Mnogi studenti koji razmišljaju o studijama u inostranstvu ne znaju koji grad bi odabrali za nastavak školovanja. Prilikom izbora treba da imate u vidu da ćete u tom gradu provesti jedan deo života, ali i da je bitan fakultet koji ćete tamo odabrati. Prema iskustvu naših klijenata, izdvojili smo pet najboljih studentskih gradova koje biste trebali da razmotrite prilikom odabira grada za studiranje.

1. London

Prvi na našoj listi Top 5 studentskih gradova jeste glavni grad Velike Britanije. London važi za svetsku metropolu u kojoj živi veliki broj studenata, a čak 41% njih dolazi iz neke strane zemlje. U Londonu se nalazi čak 15 od 500 najboljih svetskih univerziteta!

Obično je poznat po tome što je skuplji u odnosu na ostale evropske prestonice, ali ono što mnogi ne znaju je da postoje razni studentski popusti (za klubove, transport, restorane, bioskope) što ga čini pristupačnijim tokom studiranja. Takođe, u ovoj prestonici se nalaze sedišta mnogih velikih kompanija, tako da lako možete naći neku praksu ili posao nakon studija.

river-541456_960_720

2. Minhen

Ako vas privlači Nemačka ili ste učili nemački do sada, pa želite da nastavite studije tamo, onda je Minhen pravi izbor za vas. Nemački obrazovni sistem je izuzetno jak i ima uvaženu reputaciju širom sveta, zbog čega mnogi studenti biraju ovu zemlju za nastavak školovanja, a svakako je  favorit među gradovima upravo, Minhen. Ovaj grad se nalazi  u Bavariji i važi za ekonomsku prestonicu Nemačke. što znači da on predstavlja jedan od najjačih poslovnih centara u tom predelu.

Osim toga, Minhen je poznat i po Oktoberfestu, odnosno festivalu piva, koji se održava krajem septembra i gde mnogi studenti iz celog sveta dolaze da isprobaju piva, kobasice (wurst) i bavarske perece po kojima je ta oblast poznata.

munich-olympia-mountain-olympic-stadium-view-163450

3. Pariz

Prelepa arhitektura, bogata kultura i specifična kuhinja su samo neki od razloga zašto mnogi studenti biraju Pariz za grad u kome će živeti. Za studente postoje mnoge pogodnosti u vidu studenstkih popusta, a izbor kvalitetnih fakulteta je veliki.

Francuska prestonica važi za mesto sa najviše visoko obrazovnih institucija, a neke od najpoznatijih su pretižne Grandes Ecoles (velike škole), po kojima je francuski sistem poznat. Takođe, u Parizu se nalazi četvrt La Defense koja važi za najveću biznis četvrt u Evropi, pa tu možete naći neke od poznatih kompanija za praksu.

paris-1836415__340

4. Beč

Beč je grad koji se nalazi u samom srcu Evrope i koji je već šesti put za redom proglašen za grad sa najboljim životnim standardom. Grad muzike, kako ga mnogi znaju, ima razne kulturne i istorijske znamenitosti i zbog toga je prava atrakcija za strance.

Iako je nemački zvanični jezik Austrije, u Beču se na određenim univerzitetima mogu naći programi studija na engleskom jeziku, pa ne čudi zašto studenti biraju ovaj grad za studiranje. Zbog povoljne lokacije, studenti imaju mogućnosti da putuju širom Evrope, budući da su gradovi poput Praga, Rima, Pariza i slično veoma blizu.

vienna-1544015__340.jpg

5. Eindhoven

Eindhoven je grad u Holandiji koji se nalazi blizu Amsterdama i poznat je po Glow festivalu kada je ceo grad osvetljen različitim bojama. Iako je manji grad, veoma je živ, pa uvek ima nekih dešavanja koja možete posetiti, ali i organizovati vikend putovanja do Amsterdama koji je udaljen samo sat vremena vozom ili nekih drugih gradova.

U poređenju sa ostalim gradovima koje smo naveli, Eindhoven je manji po veličini i pravi izbor za studente koji ne vole gužvu i žele da steknu bliske kontakte tokom studija. Sa univerzitetima i institucijama koje se stalno nalaze među najboljima u svetu, Eindhoven će vas spremiti za karijeru snova, budući da nudi izbor Bachelor i Master programa na engleskom jeziku.

 

glow-2434303__340.jpg


Ako vas zanimaju studije u inostranstvu pošaljite nam besplatan upit, a mi ćemo vam odgovoriti u najkraćem roku.

 

Podelite s prijateljima: