Site icon Kako na Master – INO EDUKACIJA

Kako na razmenu u inostranstvo?

ŠTA JE TO RAZMENA? 

Kad preko nekog programa, za koji vaš univerzitet ima potpisan sporazum sa nekim drugim (inostranim) univerzitetom, možete da studirate semestar ili godinu vaših studija, a da vam se to priznaje na matičnom fakultetu. Ja nisam bila na razmeni, jer kada sam ja studirala, FPN nije priznavao ispite, ali znam kako ide procedura. I sada je situacija sa priznavanjem ispita malo čupava, ali je daleko prijateljskija klima za razmene nego pre 5 godina. Čini mi se da se sad to i podržava, posebno kroz Tempus kancelariju. 

Često dobijam pitanja “Da li ja mogu sa treće godine Pravnog da se prebacim tu i tu..?”. Na državne univerzitete je skoro nemoguće se prebaciti se, jedino ispočetka. Jedino je moguće na privatnim fakultetima, a i to varira. Uvek možete da se prijavite na razmenu, i da odslušate jednu godinu ili semestar negde, pa tamo polažete ispite, koji će vam kasnije biti priznati. Postoji procedura, nije potrebna magija. Diplomu posle dobijate na svom fakultetu.

KOJI PROGRAMI RAZMENE POSTOJE?

Dva glavna pravca razmena su Amerika i Evropa. Osim toga, postoje i razni programi za Kinu, nevrstane itd, koje su naši univerziteti ugovorili. Za ovo morate sami da se raspitate po fakultetima, ali i ambasadama, pošto je to neretko obavijeno velom tajne, ili izađe na sajtu fakulteta na kratko, pa otvorite četvoro oči 🙂

SOROŠ – OPEN SOCIETY FOUNDATION. Ova razmena je uglavnom za drugu i treću godinu, ponekad i četvrtu, za godinu dana u Americi. Proces apliciranje ide preko BOŠ-a. Za više pitanja pišite na ena@bos.rs, mislim da je prijava već počela.

UGRAD. Ovo je drugi program razmene, isto je undergraduate, i ide se godinu dana. Prijava je već počela. Više info kod Jovane Miljanović.

BASILEUS. Program finansiran od EU, vodi ga belgijski univerzitet Gent, sa interesantnim izborom fakulteta. Ko voli sunce, od poznatijih univerziteta tu je Sapienza u Rimu, i Nica. Severno, tu je Lund u Švedskoj, i svakako najprestižniji u ovom paketu Hajdelberg u Nemačkoj. Interesantno, možete i u Sofiju, Ljubljanu ili Zagreb, gde stipendija od 1000 evra ima posebnu draž.

JOINEUSEE. Takođe program EU za Balkan, koji vodi austrijski univerzitet Grac. U ovoj ponudi najjači su Cardiff u Engleskoj, i FREI u Berlinu, mada sve zavisi da li imaju vašu oblast u programu razmene. Tu su i Montepelje, Granada i Bolonja, ali romanske zemlje samo ako govorite njihov jezik, jer na osnovnim studijama retko ko zna engleski. Jedino ako ste za ubrzani kurs italijanskog live 🙂

TEMPUS odnosno ERASMUS. Tempus je program podrške reforme visokog školstva partnerskih zemalja EU, pa je tako i sa razmenama. Tempus u stvari pruža podršku u Srbiji (i drugim balkanskim zemljama) u odlascima na razmenu u EU. Ono što stalno dovodi u zabunu je šta je to Erasmus? ERASMUS NIJE ISTO ŠTO I ERASMUS MUNDUS. ERASMUS JE RAZMENA U/UNUTAR/IZ EU, A ERASMUS MUNDUS JE JOINT- DEGREE MASTER U EU (ponekad i u trećim zemljama) FINASIRAN OD STRANE EU.

Ukoliko vas zanima Erasmus razmena, najbolje da se raspitate u Tempus centru ili na sajtu, a ukoliko vas zanima Erasmus Mundus master, prijavljujete se sami, informacije o svim programima ovde.

SIGMA. Program EU koji vodi Univerzitet u Varšavi. Odlična ponuda univerziteta, uključujući i 3 poljska. Izdvojila bih Varšavu i Krakov koji se poslednjih godina dobro kotiraju. Tu su i Milano i City univerzitet u Londonu.

CEEPUS. Program za Centralnu Evropu odnosno Dunavske države. Centrala programa je u Beču. Ovaj program vas može odvesti u Austriju, Slovačku, Mađarsku i Češku, ali je više okrenut joint-degree masterima i doktoratima, ali uvek vredi pronjuškati. 🙂

Puno sreće u njuškanju,  Ana Marija Popović


Ukoliko Vas zanimaju studije u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit

Podelite s prijateljima:
Exit mobile version