kako na masterZa Kako na master opet piše Maja Dimitrijević, diplomirani politikolog sa Američkog  Koledža  u Solunu. 


Sve je počelo kada sam za deseti rođendan dobila globus. Maštala sam o putovanjima do svake tačkice na rotirajućoj lopti u mojim rukama. Kako ili kada, nisam znala. Jedino u šta sam bila uverena jeste da ću jednog dana obići svet! Ta želja se ostvarila deset godina kasnije. Obišla sam 16 gradova, 12 zemalja i 4 kontinenata u jednom semestru, zahvaljujući Semestru na Moru (SAS). Dvadeset drugi rodjendan proslavila sam na brodu u Maroku. To je posebna priča… 😉

ŠTA JE SEMESTAR NA MORU?

Semestar na Moru je program studijskog putovanja koji omogućava studiranje na otvorenom moru, u sred okeana, na obalama Japana, Kine, Vijetnama, Indije, Burme, Mauricijusa, Juzne Afrike, Gane, Senegala, Maroka, Španije, Engleske, Italije, Turske, Brazila, Argentine i Amerike uz magične izlaske i zalaske sunca i beskonačni pogled u horizont. U svakoj luci, studenti imaju slobodno vreme na kopnu za istraživanje i upoznavanje lokalne kulture. Program traje 4 meseca, i otvoren je za studente svih oblasti i nacionalnosti. Studenti svoje studentske obaveze sele na 175m dugačak prekookeanski brod MV World Odyssey. Tu se slušaju predavanja, spremaju i polažu ispiti. Pored predavanja, studentima su na raspolaganju različiti seminari, teretana, bazen, spa centar, biblioteka kao i prostorije za odmor i razonodu.

MOJE ISKUSTVO

Explorer-in-VancouverMoj Semestar na Moru je trajao od januara do aprila 2013. godine. To je bio prolećni semestar, koji je počeo u San Dijegu, u Americi i završio u Barseloni, u Španiji. Plovila sam sa jos 1050 studenata iz celog sveta. Pored studenata, na brodu su i Life Long Learners –  ljudi koji nisu studenti već alumni ili jednostavno putnici koji žele da na drugačiji način putuju svetom. Profesori su sa najboljih fakulteta u Americi, eksperti u svojim delatnostima. Zamislite najinteresantnije, najkreativnije, najinovativnije profesore sa vaših fakulteta – a na brodu ima 70 takvih na raspolaganju, jer živite na istom brodu, jedete u istom restoranu, posećujete iste seminar!. Svi oni su otvoreni i voljni da vas upoznaju, čuju vašu priču, pomognu ukoliko je nešto nejasno. A tek njihove priče i iskustva, kao profesori oni su i sjajni pripovedači – u njihovom društvu nikada nije dosadno. Ja sam bila student Političkih nauka, ali je profesor Marinske biologije bio toliko zanimljiv da sam koristila svaku moguću priliku da slušam njegove priče i predavanja! Ovo će zvučati kao u Top-Shopu, ali to nije sve! Za vreme putovanja imala sam čast da lično upoznam i Južno Afričkog Nadbiskupa Desmond Tutu; princa Saudijske Arabije Fahad al Saud; kao i mnoge uspešne poslovne ljude iz Silikonske doline koji rade u, ili su osnovali, najveće svetske kompanije poput Google, Microsoft, Apple, Virgin Airlines, Priceline, SAP…

DA LI VEĆ ŽELITE DA APLICIRATE?

359364264_1280x720Aplikacija je dostupna na sajtu www.semesteratsea.org. Postoje dve vrste ovog neverovatnog programa: jesenji (od septembra do decembra) i prolećni (od januara do aprila) semestar. Razlika je u destinacijama, u kojoj luci počinje i u kojoj luci se program završava. Oba semestra počinju u Evropi a završavaju u Americi ili obrnuto.

Kada odaberete jesenji ili prolećni semestar, treba se registrovati i po registraciji dobijete sve neophodne informacije o aplikaciji. Aplikacija je besplatna za internacionalne studente – treba kontaktirati admission@semesteratsea.org koji će vam poslati kod koji koristite pri aplikaciji. Aplikacije su otvorene u toku cele godine i moguće je prijaviti se čak godinu dana unapred. Na sajtu uvek imate u ponudi studijska putovanja u naredne 2 godine. Povratnu informaciju o aplikaciji dobijete do 20 dana kasnije.

FINANSIRANJE 

kako na master 2Aplikacija je samo prvi korak, sledeći korak jeste finansiranje putovanja. Za jesenji semestar, aplikacije za stipendiju je najbolje poslati do 15. maja; za prolećni semestar, rok je 30. septembar u toku godine. Postoje različite stipendije koje nudi Semestar na Moru. Ja sam aplicirala za 6 njihovih stipendija i dobila sam 5 od 6. Zahvaljujući tim stipendijama, pokrila sam 90% troškova programa. U cenu programa uračunat je smeštaj na brodu, hrana, čišćenje sobe i korišćenje svih prostorija na brodu. Osim troškova programa, studenti sami plaćaju put do mesta ukrcavanja i od mesta iskrcavanja na kraju programa. Takođe, tu su i troškovi viza i novac koji troše u lukama u toku semestra. Cena programa je $23,950 za prolećni i jesenji semestar. Iako je ovo pozamašna cifra u Srbiji, ne dozvolite da vas obeshrabri u pokušaju! Moguće je sakupiti novac, ne samo uz pomoć SAS stipendija vec i od strane drugih donatora kao što su kompanije, fondacije, i slično. Meni je fakultet pomogao oko troškova karte do Amerike, San Dijega, odakle je isplovljavao brod u januaru 2013. godine. I puf! Eto mene na putu oko sveta. Dokaz da se snovi zaista ostvaruju!

Maja Dimitrijević


Ukoliko Vas zanimaju studije u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit
logo final-01

Podelite s prijateljima: