Prateći stope poznate spisateljice i novinarke Jelene Bačić Alimpić, njena ćerka Dunja Alimpić odlučila se za studije Komunikacija na državnom univerzitetu Fontys u Ajndhovenu, Holandija. Kako je protekao proces prijava, preseljenje i razdvajanje majke i ćerke? Saznajte iz ugla majke i ćerke.

Dunja Alimpić

dunja alimpic.jpg

Zašto si se odlučila da studiraš u inostranstvu? Od kada imaš ovu ideju?

Oduvek sam imala želju da studiram u inostranstvu jer sam želela da se osamostalim i ostvarim konekcije sa ljudima iz celog sveta. Takođe, smatram da su studije u inostranstvu daleko kvalitetnije nego u Srbiji. 

Da li ti je bilo teško da odabereš temu studija? Šta je uticalo na tvoj izbor?

Odrasla sam u porodici u kojoj sam konstantno bila okružena raznim vrstama komunikacije, medijima i javnom sferom. Internacionalne komunikacije su mi oduvek bila prva želja. Mama je godinama radila kao voditeljka na televiziji, kasnije se ostvarila kao najprodavaniji autor u Srbiji i šire, pa sam imala uvid i kako funkcioniše izdavanje knjiga. Mnogi su mi govorili kako sam vešta u komunikaciji sa ljudima, pogotovo kada su u pitanju javni govori. Imala sam onaj jak osećaj kada znate da je nešto za vas i negde duboko sam osećala da je ovo pravi smer studija za mene.

Koje zemlje su te interesovale za studije?

Već na prvoj konsultaciji u Ino Edukaciji mi je rečeno da je Fontys pravi univerzitet za mene. Moram priznati da sam bila malo skeptična oko Holandije i želela sam da izvidim koje još mogućnosti, odnosno države, mogu odgovarati mojim afinitetima. Druga opcija je bila Italija. Provela sam sate pričajući sa roditeljima i razmišljajući šta da izaberem. Smer koji mi je bio ponuđen u Italiji mi nije potpuno odgovarao ali sa druge strane, Italija jeste država koja meni lično više prija.

Odlučila sam da otklonim predrasude prema Holandiji i shvatila sam da mi je najvažnije šta studiram a ne gde. Na kraju sam se odlučila za Fontys University of Applied Sciences i bolju odluku nisam mogla doneti.

Odabrala si studije u Holandiji. Da li je Holandija ispunila tvoja očekivanja?

Moram priznati da nikada nisam bila srećnija. Holandija je organizovana država u kojoj se zna red i poštuje se. Pretpostavljam da je mnogim studentima teško na početku da se naviknu na potpuno novo okruženje i sistem. Međutim, kada sam nakon tri dana boravka u Ajndhovenu prošetala centrom, shvatila sam da je ovaj grad, ovo mesto i ova država moj novi dom. Opet kažem, u pitanju je neki osećaj koji se ne može opisati. Oduševljena sam.

Studiraš Komunikacije na Fontys-u. Kako izgleda studirati na ovom univerzitetu? Da li je drugačije od tvoje početne pretpostavlje o studijama u stranoj zemlji, na stranom jeziku, u međunarodnoj sredini?

Biti student Komunikacija u Ajndhovenu na Fontys-u je ostvarenje svih mojih snova. Pre svega, univerzitet je svetski uređen, zgrada je gotovo potpuno nova i moderna. Ono čime sam ja najviše oduševljena jeste odnos profesora i studenta. Na mom smeru, profesori se više postavljaju kao naši prijatelji nego kao profesori. Kada radimo neki projekat, profesor priča jedan na jedan sa svakim studentom da proveri da li postoje neke nesuglasice. U mom razredu ima 22 studenata, što je savršeno što se tiče uslova za rad.

Nije nas previše, samim tim možemo da obraćamo više pažnju na predavanja kao što i profesori obraćaju više pažnju na svakog studenta pojedinačno. Iskreno, očekivala sam da bude baš ovako, na nivou i svetski organizovano. Naravno, puno se radi i uči ali je sve  osmišljeno da studentima bude zanimljivo i pre svega da im bude zadovoljstvo da uče na ovom univerzitetu. Predavanja su uvek interaktivna, zanimljiva i zahtevaju mnogo prakse. Za sada postoji samo jedan predmet (Media Knowledge) gde se zapravo uči samo teorija. Pored tog predmeta, na fakultetu ovog semestra imamo Publishing Skills i Media Project.

Zvuči kao malo predmeta ali na svim tim predmetima je neophodno dati 100% sebe kako biste ostvarili željene rezultate. Publishing Skills je podeljen na To create, To design, To write, To imagine. Trenutno najviše radimo sa Photoshopom i InDesign-om. Neki od zadataka su kako napisati Press Release, napraviti naslovnu stranu časopisa i još mnogo toga. Media Project je možda najzahtevniji predmet jer radimo sa pravom kompanijom i pravim klijentom i treba da osmislimo medijski pristup koji će pomoćiž kompaniji da se proširi i da više ljudi čuje za istu.

Opiši nam svoj dan u Ajndhovenu.

Teško je opisati jedan dan u Ajndhovenu jer je svaki različit. Uglavnom kada nemam predavanja kuvam sa drugaricima i provodim vreme sa njima. Kasnije se nalazimo sa muškim delom ekipe i odemo na piće u centar Ajndhovena. Nakon toga često završimo u Villa Fiesti, koji je jedan od najpopularnijih klubova u Ajndhovenu. Ukoliko imam predavanja, na univerzitetu sam par sati nakon toga se prošetam sa društvom do centra, često odemo u park gde svi sedimo u krugu i pričamo. Posle druženja u parku uglavnom odem kući, pročitam sve lekcije koje smo taj dan prešli i odradim zadatke. Kada legnem u krevet, shvatim da ne mogu da dočekam da sutradan idem na univerzitet – zbog toga što ću videti društvo i zbog kreativnih i zanimljivih predavanja.

studije u holandiji

Fontys pruža mnoge mogućnosti za studente. Koji su tvoji planovi tokom studija – da li planiraš da učiš još neki jezik, neku veštinu ili da odeš na razmenu ili praksu?  

U drugoj godini studija, univerzitet pruža mogućnost da se praksa obavi ili u Holandiji ili u nekoj drugoj zemlji. Praksa je rad za ozbiljnu kompaniju gde studenti pored toga što stiču praktično znanje, mogu i solidno da zarade. Još nisam odlučila da li želim na praksu van Holandije. Svakako bih volela praksu u globalnoj korporaciji ili u kompaniji koja se fokusira na modu. Planiram takođe da iskoristim sportski centar u okviru Fontysa, koji pruža neverovatan izbor sportova, plesova, teretanu…

fontys eindhoven ino edukacija

Hvala Dunja, želimo ti puno sreće!

Hvala vama!


Jelena Bačić Alimpić

jelena bacic alimpic cerka.jpg

Da li je za Vas kao roditelja odluka da Dunja studira u inostranstvu bila teška?

Odluka da moje dete ode na studije u inostranstvo nije bila nimalo laka. Kao većina majki, strepim, brinem za njeno zdravlje i bezbednost pre svega, a napuštanje porodičnog gnezda je za mene bilo vrlo bolno i stresno. Međutim, uvek mi je na prvom mestu bila sreća moje dece, a budući da je Dunja odavno rešila da će svoju sreću i budućnost pokuša da izgradi u inostranstvu, nisam joj stajala na tom putu, naprotiv. Moj suprug i ja smo je podržali u njenoj odluci.

Kako je Vama i Dunji protekao aplikacioni proces? Šta su bili izazovi?

Aplikacioni proces za studije u inostranstvu nam je umnogome olakšala Ino Edukacija, a izazova je, moram priznati, bilo mnogo. Prvenstveno je Dunji bilo teško da se odluči za zemlju gde će studirati, a potom i za sam program studija. Nije sve baš išlo glatko, ali smo uspeli da u njenom najboljem interesu naposletku pronađemo pravo rešenje.

Koliko Vam je značila pomoć Ino Edukacije?

Mnogo nam je značila pomoć Ino Edukacije, pre svega u smislu pravilnog usmeravanja i prave preporuke za studije, a potom i silne papirologije koju je bilo potrebno pripremiti za apliciranje na univerzitete u inostranstvu.

iskustva sa studija u holandiji

Kakav je Vaš utisak o Holandiji i univerzitetu Fontys?  

Mislim da je dobra odluka bila što sam sa ćerkom u martu mesecu 2019. otišla na Open Day Fontys univerziteta jer smo tada stekle pravi uvid u sistem školovanja, upoznale se sa programom studija, samim univerzitetom koji pruža neverovatne mogućnosti studentima i profesorima koji su na nas ostavili veoma pozitivan utisak. Dunja je nakon te posete odlučila da će Fontys univerzitet, Ajndhoven pa i Holandija biti njen dom naredne četiri godine.

Vi ste dugo bili u medijima, sada se poznata spisateljica. Dunja je pošla Vašim koracima i upisala Komunikacije. Kako Vam se čini kurikulum studija i profesori?  

Kurikulum studija komunikacije na Fontys univerzitetu je nešto što nažalost, u Srbiji ne postoji. Profesori su izvanredni, i osim što su predavanja ozbiljna, sadržajna i inspirativna, oni studentima pružaju svu moguću pomoć, podršku i motivaciju za učenje što je od neprocenjivog značaja za sve, a posebno internacionalne studente.

Ono što takođe nažalost nije praksa na našim univerzitetima a tamo se to prosto podrazumeva je da stečeno znanje studenti odmah primenjuju u praksi. Dunja je već u prvom semestru dobila zadatke za ozbiljne projekte u radu sa klijentima i ta praksa joj na samom početku studija omogućava da se suoči sa izazovima koji su tek pred njom.

jelena bacic alimpic.jpg

Vi ste veoma vezani za svoju ćerku, da li Vam je bilo teško da se razdvojite?

Otputovala sam sa Dunjom u Ajndhoven krajem avgusta meseca kako bih joj pomogla oko smeštaja i sama se uverila da dete ostavljam da studira na sigurnom mestu, u uređenoj državi, među ljudima koji će joj odmah priskočiti u pomoć ukoliko to bude potrebno. Bilo mi je veoma teško da se od nje razdvojim, neopisivo stresno i bolno, ali sam danas srećna zbog njene sreće i konačne spoznaje da je odabrala pravu zemlju i pravi fakultet za sebe. Svaki dan smo kontaktu, i jedva čekam da je zagrlim.

Do Ajndhovena se lako stiže avionom, pretpostavljam da imate planove da često posećujete Dunju?  

Na svu sreću, iz Beograda postoji direktan let za Ajndhoven (Wizzair) niskobudžetnom avio-kompanijom, tako da mi je dostupno i lako da posećujem svoje dete kadgod ona to poželi i kada se za to stvore uslovi. Takođe, Dunja će za raspuste, kojih ima nekoliko u toku godine dolaziti kući, pa se nadam da ćemo svi tako lakše prebroditi razdvojenost. Za sada joj, kako kaže, najviše nedostaje moja kuhinja. 🙂

Vidimo se na aerodromu!

Vidimo se!


Posetite Study Abroad Fair 2019! Kliknite na sliku za besplatnu registraciju

Study-abroad-facebook-cover-190910


Ako želite da studirate u inostranstvu pošaljite nam direktan upit

Podelite s prijateljima: