U radu sa studentima često vidim nerazumevanje šta su akademske a šta strukovne studije, u čemu se razlikuju i šta se može upisivati posle njih, i ovo je tekst o tome. Skoro cela kontinentalna Evropa i njeno visoko obrazovnje leži na binarnom sistemu akademskom i strukovnog (primenjenog) obrazovanja.

Šta su akademske studije?

Akademske studije (Academic studies) su studije 6. stepena, na akademskim univerzitetima koji mogu biti istraživački ili obrazovni. U Srbiji je to na primer Univerzitet u Beogradu i svi državni univerziteti, gde kada završite osnovne studije dobijete diplomu Osnovnih akademskih studija (diplomirani). Bila je par godina posle Bolonjske deklaracija zabuna oko ovoga diplomirani, da li tri ili četiri godine studija, ali to je izbačeno, i u suštini diplomirani ste kada ste završili cele akademske studije. Na nekim fakultetima, npr. Mašinski ili Arhitektonski u Beogradu, studije traju tri godine, a neke studije, npr. Medicina traju šest godina. Ali to su sve osnovne akademske studije i trajanje varira.

Posle akademskih studija možete upisati akademski Master i doktorske studije, što posle strukovnih studija ne možete. Akademske studije su namenjene onima koji žele akademsko obrazovanje i karijere u oblastima koje traže duže obrazovanje poput lekar, advokat, farmaceut, veterinar, arhitekta gde vas i posle završenih osnovnih studija čekaju pravosudni ispit, odnosno specijalizacije ili arhitektonske licence.

Šta su strukovne studije?

Strukovne studije (Applied studies) odnosno primenjene studije su takođe studije 6.stepena ali su predviđene za studente koji imaju jasnu ideju za koju karijeru ili oblast žele da se školuju i razvijaju u tom pravcu. Same studije imaju uključenu i praktičnu nastavu i obaveznu praksu, i fokus je na tehničkim i praktičnim znanjima. U Srbiji su ranije postojale Više škole, koje su uvedene 1960.godine, međutim Bolonjskom deklaracijuom one su sve postale Visoke škole u trajanju od tri godine. To je ono što u inostranstvu zovemo University of Applied Sciences. Međutim, i tu postoje razlike u trajanju, jer u Srbiji strukovne studije obično traju kraće od akademskom, dok je npr. u Holandiji obrnuto. Akademske studije traju tri godine a strukovne četiri godine jer sadrže i godinu dana prakse, pa kada završite strukovne studije vi ste spremni za tržište rada i imate radno iskustvo.

Strukovne studije nisu idealan izbor ukoliko želite nekada da upišete doktorske studije jer je to nemoguće posle strukovnih studija. Takođe, stipendije za Master poput DAAD, Italijanska regionalna i nacionalna stipendija za dvogodišnje master studije, Švedska i Danska stipendija dodeljuju se samo za akademske studije. Ako ste završili strukovne studije vi nemate osnov da se prijavite jer nemate diplomu osnovnih akademskih studija,odnosno legalni osnov i to što imate dobre ocene na strukovnim studijama ili popunjen cv ovde ne igra ulogu.

Da li posle strukovnih studija mogu na Master?

Ovo pitanje često dobijamo na konsultacijama i odgovor je DA – samo je pitanje gde.

Posle strukovnih studija možete na Master svuda u kontinentalnoj Evropi ali samo opet na strukovne studije, odnosno na University of Applied Sciences, poput Hague University of Applied Sciences ili Munich Business School. U Velikoj Britaniji možete na akademski master i poslestrukovnih studija, i ovo je specifika britanskog obrazovanja, ne prave razliku između strukovnog i akademskoj obrazovanja.

U Srbiji možete upisati Specijalističke studije, što su Master studije na Visokim školama i dobijate opet strukovnu diplomu. Na primer u Kanadi biste upisali Master studije ili Postgraduate certificate program na Koledžu poput Seneca College.

Hague University of Applied Sciences

Ukoliko ste završili strukovne studije a želite na akademske studije na Master, onda treba da steknete diplomu akademskih osnovnih studija. Kako to možete da uradite? Možete se “prebacite” na fakultet i akademske studije sa Visoke škole, ali to je sada moguće samo na privatnim univerzitetima, a na državnim ova opcija više ne postoji. U Zapadnoj Evropi studenti imaju opciju da završe Pre-Master program koji im omogućava pristup akademskim studijama. Ili možete da upišete Master studije u Engleskoj.

Strukovne ili akademske studije?

U Zapadnoj Evropi strukovne studije su osnov obrazovnog i profesionalnog sistema društva i postoji mnogo visokih škola koje se izuzetni visoko rangiraju i posle njih studenti imaju ozbiljne karijere, tako da je preporuka da studirate strukovne studije ako znate tačno šta vas zanima i želite da što pre uđete u potencijalnu industriju i počnete da radite.

Tačno je da su ranije akademske studije uvek bile smatrane bolji izbor, međutim vremenom je otvorena velika debata koja još uvek traje. Ispostavilo se da neke akademske studije i diplome nisu toliko “isplative” na tržištu rada, čak i ako su stečene na vrhunskom univerzitetu, a da su diplome i veštine stečene na nekoj Visokoj školi (poput IT, građevina ili finansije) daleko bolje unovčene i dovele su kasnije do boljih karijera. Situacija nije crno bela i zato treba pogledati više opcija i posavetovati se.


Ako vam je potrebna pomoć za upis studija u inostranstvu pošaljite nam besplatan upit

Podelite s prijateljima: