Dragi svi,

Dosta ste slali pitanja o Erasmus + projektu i zbrci kojoj je uneo, pa sam danas otišla do TEMPUS kancelarije da se na licu mesta raspitam, jer ni meni nije bilo baš najjasnije. Ali sada jeste, zahvaljujući ljubaznim damama iz Tempus kancelarije 🙂

erasmus-plus-village

ŠTA JE ERASMUS + ?

Erasmus + je novi, celoviti, znatno širi EU fond koji stipendira obrazovanje, razmene, sportske, omladinske i lifelong learning programe. Ovaj fond pledira da okupi i zameni sve ranije EU fondove za obrazovanje, kao i da podstakne još veću mobilnost studenata i profesora. U Tempus kancelariji su ovu mobilnost nazvali kreditna mobilnost, jer možete da idete na druge univerzitete i tamo polažete ispite, odnosno stičete ESPB kredite.

KAKO TO FUNKCIONIŠE U PRAKSI?

Trenutno se tek raspisao poziv za lokalne univerzitete (državne i privatne!) da se prijave sa projektima bilateralne razmene ili za učešće u joint-degree programima. Rok je do februara 2015, te će teško biti da će uspeti da otvore samo stipendije do sledeće jeseni. Što znači da je trenutno nastao vakuum EU stipendija, jer su se neke ugasile, a ove nove nisu proradile. Verujem da će tek od sledeće godine.

A GDE SAM TU JA?

Dobro, nisu sve lađe potonule, jer još uvek postoje razne EU stipendije, a od sledeće godine će ih biti još više. Ispod su nabrojane sve stipendije.

e711894abfff1d6bbf0639604655338d

JOINEUSEE PENTA

Ova stipendija za Zapadni Balkan ove godine daje se samo za doktorske studije, jer im je ostalo sredstava samo za phd. Prijava do 1. februara.

SIGMA

Ova stipendija za Zapadni Balkan sa akcentom na studije u Poljskoj (oni vode program) je i dalje postojeća, i pokriva sve nivoe studija. Poziv za apliciranje biće u novembru ili decembru i verujem trajaće do marta 2015.

BASILEUS

Ovo je najstarija stipendija za Zapadni Balkan. Svake godine se priča se da se gasi, ali ona se na kraju ipak raspiše. Tako je i ove godine, čekamo da vidimo šta će biti.

ERASMUS MUNDUS

Ovo je joint-degree stipendija za mastere i doktorate, koja daje najveće stipendije, i svaki program uvek ima jedno mesto za Zapadni Balkan. Rokovi za apliciranje su mahom u decembru, i aplicira se odjednom i na master i na stipendiju.

NOVE STIPENDIJE : MREŽE RAZMENE! (Ovo su stipendije za Srbiju. BiH ovde, CG ovde, MKD ovde, CRO ovde)

EUROWEB

Ova stipendija je prvenstveno fokusirana na nauku i visoku tehnologiju. Koordinira švedski univerzitet Maelardalens. Još nisu otvorili poziv za apliciranje.

SUNBEAM

Ova stipendija, kao što joj ime kaže, je fokusirana na Sunce i zemlje gde ga ima dosta (Italija, Grška, Slovenija). Tematski nema fokus, a nema ni sajt. Informacije su dostupne ovde i ovde, poziv još nije otvoren. Ono što vidim iz opisa da je uključen poznati venecijanski univerzitet Ca’ Foscari koji ima dugu tradiciju, a na lepom  je mestu.

TECH-WB

Stipendija okrenuta održivosti i zelenim tehnologijama. Ima pristojnu ponudu univerziteta, koordinira španski univerzitet De Vigo.

ERAWEB 2

Ova stipendija je fokusirana na medicinske nauke, sa vrlo dobrom ponudom univerziteta. Kao i za Basileus, nije sigurno da li će ponovo otvoriti poziv, ali pratite njihov sajt, jer definitivno vredi!

9c205c04a8c1812c580f3b516111dd40

Ako imate neke dodatne informacije, molim vas pišite u komentarima ili na fb stranici. Ukoliko vam je potrebna pomoć u apliciranju, kliknite ovde.

Veliki pozdrav!

Ana Marija Popović

Twitter | Instagram


Ukoliko Vas zanimaju studije u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit

logo final-01

Podelite s prijateljima: