Italija je veoma unapredila svoju ponudu osnovnih i master studija na engleskom, i to po vrlo pristupačnim cenama, da kada se uporedi sa Srbijom ne ispadne neka velika razlika, a kvalitet je često neuporediv.

studije u italiji study in italy

U Italiji osnovne studije (bachelor) traju 3 godine, a master studije 2 godine. Određene nauke traju po 5 godina (arhitektura, medicina…), ali i tada često možete da poslednje 2 godine odslušate na drugom univerzitetu. U Italiji je većina univerziteta državna, ali postoje i privatni, gde prednjači Bocconi, koji je postao respektabilna insititucija.

ŠKOLARINE

Italija ima sistem školarina gde cena varira od primanja porodice. Oni to zovu financial brackets. Ukoliko želite da se prijavite za umanjenje školarine (tuition fees), morate na vreme poslati koliko su vam primanja porodice, koje nekretnine posedujete, izjave itd… Svaki univerzitet ima svoje formulare. Čak i Bocconi koji je privatni univerzitet ima ovu opciju za umanjenje školarine. Generalno, skoro svi ljudi sa naših prostora dobiju neko umanjenje školarine, i zato je Italija postala vrlo atraktivna lokacija za studije, koja osim što je blizu, postala je i povoljna.

Direktan upis na Cattolica Univerzitet u Milanu  Università_Cattolica_del_Sacro_Cuore_logo

Sada ću nabrojati univerzitete na kojima možete započeti svoje studiranje u Italiji, a koji su se izdvojili svojom ponudom programa, studijama na engleskom jeziku, cenom i prestižom:


UNIVERZITET U BOLONJI

Ovaj Univerzitet poznat po Bolonjskoj deklaraciji je jedan od najstarijih univerziteta u Italiji, sa duguom tradiciom i velikim brojem međunarodnih programa. Od pre par godina uveli su više programa na engleskom, i na osnovnim i na master studijama. Cena godine je 1800 evra. Univerzitet daje i stipendije. Upis je u toku!

studije u veneciji italija

UNIVERZITET U VENECIJI

Univerzitet Ca Foscari je na divnom mestu u Veneciji, na otvorenom moru. Imala sam prilike da boravim tamo, i nosim divna iskustva. Univerzitet je poznat po svojim programima u menadžmentu, turizmu, kulturi. Takođe imaju programe na engleskom, i na osnovnim i na master studijama. Što se cene tiče, ovaj univerzitet (kao i svi u italiji) umanjuje cenu školarine ukoliko dolazite iz neke zemlje u razvoju, ili vam godišnja primanja porodice. ne prelaze, u ovom slučaju, 40 hiljada evra. Onda je školarina manja,  i svi sa Balkana uglavnom dobiju neko umanjenje. Maksimalna školarina je 2.203 evra godišnje, a često je i manja od toga, ako se podnesu papiri na vreme.

UNIVERZITET U TRSTU

Univerzitet u Trstu ima nešto manji broj programa na engleskom, ali je omiljen među našim ljudima zbog blizine i  poznatog terena. I oni imaju finansijske razrede za plaćanje školarine, te studenti iz EX YU mogu da dobiju i školarinu od samo 400 evra. Naravno treba uraditi svu papirologiju, što znači da se pošalju na vreme svi dokumenti oko primanja porodice i druge potvrde.

UNIVERZITET CATTOLICA U MILANI

Najveći privatni univerzitet u Italiji, ali i u Evropi, sa velikim kampusom u centru Milana. Veliki broj programa na engleskom jeziku. Cena studija je od 4.5000 do 8000 evra. Više ovde.

SAPIENZA UNIVERZITET U RIMU

O Sapienzi smo već pisali. Najveći italijanski univerzitet u Rimu. Što se tiče programa na engleskom na osnovnim studijama, tu mogu da se slušaju samo određeni predmeti, ali su studije mahom na italijanskom. Na master studijama postoje full programi na engleskom. Cena takođe zavisi od primanja porodice, i kreće se od 1600 godišnje do 2800 godišnje. O Sapienzi smo ranije pisali.

BOCCONI UNIVERZITET

Ovaj privatni univerzitet U Milanu je postao jedan od najpoznatijih u Italiji, zbog odličnih predavača i brzom zapošljavanju svojih diplomaca. Ovo je jedini fakultet koji je skuplji. O njemu smo ranije pisali. Na Bocconiju postoji veliki broj programa na engleskom, ali i na italijanskom. Cena je 11000 evra godišnje, ali postoji opcija za umanjenje školarine. Takođe, oni daju i stipendije. Imaju više rokova za upis i što se ranije prijavite veće su vam šanse za stipendiju. Ukoliko imate novca da platite, Bocconi je definitivno dobar izbor.

POLITECNICO DI MILANOstudije u italiji 2

Politecnico je uglavnom orijentisan na inženjerske i dizajnerske programe. Osnovne studije su skoro sve na italijanskom, a master programa ima i na engleskom jeziku. Cena godine je 1200 evra, ali se možete prijaviti za umanjenje. S obzirom koliko je Politecnico poznat fakultet za dizajn u svetu, ovo je sigurno perspektivan izbor.

POLITECNICO DI TORINO

Ovaj tehnički univerzitet ima veliki broj dobrih programa, a jedinstveni su po tome što su jedini državni fakultet u Italiji koji nudi osnovne studije arhitekture na engleskom, što je veoma retko. Imaju i više različitih master programa na engleskom. Cena godine studija zavisi od primanja, a imaju i opcije za stipendije.

UNIVERZITET U PADOVI

Univerzitet u Padovi mi je posebno blizak, jer sam studirala tamo. Grad je divan, odlični uslovi za studente, i tradicija univerziteta od 800 godina. Tamo je studirao i Galileo Galilej 🙂 Toliko je star! Univerzitet za sada ima samo jedan bachelor program na engleskom (Psihologiju) i desetak master programa na engleskom. Cena godine varira, uglavnom je oko 1500 evra.

UNIVERZITET BOLZANO

Ovaj univerzitet se nalazi na severu Italije, u jednom od najbogatijih region. Zanimljiv je jer ima predavanja na tri jezika: italijanski, nemački i engleski. Pošto je blizu Austrije, nemački jezik je skoro lokalni. Cena je od 1300 do 1600 godišnje. Ponuda programa je bogata.

JOHN CABBOT U RIMU

John Cabot je američki univerzitet u Rimu. Osim studijskih programa, nude i škole engleskog jezika. Imaju potpuno američki sistem školstva, sa major i minor smerovima, i uglavnom su fokusirani na društvene nauke. Takođe nude umanjenje školarine. Ono što je za njih specifično to je da uz školarinu nude i smeštaj i hranu, pa cene variraju. Kreću se od 17 hiljada evra godišnje (samo školarina) pa do 25 hiljada godišnje, što uključuje smeštaj i hranu.

Ana Marija Popović


Ukoliko Vas zanimaju studije u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit

logo final-01

Podelite s prijateljima: