Danas je u Ino agenciji bila Slađana Jeremić, diplomirani filolog koja je završila je Master studije komparativne kulture na Univerzitetu Lion 3 u Francuskoj. Pošto je bila je najbolji student u svojoj klasi ugostili smo je i napravili intervju sa njom. Iznela nam je svoja iskustva i popričali o Master studijama na engleskom jeziku u Francuskoj.

Zašto ste odlučili da studirate komparativnu kulturu?

Želela sam da saznam nove stvari. Studije komparativne kulture objedinjuju razne oblasti iz humanističkih nauka, u ovom slučaju to su bile savremena filozofija, književnost, francuski jezik i civilizacija, zatim studije roda, teorija filma itd. Pošto sam zavrsila japanski jezik i književnost i master iz japanske kulture na Filološkom fakultetu u Beogradu, želela sam da pronađem studije koje nisu usko fokusirane, tako da sam se time rukovodila kada sam pretraživala programe.  Takođe, još jedan od uslova je bio da studije budu na engleskom, uz časove francuskog kao stranog jezika. Najbliže tome je upravo bio ovaj program na Univerzitetu Jean Moulin u Lionu.

kako na master 2Zašto ste se odlučili za Francusku?

Oduvek sam želela da naučim francuski jezik i 2012. sam upisala kurs na Francuskom institutu u Beogradu. Cilj mi je bio da ga dalje usavršim kroz studije i boravak u Francuskoj. Vratila sam se sa mešovitim utiscima.

Kakav je Vaš utisak Francuske?

Francuska je veoma centralizovana zemlja i moze se reći da se malo toga dešava van Pariza. Međutim, prijatna je za život i sviđa mi se što Francuzi jako cene svoje slobodno vreme i trude se da maksimalno uživaju u njemu, što na prvom mestu uključuje dobru hranu i vino. Sa druge strane postoji problem bezbednosti i u Lionu su se posebno osećale tenzije na ulici.

Kažite nam nešto više o Lionu?

Lion je poznat kao grad dobre hrane i ima jako puno restorana.  Zovu ga i gradom francuske buržoazije, desnica je tradicionalno na vlasti i Lion po bogatstvu dolazi odmah posle Pariza. Grad je veličine Beograda, ali ipak odaje utisak uspavane provincije. Moj univerzitet je ’mlad’, osnovan je 70ih i fokusiran je na društvene i humanističke nauke. U Lionu postoji još nekoliko univerziteta. Moj program je bio na katedri za internacionalne studije i većina profesora nisu bili Francuzi, već Amerikanci, kojima sam bila oduševljena, pre svega zbog visokog nivoa obrazovanja i otvorenosti. Moj mentor je isto bio Amerikanac i puno sam naučila od njega. Jako mu se svidela moja teza i čak je stavio u silabus jednog od svojih predmeta. Jedva cekam da čujem kako su studenti reagovali! Odnos sa svim profesorima je bio opušten,  ljubili smo se dva puta u obraz kada se vidimo, po francuskom običaju. Sa mentorom ću nastaviti saradnju, imamo u planu da objavimo jedan prevod u Njujorku.
studije u francuskoj

Dobili ste stipendiju Francuskog instituta? Koliko Vam je to značilo?

Bez stipendije ne bih mogla da odem na studije. U poređenju sa nekim drugim evropskim  zemljama, fakulteti u Francuskoj nisu skupi, naime godina na državnom fakultetu je svega 250 evra, dok je soba u studentskom domu oko 200 evra. Ipak, ukupni troškovi koje podrazumeva studiranje u Francuskoj su malo veći, tako da je stipendija bila neophodna.

Šta je najbitnije što ste naučili na Master studijama?

Konačno sam se fokusirala na pravi akademski rad i uvidela koliko se to kod nas površno radi i samo reprodukuje gradivo. Neki ispiti su mi bili samo u obliku eseja, i tada, kada se zaista uneseš, mnogo više zapamtiš nego kroz čisto bubanje, kao što je slučaj kod nas. Naučila sam koliko je bitno koristiti reference I šta znači argumentacija stava. Na našim fakultetima je jako retko kritičko mišljenje i kritički odnos ka onome što učimo. Shvatila sam koliko je važna mobilnost mladih ljudi, da razumeju šta znači biti sam i samoodrživ, šta znači biti u inostranstvu i prihvatiti neke druge vrednosti. Mi veoma malo znamo o drugim nacijama i kulturama, i svaki istup u druge kulture je esencijalan za mladog čoveka iz Srbije.


Ukoliko Vas zanimaju studije u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit
logo final-01

Podelite s prijateljima: