Imali smo zadovoljstvo da intervjuišemo jednog od naših studenata Đorđa Milića, koji je uspešno upisao i započeo svoje master studije na Univerzitetu Padova. Đorđe je sa nama podelio kako funkcionišu studije tokom pandemije, zašto se odlučio za Italiju i kakvi su mu planovi nakon studija.

Zašto si odabrao Italiju za nastavak svojih studija?

Italiju sam izabrao jer smatram da je jedna od najlepših zemalja u Evropi nudi veliki broj mogućnosti za mlade i perspektivne osobe. Uz to, Italija je poznata kao zemlja umetnosti, prepoznatljiva po svojoj kuhinji, „Derby della Madonnina“ za ljubitelje fudbala kao i veliki broj mladih studenata koji odluče da nastave svoje studije baš u ovoj zemlji.

Kaži nam nešto više o sistemu studija na Univerzitetu Padova?

Upisao sam dvogodišnje master studije na Univerzitetu u Padovi. Program za koji sam se odlučio jeste Human Rights and Multi-level Governance. Opredelio sam se za ovaj program jer imam veliko interesovanje za ljudska prava za koja smatram da su veoma ugrožena i da je potrerbna zaštita u većem obimu širom sveta.

Univerzitet pruža kvalitetan sistem edukacije, u smislu profesora i asistenata koji imaju kolosalno iskustvo u praksi (NGOs,Council of Europe, UNICEF, Advisory Committee, Cambridge, International lawyers…) koje povezuju sa materijom koja se nalazi u knjizi. Na taj način, studenti mogu jednostavnije da nauče gradivo, čuju zanimljive slučajeve, učestvuju u praksama, pogledaju poučne video zapise (kao što je „Marmato“) i polako krenu na put koji ih vodi do ostvarenja zacrtanog cilja.

Koliko ti je značila pomoć Ino Edukacije u procesu? 

Moram da naglasim da je uloga Ino Edukacije bila značajna. Sam proces prijave i dalji postupci do konačnog upisa su zahtevni. Student ima veliki broj drugih obaveza koje je neophodno da ispuni i zbog toga nema dovoljno vremena da isprati sve. Stoga, pomoć Ino Edukacije je bila neophodna i veoma korisna. Ino Edukacija je uradila svoj posao na profesionalan način, pogotovo Nina Simić sa kojom je bilo zadovoljstvo sarađivati.

Kako izgleda tvoj prosečan dan kao studenta?

Moj dan počinje tako što se uključim na predavanja, putem aplikacije Zoom, koja imam tri dana u nedelji, po devet sati dnevno. Nakon završenog predavanja, vreme provodim sa prijateljima, kao ujak dosta vremena posvećujem deci od mojih sestara, idem na trčanje, učestvujem u humanitarnim akcijama. Na ove načine odmaram i skupljam snagu za sledeći dan.

Kada zavšim sa obavezama na Univerzitetu, svoje dane posvetim obnavljanju gradiva koje smo prošli u toku nedelje i pisanju domaćeg zadatka koji se odnosi na istraživanje i proučavanje ljudskih prava. Pored toga, volim da pogledam dokumentarne filmove, čitam knjige, pročitam određene sadržaje koji su vezani za ljudska prava na globalnom nivou kako bih upotpunio svoje znanje. Žena koja je ostavila najveći utisak na mene kao borac za ljudska prava je Ruth Bader Ginsburg, ostaće večno upamćena.

Vikend je uglavnom predviđen za fudbal koji rekreativno igram sa drugarima ili avanture koje dovode do povećanja adrenalina (adrenalin park, paraglajding…). Povremeno, večernje časove provodim na mestima gde se slušaju pravi tamburaši i služi domaće belo vino, time uživam sa dragim osobama u društvu. I pored mnogobrojnih obaveza, student može sebi da obezbedi vreme koje će posvetiti stvarima u kojima vidi zadovoljstvo jer na taj način prikuplja energiju neophodnu za obaveze koje predstoje. Potrebna je samo dobra organizacija vremena.

Kakvi su ti planovi za budućnost? 

Za početak, želim da završim svoje master studije sa što većim znanjem, iskustvom i novim poznanstvima. To bi bio prvi korak ka realizovanju mog cilja. Moj cilj se ogleda u tome da jendog dana svi ljudi na svetu imaju jednaka prava, diskriminacija ne sme da postoji. Potreban je dug vremenski period kako bi došlo do takve promene, ali verujem da je dostižno uz samopouzdanje, volju i čvrst karakter. Možda to nekome deluje nemoguće, ali imam stav da ako dovoljno veruješ u nešto, sve je moguće!

Hvala Đorđe, želimo ti mnogo sreće i uspeha u daljoj karijeri!

Ukoliko i vas interesuju studije u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit:

Podelite s prijateljima: