Zašto  Australija?

Nikada nisam ni pretpostavila da ću živeti, studirati i raditi u Australiji. Međutim jedno slučajno poznanstvo sa našim teniserom koji se vratio iz Sidneja u Beograd je promenila sve. Hteli smo odmah porodicu i nakon prvog deteta, odmah po završetku Pravnog fakulteta koji sam tada studirala, suprug je rekao da bi bilo najbolje da idemo u obećanu zemlju – Australiju. Nakon 24 časa leta, moja devojčica i ja smo stigle u prelepi Sidnej, Rose Bay (Eastern Suburbs) gde nas je čekao moj suprug sa našim novim gnezdom gde smo otpočeli novi život. Džet  leg je  dugo trajao, buđenje u pola noći, 10 sati razlike od Srbije… Ali sam uživala u ranim jutarnjim šetnjama, u miru, čistoći i uređenosti Sidneja, u dugim šetnjama  po plažama. Parkovi sa bbq, plaže sa tuševima, kabinama za presvlačenje, najčešće otvorenim bazenima pored plaže…raj! Život u Australiji je zbog klime predodređen da bude ‘’outdoor’ pa se tako ni ja ne sećam naših stanova već samo parkova i plaža. Prvi odlazak do čuvene Sydney Opera House uvek ću pamtiti. Od Aboridžina koji tu zabavljaju turiste didžiriduom, prelepa Indijka u sjajnoj odeći vatrenih boja, Japanci sa ludačkim frizurama… Mislila sam da je ceo svet to veče tu, na jednom mestu.

Studije u Australiji

Syd 1Ubrzo nakon dolaska u Sidnej  razmišljala sam o svojim opcijama. Sa Pravnim fakultetom nisam mogla puno jer je njihovo pravo anglosaksonsko i razlikuje se od našeg kontinentalnog. Obratila sam se telu koje ocenjuje inostrane diplome u Australiji. U zavisnosti od oblasti određene diploma kao i potrebe tog ocenjivanja tj. da li je za dalje studiranje, zaposlenje ili iseljenje, različite institucije ocenjuju date kvalifikacije i time vam je određen dalji put. Od svih mojih ispita i celog četvorogodišnjeg fakulteta priznato mi je svega par ispita, dok sam 13 novih morala ponovo da polažem da bih stekla zvanje solicitor, odnosno diplomirani pravnik.

Tako sam upisala jedan od najboljih pravnih fakulteta  na University of New South Wales. Pohađala sam gotovo godinu dana predavanja i polagala ispite koji nisu bili ni malo laki a povrh svega pravna terminologija koja je bila veoma zahtevna… Ipak, sve to je bilo uzbudljivo, profesori predusretljivi, kolege kooperativne… Sve dok nismo saznali da je i druga devojčica na putu. Tada sam odlučila da se prebacim na drugi fakultet koji mi omogućava veću fleksibilnost u studiranju. Stručni savetnik (educational adviser) mi je preporučio MA of International relations – specialization in Human Rights na Deakin University. To je bio pun pogodak! Ne samo da su svi predmeti bili predmet mojih  ličnih interesovanja, već sam i razbila predrasudu da online studiranje ne može biti kvalitetno i intenzivno kao  predavanja uživo. Literatura koju smo dobili bila  je ‘mind blowing’’, a kolege već ostvareni u svojim profesijama u međunarodnim organizacijama. Tako sam stekla super poznanike sa kojima sam još uvek u kontaktu.

Uz sav napor, učenje noću kada jedno dete spava, dok je druga beba u naručju, mogu reći samo jedno: lepše i lakše mi je bilo studiranje master studija na stranom jeziku u Australiji nego osnovne studije u Srbiji.

Celokupan pristup obrazovanju je ispravan, ne testira se tvoja memorija već upotreba tog znanja, podstiče se diskusija, razvija timski duh, a profesori su vrlo dostupni uz jasan stav da su oni tu zbog vas a ne da ih jurite ispred kabineta čekajući satima. Ono jedino što me je zabolelo na tim studijama i zbog čega sam u roku završila je literatura gde su česte teme bili primeri iz Srbije, Bosne, Hrvatske i kakvo je njihovo gledište kao i uloga međunarodne zajednice u svemu tome.

Syd 2

Ono što je lepota života u Australiji, a samim tim i studiranja je da  su 2 + 2 uvek 4!  Ako poštuješ jasna pravila i ideš pravim putem, tvoj uspeh je zagarantovan. Nema skrivenih poruka, nema Mike koji će ti reći neku foru, prečicu do cilja – pravila su ista za sve. Zato je Australija jedna od omiljenih destinacija za studiranje svim internacionalnim studentima. Australija ima 7 top univerziteta u prvih 100 na svetu i sistem obrazovanja koji prati svetske trendove kao i same potrebe društva, koje treba da se razvija i održi već postojeći dobar standard.

Top fakulteti u Australiji su: University of Melbourne, Australian National University (ANU), University of Sydney, University of Queensland, University of New South Wales (UNSW), Monash, Macquarie..

Posle MA jos jedan fakultet

Standardni problemi sa vizama u Australiji su me naveli, uz podstrek drugova i porodice, da upišem jos jedan od top 20 fakulteta na svetu a to je Australian National University i to oblast Australian Immigration Law and Practice. Povratak pravu! Da biste upisali ovu oblast zahtevi su vrlo visoki, ne samo da ste australijski državljanin, što sam u međuvremenu postala, već i da imate pre toga Bachelor degree i brojne druge stvari. Međutim, i ovaj trud se isplatio jer sam i ovaj fakultet završila i sada spremam engleski, akademski nivo da bi se registrovala kao jedini registrovani agent za australijske vize pri Migration Agents Registration Authority (MARA) koje je deo Department of Imigration and Border protection, s tim što kao agent radite nezavisno od imigracionog, slično kao imigracioni advokat ali se podrazumeva da ste završili prethodno Imigraciono pravo i prošli sve sto je potrebno da biste dobili tu licencu.

Syd 3

Još na samom fakultetu vam nude poslove, razne prakse, a ukoliko ste zainteresovani vode vašu karijeru i usmeravaju vaš dalji put. Takođe biti alumni ovako jakih fakulteta je svako prestiž ali i prelepo iskustvo. Iskreno se radujem velikom okupljanju alumnija Australian National University u Londonu u aprilu. Imati šansu da budeš deo tako velike zajednice iz celog sveta je nešto što me ispunjava, inspiriše i čini veoma ponosnom.

Cene

Cene studiranja za mastere za internacionalne studente su oko 28000 usd. Različiti fakulteti nude brojne stipendije, ali  postoje odredjeni uslovi da biste ste ih dobili. Cene života u Australiji, posebno u gradovima poput Sidneja, veoma su visoke pa tako stan može da košta između 300-500 dolara nedeljno. Zato većina studenata živi ili u okviru internata, ili tzv. homestay smeštaj u nekoj porodici ili dele stan sa cimerima. Većina fakulteta nudi opcije za stanovanje, ali imate slobodu da i sami pronađete odgovarajući smeštaj na www.realestate.com.au ili www.domain.com.au

Cene života su: sendvič od 6-10 dolara, kafa od 3,5 do 4,5 dolara, dok cene tansporta nisu skupe s obzirom na kvalitet, brzinu i udobnost. Da li ćete ići ferijem tj. brodićem, autobusom, metroom – svejedno je, uživaćete, i stići brže nego autom. Noćni život je skup i najčešće se ulaz plaća. Za pušače, loša vest je da su cigarete preskupe, oko 30 dolara i da je pušenje zabranjeno gotovo svuda čak i na otvorenim mestima kao sto su plaže i parkovi.  Naravno, doći do Australije je skupo samo po sebi. Povratna avionska karta, povoljnija, može se naći za 1200 eura. Možda sve deluje obeshrabrujuće na prvu loptu, ali kada stignete shvatite da je to cena za taj ‘lifestyle’  odnosno kvalitet života koji i kao običan čovek imate u ovoj zemlji.

Puno sreće u studiranju u Australiji!

Jelena Kiš


Ukoliko Vam je potrebna pomoć oko pripreme dokumentacije i biranja programa, pošaljite nam besplatan upit

jqEGWXSb_400x400

Podelite s prijateljima: