Pored prethodnih zemalja o kojima smo vam pisali za procese vize, neizostavan deo je Austrija. Za sve buduće studente sledi detaljno pojašnjenje o potrebnim dokumentima. Pre svega, slede informacije tehničke prirode:

Austrijska ambasada u Beogradu nalazi se u ulici:
Kneza Sime Markovića, 2
Telefon: 011-333-65-00
Faks: 011-263-56-06
E-Mail: belgrad-ob@bmeia.gv.at

Ambasada radi sa strankama svakog radnog dana od 9 do 11 h
Dakle, u tom terminu možete podneti zahtev.

Posle podnetog zahteva za vizu neophodna je uplata naknade za vizu.

Uplata se vrši isključivo u dinarskoj protivvrednosti (prema kursu banke na dan uplate) na račun br. RS35265100000008074913 u Raiffeisen Bank u Beogradu (filijala u Đure Jakšića 8). Po poslednjim informacijama cena naknade je 120 evra.

Skreće se pažnja na to da se naplaćuje samo podnošenje zahteva. Nisu predviđene dodatne naplate za izdavanje vize. Svi obrasci su besplatni!

Svi podnosioci zahteva obavezni su da lično dođu u Ambasadu (izuzeta su deca mlađa od 16 godina).
Proverite da li ste spremili sva dokumenta. Dokumenta se moraju predati u originalu i sa fotokopijom!

Pošto su vize podeljene u nekoliko kategorija, studentska viza spada pod D kategoriju zajedno sa ostalim boravcima tog tipa. Potrebna dokumentacija:

 1. Pasoš ili putna isprava, neophodno važenje još najmanje tri meseca nakon isteka vize uz fotokopiju (prva strana i poslednja Šengenska viza) i stari pasoš.
 2. Fotografije za pasoš
  Dve biometrijske fotografije u boji, bez obzira na uzrast.
  Obratite pažnju da fotografije:
  • ne smeju biti starije od šest meseci
  • svetla pozadina
  • veličina 3.5 x 4.5 cm
  • lice mora da obuhvata 2/3 fotografije, pogled prav
  • neutralan izraz lica, zatvorena usta
 3. Obrazac zahteva za studentsku vizu na nemačkom ili engleskom jeziku, popunjen i sa potpisom za svakog podnosioca zahteva bez obzira na uzrast. U nekim slučajevima može se zahtevati dodatni obrazac i dodatna fotografija.
 4. Putno zdravstveno osiguranje:
  Zbog velikog broja upita koje dobijamo za deo oko osiguranja za Austriju slede pojašnjenja: svima nam je poznata informacija o besplatnom osiguranju koje rešava sporazum između Srbije i Austrije. Sporazum rešava samo osiguranje u okviru Austrije što ne ispunjava zahteve za vizu jer ambasada zahteva da osiguranje važi u svim zemljama Šengenskog sporazuma. Zato, austrijska ,,E-card” nije dovoljna. E-card koju dobijate važi šire.Takođe važne informacije oko osiguranja:
  • da pokriva sumu od najmanje 30.000 EUR
  • period važenja osiguranja mora biti adekvatan periodu važenja vize
  • sedište osiguravajućeg društva mora biti u Austriji ili nekoj od zemalja članica Evropske unije
  Možete uzeti osiguranje Generali ili Unika sa obezbeđenjem do 30 hiljada, košta oko 400 evra. Možete videti osiguranje Wiener Gebietskrankenkasse koje se plaća (55 evra mesečno), ali tu treba malo više dokumentacije.

  PUTNO OSIGURANJE SE VADI TEK KAD DOBIJETE VIZU.
  Ambasada zadržava pravo da zahteva dodatna dokumenta.
 5. Original dopis austrijskog fakulteta ili više škole o upisu – ako imate samo mejl odštampajte ga, ako vam nisu ništa poštom poslali – Admission Letter
 6. Dokaz o obezbeđenom smeštaju (npr. ugovor o kupovini ili zakupu od domaćina u Austriji i pismena izjava pozivaoca o smeštaju, ili potvrda da ste uplatili dom)
 7. Dokaz da niste osuđivani – Izvod iz kaznene evidencije iz MUP-a (ne stariji od tri meseca)
 8. Izvod iz matične knjige rođenih
 9. Potvrda o finansijama –  6000 za osobe do 24 godine ili 10.700 evra za osobe starije od 24. godine, na vaše ime ili ime roditelja

Kako možemo da Vam pomognemo?

Naša usluga mentorisanja i pomoći oko vize je dostupna i studentima koji se nisu prijavili preko Ino Edukacije a žele da uspešno apliciraju za vizu.

Ino Edukacija nije posrednik ambasade Austrije, već samo ima ogromno iskustvo i nudi usluge kao bi sve bilo u najkraćem roku i da cela procedura prođe bez stresa.

Podelite s prijateljima: