Pozdrav svima!

Završila mi se prva godina mastera u Belgiji, pa da podelim utiske s vama. Pisaću o Belgiji, koja je dobar primer za studije u Zapadnoj Evropi, jer fakulteti funkcionišu kao i u Holandiji, Nemačkoj, Danskoj… Francuska je već druga priča, o tome više u narednom javljanju, kad budem imala utiske sa Sorbone.

Drugi semestar mog mastera bio je na Katoličkom univerzitetu Leuven, u flamanskom delu Belgije. Ovo katolički u nazivu postoji jer je Univerzitet star 600 godina, a oni itekako drže do tradicije. Leuven je najstariji i najprestižniji univerzitet u Belgiji, na kome su studirali gotovo svi uticajni belgijski političari, između ostalih i Herman van Rompej, sadašnji predsednik Saveta Evropske unije.


STUDIJE U BELGIJI

Belgija je jedna vrlo komplikovana zemlja, koja je podeljena na 3 regiona. Prvi je valonski (gde se govori francuski), drugi je flamanski (gde se govori holandski), a treći je grad Brisel (gde se uglavnom govori francuski, pošto se valonci masovno doseljavaju u Brisel, a flamanci iseljavaju). Flamanski deo Belgije je malo razvijeniji.

Studiranje u ovoj zemlji je dosta specijalizovano i okrenuto praktičnim znanjima. Na mom masteru bili smo vrlo orijentisani na know-how i case studies, daleko manje na teoriju. Na osnovnim studijama ima više teorije, ali opet manje nego kod nas. Ono što je na mene ostavilo poseban utisak, je da smo teoriju učili samo iz najnovijih akademskih članaka koji se objavljuju u relevantnim svetskim časopisima, pa studenti dobijaju uvid kako im disciplina napreduje u real time, a ne posle 5 godina kada je to znanje prevaziđeno. Odnos sa profesorima je sličan kao kod nas, jer Belgijanci dosta drže do tradicije. Sa druge strane, itakeko će vam izaći u susret ukoliko imate neka dodatna pitanja ili zahteve. Fakulteti su im direktno povezani sa tržištem rada, te često ukidaju stare i uvode nove smerove, kako bi stalno bili konkuretni na evropskom tržištu rada. Takođe, imaju sreću da je Brisel, prestonica Evrope, u njihovoj državi, pa učestvuju u svim bitnijim konferencijama, te je danas Belgija svakako u vrhu evropskog obrazovanja.

Evo par reči o svakom univerzitetu koji vredi u Belgiji:

KU LEUVEN

Leuven je grad od 100.000 ljudi, od čega su 55.000 studenti, pa je veoma živ. Za ovako mali grad, ima iznenađujuće intenzivan noćni život, što ne čudi jer je grad pun mladih, prilagođen studentskom načinu života. Ukoliko ste student KU Leuvena, dobićete besplatnu povlasticu za prevoz. Osim toga, KU Leuven nudi I veliki broj drugih privilegija, kao što su jeftinij prevoz, teretane, razni sportovi I kulturni događaji. Sam univerzitet funkcioniše odlično, uslovi su na vrlo visokom nivou. U suštini, važi za prirodnjački univerzitet, jer ima najjači fakultet u Evropi za bio-medicinski inženjering. Ipak, šta god da upišete ovde nećete zažaliti, jer su izuzetno inovativni i ambiciozni, prate svetske trendove jer žele da budu u vrhu nauke. Svi flamanci, za razliku od valonaca, odlično govore engleski, pa postoji veliki broj programa na engleskom jeziku. Studije umeju da budu skupe, ali ako stupite u kontakt sa profesorima, ili vas prime, moguće je ispregovarati da vam daju belgijsku cenu studija, a to je samo 500 evra po semestru. Ista cena kao I kod nas, a nivo znanja koji se dobija ne može da se uporedi.

GENT UNIVERZITET

Gent je veći grad od Leuvena, ima 250.000 stanovnika, i oko 50.000 studenata. Univerzitet je veličine Leuvena, i malo se više kotira od Leuvena na list najboljih univerziteta, zbog odlične povezanosti sa svetskim univerzitetima. Postoji dvesta godina, i manje je tradicionalan od Leuvena. Ghent je ambiciozan univerzitet, sa velikim brojem internacionalnih programa na engleskom. Gent je i lučki grad, pa ako vas zanima međunarodno poslovanje ili trgovina, ovo je dobro mesto za vas, i akademski i praktično. Gent postoji u velikom broju Erasmus i Erasmus Mundus programa, i koordinira Basileus stipendiju, pa ako naletite na njega, obavezno se odlučite za ovaj univerzitet, nećete zažaliti.

BRIŽ – COLLEGE OF EUROPE

U Brižu postoji samo jedan Univerzitet, ali vredan, a to je College of Europe. Ovo je specijalizovan fakultet za školovanje buduće EU birokratije i vrlo je poznat i prestižan. On je sigurna ulaznica za rad u Briselu, s tim da je našim studentima još uvek prepreka činjenica da nismo u EU. Ipak, ukoliko vas zanima EU i rad u ovoj oblasti, Koledž svakako pruža najbolje obrazovanje za to. To su isključivo master programi, koji se održavaju na engleskom i francuskom, pa je znanje ova dva jezika obavezno. Osim znanja, tu je i neverovatan network, jer dolaze ljudi iz cele Evrope, pa i sveta. Posle Briža, imaćete sigurno jake kontakte u Briselu, jer pola studenata ostane da radi tamo. Briž je inače turističko mesto, zovu ga Venecijom Zapadne Evrope, pošto leži na velikom broju kanala. Po rečima moje drugarice koja je studirala tamo, Briž je “toliko lep, da ti posle dva meseca pripadne muka”.

ANTVERPEN UNIVERZITET

Grad Antverpen, koji je centar flamanske industrije i privrede, ima treći univerzitet po snazi, ali je dobar ukoliko želite da studirate biznis ili moreplovstvo, pošto imaju ogromnu luku i biznis sektor, pa je idealno za pronalaženje praksi i poslova. On je inače i centar modne industrije Belgije, pa je dobar za studiranje dizajna itd.

BRISEL

U Briselu postoje mnogi privatni univerziteti, a ovi državni su:
l’Université libre de Bruxelles – valonski, studira se na francuskom.
Vrije Universiteit Brussel – flamanski, studije su na holandskom i engleskom.

Imala sam prilike da slušam jedan master predmet na VUB (flamanski) i bilo je u redu, ali mi je ostao utisak da su generalno svi univerziteti u Briselu za klasu ispod svih flamanskih. Ono što je u Briselu dobro, je činenjenica da ste u samom Briselu, gde se održavaju mnogi EU događaji iz raznih oblasti, u kojima možete da učestvujete.

LOUVAIN LA NEUVE UNIVERZITET
Francuski Leuven, odnosno deo Leuvenskog univerziteta koji se odvojio 1968. jer je bila velika borba između flamanskih i francuskih i studenata i profesora. (Malo su se i tukli…) Pa da toga ne bi bilo, danas francuski Leuven funkcioniše samostalno, u mestu Louvan la Neuve, koji je na nekih pola sata od Leuvena, u Valoniji. Ovo je, po meni, jedini univerzitet koji vredi u Valoniji, pošto svi valonci ili idu u Brisel, ili u Francusku. Ono što je dobro u vezi sa ovim univerzitetom je da je dosta dobro povezan sa drugim frankofonskim univerzitetima po Evropi.

ŽIVOT U BELGIJI

Kišovit. Na to se pripremite, klima je kao u Engleskoj, možda i gora. Kiša pada svaki dan, a ako ne padne dva, tri dana, četvrtog će biti oluja. Belgija je mala zemlja i sve je blizu, Brisel mi je bio na 15 minuta, pa sam često posećivala konferencije u EU institucijama. Hrana je dosadnjikava, kafa najgora na svetu. Ono što stvarno valja je pivo, koje je jeftinije od vode, i naravno čokolade i svi  drugi slatkiši. Ova kraljevina je, uprkos nestabilnosti na nacionalom nivou, regionalno vrlo funkcionalna i vredna – odlično je mesto za studiranje i usavršavanje. Ono što je takođe dobro u Belgiji su kursevi jezika, koji su jeftini i kvalitetni, pa obavezno upišite neki jezik ako se zadesite ovde. Što se stanovanja tiče, svaki univerzitet ima svoj haousing service, te ne brinite oko smeštaja. Kada dođete u grad gde studirate, odmah idite u housing service, i oni će vam ubrzo ponuditi smeštaj. Osim rezidencija i studentskih domava, tu su i kuće na privatnom tržištu, sa više soba i zajedničko kuhinjom i kupatilom, koje iznajmljuju studenti – zovu se KOT. Sobe možete tražiti i na internetu, samo ukucajte KOT i naziv grada u koji idete. Belgijanci su kao narod možda malo hladni za naše pojmove, ali su vrlo predusretljivi i srdačni, i lično mi je život i studiranje ovde mnogo više prijao nego u Italiji, najviše zbog belgijskog sistema, koji jednostavno funkcioniše.

Ana Marija Popović


Ukoliko Vas zanimaju studije u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit


Podelite s prijateljima: