Danas za vas piše Aleksandra Orlović, koja je nakon završenih osnovnih studija na Fakultetu organizacionih nauka, svoje obrazovanje nastavila na Univerzitetu Cattolica iz Milana. Završila je master program Strategic Management for Global Business i ispod se nalazi njeno iskustvo sa studija.

1) Zašto si odabrala Italiju za nastavak svojih studija?

Da budem iskrena dvoumila sam se izmedju Nemačke i Italije, medjutim, u Ino agenciji su mi rešili sve nedoumice kada su mi objasnili da u italijanskoj privredi dominiraju porodične firme. Kako mi je životna želja da nastavim porodičan biznis prepoznala sam šansu da gledam i učim iz prakse na licu mesta. Osim tog bitnog faktora, kao pobornik zdravog života i sporta, želela sam bolje da upoznam kulturu i način života Italijana koji važe za drugu na svetu najdugovečniju naciju, posle Japanaca. Ukoliko sada proverite Italija je već na prvom mestu. Tokom boravka u Italiji uživala sam u savršenim kroasanima, pastama, zavolela kafu, probala fenomenalne sireve i još bolja vina. Naporne dane sam osvežavala gelatom, putovanjima širom Italije zahvaljujući fenomenalnoj voznoj infrastrukturi i završavala proseccom. Sa kolegama sam uspehe proslavljala uz aperitivo, najčešće na Milanskim kanalima. Život u prestonici mode ostavio je trag i na moj stil i pogled na fast fashion brendove. Sve u svemu, Italija je zemlja u kojoj zaista može da se uživa i puno toga nauči.

20180418_215940

2) Kako si se odlučila za master na Universita Cattolica?

Intervju sa predstavnicom Cattolice je bio izuzetno prijatan, tok razgovora je išao u pravcu uporedjivanja mojih želja i ambicija i njihovog programa. Ubrzo smo obe shvatile da se sve poklapa, ja sam za njih bila dobar kandidat, a oni su nudili sve što mi je bilo potrebno kada je reč o predmetima, tempu studija i praktičnog dela. Već tokom prvih dana shvatila sam da sam napravila pravi izbor. Sam fakultet je sjajno organizovan, menze su na svakom koraku, predstavnici fakulteta su dostupni 24 sata, a u sklopu fakulteta postoji i ambulanta koja je besplatna za sve studente.

20181015_162223

3) Kako izgleda prijava i koliko ti je značila pomoć Ino agencije?

Da nisam našla Ino agenciju, ne bih se ni usudila na ovaj korak, sve mi je delovalo jako konfuzno. Agencija me je vodila korak po korak kroz aplikaciju i svaki put kada ih nisam poslušala pokajala sam se i koštalo me je, jer nisam imala iskustva. Sama prijava nije jednostavna, a birokratija je kamen spoticanja i u Srbiji i u Italiji, tako da bih ja to ponovo prepustila profesionalcima.

4) Kaži nam nešto više o studijama i tvom programu?

Program je intenzivan, sastoji se od 22 ispita i praktičnog rada koji prati svaki predmet. Ispiti su uslovljeni prisustvom na predavanjima i ima dosta grupnog rada. Česta su gostujuća predavanja kao i posete uspešnim firmama. Teme koje se obradjuju na predavanjima su veoma aktuelne, suvoparna teorija gotovo da ne postoji. U grupi nas je bilo dvadeset dvoje iz zemalja širom sveta, Brazil, Bolivija, Kolumbija… Takodje, bilo je kolega iz različitih branši kada je reč o osnovnim studijama, tako da sam i od njih mogla mnogo toga da naučim. Posebno sam zahvalna na prilikama koje sam dobijala tokom studija, profesori su imali sluha za moje ambicije i pomogli su mi na taj način što su mi omogućili da predočim probleme svoje kompanije svojim kolegema, a oni su davali predloge rešenja, za ocenu. Osim toga imala sam fenomenalnog mentora tokom pisanja master rada. Profesor Matteo Pedrini i ja smo napisali projekat koji i danas uspešno sprovodim u svojoj firmi, i što je najvažnije imamo vidne rezultate.

IMG-20171102-WA0004

5) Kakav je studentski život u Milanu?

Fakultet se nalazi u samom centru grada, tako da, iako smo dosta vremena provodili na predavanjima, ipak smo bili u srcu Milana i koristili svaki momenat da uživamo u šetanjama i znamenitostima koje Milano nudi.

20181015_131039

6) Čime se sada baviš i koji su tvoji planovi za budućnost?

Želja mi se ostvarila, radim u svojoj porodičnoj firmi. Zahvaljujući obrazovanju, vrata su mi se mnogo brže otvarala, kolege i poslovni partneri su me odmah prihvatili i moje mišljenje se uvažavalo od samog početka što je meni dalo vetar u ledja. Kao projektni menadžer u opisu posla mi je da organizujem i sprovodim različite vrste projekata, od implementacije novog informacionog sistema, preko otvaranja novih maloprodajnih objekata, takodje učestvujem u organizaciji posete sajmovima, kontrole lagera, nabavke, prodaje, troškova… Spektar poslova je zaista širok i dan mi nikada nije isti, ipak, oba fakulteta su mi pružila dovoljno osnovnog znanja u svim oblastima, tako da ga sada kroz praksu samo nadogradjujem. Ovaj master je stvarno nešto što mi je pomoglo da ne budem prosek na tržištu rada. Što se bućnosti tiče volela bih da moja kompanija proširi poslovanje van tržišta Srbije i smatram da će mi ostvareni kontakti, kao i iskustvo i znanje stečeno na evropskom fakultetu znatno olakšati ovaj poduhvat.

Ino agencija je predstavnik Univerziteta Cattolica i prijava i upis su preko nas direktni i besplatni.

Uz prijavu radimo i besplatnu reviziju dokumentacije, kako biste bili sigurni da je vaša aplikacija najbolja moguća.

Ako nemate potrebnu dokumentaciju, nudimo usluge izrade.


Ukoliko vas zanimaju studije u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit:

 

 

Podelite s prijateljima: