđena da započnem pisanje svoje master teze. 🙂

Želim puno sreće svim budućim kandidatima, iako se i dalje razmišljate da li treba da odete u inostranstvo na master ili ne, moj savet je svakako da idete. Verujte u sebe i izađite iz zone komfora, jer ćete na taj način obogatiti i oplemeniti svoj život za unikatno iskustvo koje je vredno svakog truda i rada na sebi.

Ukoliko ste i vi zainteresovani za studije u inostranstvu, savetujemo vam da se registrujete za naš Study Abroad. Fair 08. i 09. oktobra u hotelu Metropol u Beogradu od 12h do 18h. Imaćete priliku da se upoznate sa predstavnicima univerziteta širom sveta! Registracija je obavezna OVDE

Podelite s prijateljima: