Kako na Master

Najposećeniji sajt za studije u inostranstvu – powered by Ino Agencija

FAQ

NAJČEŠĆA PITANJA i ODGOVORI

1. Koji je dobar master u Nemačkoj/Francuskoj/Americi?

Pogledajte naše partnerske univerzitete ili se javite Ino agenciji da pronađemo idealan program za vas.

2. Da li mi treba visok prosek za master?

Ne treba, jedino treba visok prosek za dobijanje stipendije na engleskim i američkim univerzitetima. Za ostale nema tolikog uticaja, posebno ako polažete neki test. Više ovde.

3. Da li mogu sa privatnog fakulteta da apliciram na master?

DA. Sa privatnog sada možete da aplicirate na TEMPUS ili Erasmus + razmenu.

4. Da li mogu sa 180 ESPB bodova da apliciram?

Uglavnom da, osim ako ne insistiraju na 240.

5. Da li mogu sa Više škole da apliciram?

Možete, ukoliko imate 180 bodova i da je to jasno naznačeno u izvodu ocena.

6. Da li se odvojeno prijavljujem na master i stipendiju?

Najčešće da, osim za Erasmus Mundus programe.

7. Koja je razlika između Erasmus i Erasmus Mundus programa?

Erasmus je razmena, a Erasmus Mundus je master.

8. Da li je teško naći smeštaj?

Svi univerzitetski gradovi imaju studentski smeštaj. Ukoliko vam je potrebna pomoć u nalaženju smeštaja, mi nudimo uslugu pronalaska smeštaja.

9. Imam preko 30 godina, da li mogu da apliciram?

Da. Apsolutno!

10. Da li mogu da upišem master, ako sam ovde već upisao master/doktorske?

Da.

11. Kako da napišem motivaciono pismo?

Saznajte ovde. Ili se javite Ino agenciji da vam pomogne oko motivacionog pisma.

12. Kako da napišem cv?

Saznajte ovde. Ili se javite Ino agenciji da vam pomogne oko cv-ija.

13. Kako se piše i dobija preporuka?

Saznajte ovde. Ili unajmite mentora da vam pomogne oko preporuke.

14. Kada je deadline za apliciranje?

Saznajte ovde. Ili se javite Ino agenciji da vam pomogne oko biranja mastera.

15. Da li mogu da se prijavim na više mastera?

Da. Više ovde.

16. Da li da sam(a) prevodim dokumenta?

Ne. Više ovde.

17. Da li znam dobrog i povoljnog sudskog tumača?

Znamo. Sudski tumači Jonic, povoljni, uredni i efikasni! Za područje Beograda i okoline. Možete i da pišete direktno na mejl, odgovaraju odmah. djonic@gmail.com

18. Da li treba da polažem test za sertifika jezika? 

Poželjno je, posebno ako jurite stipendiju ili ako piše da mora. Više o serifikatima ovde.

19. Da li mi puna stipendija pokriva sve troškove? (Školarina, smeštaj, džeparac, osiguranje, knjige)

Da.

20. Da li Srbija daje stipendije?

Da. Više ovde.

21. Da li da napišem da imam poslovno iskustvo?

Da, ako ga imate, ili navedite volontiranje. Znači uvek ga spomenite, osim ako izričito traže kandidate bez poslovnog iskustva. Poslovno iskustvo je bilo kakav rad, praksa, volontiranje ili studentski posao.

22. Da li da polažem IELTS ili TOEFl?

Nema mnogo razlike u ova 2 testa, IELTS je britanski, radi se na papiru i malo više uključuje logiku, a TOEFL je američki, radi se najčešće na kompjuteru i malo više uključuje brzinu i koncentraciju. Ove testove ne možete da padnete, možete samo da imate nizak skor. Od ove godine Engleska je uvela pravilo da prihvataju samo IELTS a ne TOEFL. Više ovde. Za pripreme sertifikata jezikam kao i SAT, GRE i GMAT idite u školu Merryland (u Beogradu).

23. Gde i kada da se prijavim za IELTS/TOEFL?

Prijavite se minimum 2 meseca pred polaganja, jer su termini skoro uvek popunjeni. Ukoliko niste sigurni u svoje znanje, prijavite se već negde u avgustu, septembru, da ako budete nezadovoljni rezultatom, možete opet da polažete do apliciranja. Polaganje TOEFL-a se obavlja u svim većim gradovima Srbije (izguglajte) a IELTS u British Council u Beogradu, i u Kragujevcu, Nišu, Novom Sadu (isto gugl). Oba testa koštaju oko 150 evra. Više ovde.

24. Da li mogu da se prijavim ako nisam još diplomirao / diplomirala?

Možete, samo pošaljite neku vašu izjavu da ćete diplomirati do datog roka.

25. Šta je presudno za komisiju pri biranju kandidata za master ili studije?

Kakva im je aplikacija i da li imaju sertifikat jezika, i da li su položeni traženi testovi (ako se traže).

26. Da li mogu da se prijavim na master u Beču/Londonu/Njujorku/gde god?

Naravno da možete, niko vas neće sprečiti da sednete za kompjuter i pošaljete aplikaciju. Možete uvek i na sve da se prijavite, pa će komisija odlučiti da li da vas primi.

27. Da li mogu da se prijavim na master ako sam imao veliku pauzu u studiranju, i diplomirao sam tek posle npr. 10 godina?

Možete, s tim da ćete verovatno teže dobiti stipendiju. Međutim, ako naglasite relevantnost Vašeg poslovnog iskustva za taj određeni master, možda i imate šanse. Bitno je samo da u aplikaciji istaknete kako vam je to poslovno iskustvo najbolje na svetu i kako je to ključno za vaše apliciranje na master. Znači, nemojte da se pravdate zbog dužeg studiranja, nego akcentat na poslovno iskustvo.

28. Da li za studiranje u Nemačkoj ili Austriji treba dobro da znam nemački?

Za studiranje na nemačkom morate da imate položen B2, a ako studirate na engleskom, morate imati TOEFL. Ispod B2 ne možete upisati fakultet. Privatni fakulteti primaju i bez ovih sertifikata, ali državni ne. Serftifikat je posebno neophodan ukoliko tražite stipendiju. Više ovde.

9fdf82d1e86b890c8cdb87bee28efde129. Da li mogu da upišem master/doktorske koji nema puno veze sa mojim osnovim studijama?

Možete, ali naglasite u motivacionom pismu zašto vas interesuje ta određena tema, a u cv-iju nagurajte prakse i seminare iz oblasti koje je master/doktorat da vide da ste imali susreta sa temom ranije, i samim tim predispozicije za dalje studije u toj oblasti. Akademsko preusmeravanje i multidisciplinarnost je sasvim normalna stvar.

30. Da li postoji ograničenje starosti za stipendiju?
Ako nije jasno navedeno (kao u konkursu Fonda za mlade talente) onda ne postoji.

31. Šta ako me odbiju?

Ništa, nema odustajanja! Više ovde. Ili se javite Ino agenciji da vam pomognemo oko nove aplikacije.

 

82 thoughts on “FAQ

 1. Zdravo, trenutno sam na drugoj godini arhitekture u Beogradu. Zelela bih da studiram master u Kanadi, ali nisam sigurna kome da se obratim u pitanju stipendija. Dakle kakve su stipendije, ko ih udeljuje, šta je potrebno za prijavu, kakav prosek mora biti?
  Hvala u napred.

  Like

 2. Najranija prijava je u oktobru, a najkasnija u julu. Studije uglavnom pocinju u oktobru. Ako Vam je potrebno vise informacija, javite nam se za konsultacije. Pozdrav!

  Like

 3. Odlicno, hvala puno 🙂 Kada je najranija prijava za master studije sledece godine? i kada pocinju studije tamo da li znate tacno? 🙂

  Like

 4. Postovana, upisala sam 4. godinu drzavnog pravnog fakulteta, u oktobru 2015; diplomiracu sledece godine do juna jer mi je ostalo par ispita iz prethodnih godina, zanima me da li je sada kasno da se pripremam za TOEFL (znam engleski vrlo dobro ), i da li mi mozete navesti par univerziteta u Berlinu konkretno gde se moze aplicirati za master na engleskom? Tesko mi je da nadjem jer su vecina studije na nemackom i neki tehnicki smerovi. Hvala unapred 🙂

  Like

 5. negde sam procitao da americki I engleski univerziteti zahtevaju visoke proseke za master, pa sad koliko je to visoko? recimo koliko je visok moj od 8.22 🙂

  Like

 6. Zdravo,

  Da li mozete da mi date predlog ili sajt za bas postdoktorske studije, posto su doktorske zavrsene. Oblast je geologija, moze i poljoprivreda.

  Hvala puno!

  Like

 7. Zdravo!

  Najpre jedno veliko HVALA za ovaj sajt i bravo za ideju da ga napravite! Mnogo ste mi pomogli da razjasnim neke stvari i da ovaj proces doživim što je manje moguće stresno.

  Bila bih jako zahvalna ako bi neko mogao da mi odgovori na jedno pitanje. Imate i neki predlog gde u Evropi(koje države) bih mogla da nađem kvalitetne master studije iz komunikacija – a da univerzitet daje stipendiju i da je master na engleskom? Dakle, ne – nemački, francuski ili sl.

  Hvala najlepše!

  Like

 8. Zdravo 🙂 uskoro zavrsavam ekonomiju na drzavnom fakultetu u Crnoj Gori, vec imam A2 nivo francuskog jezika, u decembru cu imati i B1, a nakon toga planiram da zivim u Parizu i tamo steknem diplomu B2. Molim te, mozes li da me uputis koji master bi mogla da odaberem, na kojem fakultetu? Unaprijed zahvalna.

  Like

 9. Dobar dan,zanima me poslije zavrsenog Stomatoloskog fakulteta,stari plan i program ( BIH,Banjaluka ) gdje mogu da apliciram za doktorske studije,zanima me englesko govorno podrucje ( Engleska ,Amerika ) tj. da li je moguce tamo doskolavati se,jer sam procitala da za Ameriku treba tri godine polaganja dodatnog da bi se priznao fakultet..

  Like

 10. U kojim zemljama se doktorske studije mogu završiti zasnivanjem radnog odnosa na fakultetu, kao što je to slučaj u Švedskoj?

  Like

 11. Cao Ana, sajt ti je fantastican! Ja imam jedno pitanje – osnovne studije (Matematicki fakultet je u pitanju) mi traju 4 godine ali ja cu ih zavrsiti za 5 (u junu, nadam se), sa prosekom nesto iznad 9 (namerno sam se “razvlacila” da bih dobijala bolje ocene i sa strane ucila jezike i volontirala i radila prakse), da li mislis da mi je to prepreka da apliciram za stipendije za master? Kapiram da nije ali nekako imam utisak da bi bilo daleko bolje da sam sve zavrsila na vreme 🙂 ali ja sam stvarno htela da radim na svim poljima… inace govorim engleski i francuski i planiram u FR da idem. Hvala ti!!!

  Like

 12. Postovana,nigde nisam videla master za muziku,konkretno dzez trubu.
  Interesuje me Nemacka.Ukoliko biste mogli da mi preporuciteneke sajtove bila bih Vam zahvalna.

  Like

 13. Pozdrav,
  Interesuje me kako funkcionise upis na master u Gracu? Naime, ja sam na cetvorogodisnjim osnovnim studijama, a kako sam citala u Austriji funkcionise 3+2. Drugo, da li postoji na ovom univerzitetu fakultet/smer za poslovnu informatiku? I trece, da li ima nekog uticaja pozitivnog/negativnog posedovanje madjarskog drzavljanstva kada je u pitanju upis, konkurisanje za stipendije i slicno?

  Like

 14. Draga Saro, za medicinu nismo sigurni, jer su tu veoma stroga pravila. Bojim se da bi verovatno morala ispočetka, ali ti proveri.

  Like

 15. Studiram medicinu u Novom Sadu, prva sam godina. Postoji li mogućnost da nastavim studije u Austriji? Da li će mi se priznati položeni ispiti ?

  Like

 16. Posto ne znam nikoga ko je aplicirao do sada za stipendiju Vlade Francuske, ne znam ni koga da ovo pitam, pa sam mislila da probam da pitam ovde, ako neko mozda ima takvu informaciju. Da li Vam jave i ukoliko ste odbijeni? Ili Vas jednostavno ne pozovu uopste, pa iz toga treba da zakljucite da niste primljeni?

  Like

 17. Pavle, u apliciranju je sve važno, i prosek, i motivaciono pismo, i cv, i da li imaš sertifikat jezika. Uvek je bolje aplicirati ranije nego kasnije. Da li ćeš dobiti stipendiju to zavisi i od konkurencije, ja nemam uvid u njihovu statistiku, pa ne mogu da ti dam odgovor na to pitanje. U svakom slučaju puno sreće, i drago mi je i celom timu da ti je sajt pomogao!

  Like

 18. Ćao Ana,

  Ovo je definitivno najbolji sajt, i bio je presudan kada sam se dvoumio da li da konkurišem ili ne. Pomoć pri apliciranju je bila od velike pomoći, primljen sam na Politecnico di Milano, ali u prvom krugu dodele stipendija nisam izabran, ali sam i dalje u opticaju i u drugom krugu. E sad moje pitanje je da li možda imaš iskustva ili ako znaš možda šta ima veći prioritet prosek ili vreme apliciranja, jer sam ja aplicirao u prvom pozivu novembra, a sada u drugom pozivu su se priavili neki od mojih kolega sa većim prosekom, pa me interesuje kakve su mi šanse jer bez stipendije ne bih mogao da priuštim za studiranje.

  Pozdrav i hvala unapred na odgovoru! 🙂

  Like

 19. Pozdrav!

  Student sam prve godine osnovnih strukovnih studija Visoke tehnoloske skole u Sapcu (informatika), i htela bih da se prebacim na neki od francuskih univerziteta i tamo nastavim. Da li imate informaciju o tome da li je to moguce, dakle pre zavrsetka osnovnih studija? I da, kako je moguce uopste proveriti koliko nam je i da li je priznata ova diploma? Da li je dovoljna potvrda koju sam dobila na fakultetu da primenjuju ECTS? Hvala vam unapred na odgovoru!

  Like

 20. Poštovana, sa studentskom vizom možete da radite do 20 sati nedeljno. Što se novca tiče, to zavisi od viznog režima prema Vašoj zemlji, te najbolje da pitate u ambasadi. Ukoliko nemate stipendiju, za stalni boravak sigurno morate da imate neku finansijsku garanciju. Srećno!

  Like

 21. Pozdrav,

  Kao prvo sve pohvale za stranicu. 🙂
  Planiram upisati master u njemackoj. Zavrsila sam fakultet elektrotehnike u Tuzli (4 godine).Zanima me da li je moguce raditi uporedo sa studijem? I koji je to broj sati sedmicno? Takodjer me zanima da li je potrebno imati na racunu odredjenu sumu novca (cula sam da je to negdje oko 9000 eur za one preko 25 god), kao neku garanciju drzavi da mozete platiti sami sve obaveze tokom studija. Da li je to tacno i koji je tacan iznos koji treba imati na racunu kao garanciju?

  Hvala
  LP

  Like

 22. Hvala puno na odgovoru. Samo jos da pitam da li je normalna procedura da kao poslednju stecenu diplomu (posto tek treba da diplomiram u junu) traze diplomu iz srednje skole? Do sada svugde gde sam slala, rekli su mi da im treba jedino fakultetska, a na jednom mestu sam na moje pitanje da li da saljem ovu iz srednje skole dobila odgovor da posaljem diplomu koju imam i da mogu sama da je prevedem na engleski pa ako bude trebao zvaničan prevod da će mi naknadno javiti. Sad sam u čudu i ne znam da li da dajem pare na sudskog tumača, s obzirom da ni oni nisu sigurni da li je potrebno i da je to diploma iz srednje škole?

  Like

 23. Pripremam se da pošalje aplikaciju za stipendiju. Potrebno je da je dostavim u papirnoj verziji. Šta od dokumenata je po tvom iskustvu poželjno štampati na masnom papiru i u boji, samo CV i motivaciono? Potvrdu o položenim ispitima i preporuke sam svakako dobila na običnom papiru, ali dostavljam još par fotokopija dokumenata i potvrda, pa ne znam da li je u redu to štampati na običnom papiru?
  Hvala unapred. 🙂

  Like

 24. Cao:) Student sam trece godine, sto bi znacilo da ove godine upisujem cetvrtu godinu. Htela bih da upisem master u Nemackoj, pa me zanima da li bih onda trebala da apliciram u septembru ove godine? Unapred hvala na odgovoru:))

  Like

 25. Caos,student sam druge godine na Megatrend Univerzitetu. Htela bih da upisem master u Londonu. Zanima me kako fukcionise to za stipendije,gde treba da aplicirati za stipendiju? I kako treba da izgleda ta prijava? Koji su uslovi da se dobije stipendija?Predpostavljam da je to odvojeno od prijave za master? Hvala puno unapred!
  Zaista mi je potrebna pomoc:)

  Like

 26. Da li mozete da kazete nesto vise o GRE testu i sta vi preporucuje kada poceti pripreme, kako, koju literaturu koristiti itd.?

  Like

 27. Zdravo!
  Ja sam trenutno na jednom dobrom privatnom fakultetu, gde sam stipendista (puna skolarina mi je placena), prosek preko 9,5 (ne znam kako se pretvara u onaj njihov GPA). Program traje tri godine, pa me zanima da li Ivy League ne pravi problem ako zelim na master posle trece, ili moram da se prebacujem negde i zavrsavam i cetvrtu? I koja su vasa iskustva sa dobijanjem stipendija (i u kom procentu pokrivenosti skolarine) na tim najboljim koledzima sto se tice nasih studenata?
  Inace, imam Kembridzovu diplomu C2 nivoa, ali sam je stekla online, nakon godinu dana kursa, na njihovom zvanicnom sajtu, http://www.academy-cambridge.org, a na kraju trece godine fakulteta (koji radi po Kembridzovom programu) dobijam medjunarodno priznatu diplomu engleskog poslovnog jezika. Racunaju li se ova dva za nesto, da me oslobode necega?

  Like

 28. Zdravo, zelela bih da se raspitam oko master stipendija u Svedskoj, zavrsila sam Ekonomski fakultet sa prosecnom ocenom 7.94 i imam IELTS sertifikat sa ocenom 7,pa kolike su mogucnosti da se dobije stipendija,i ako su male sanse ,procitala sam da postoje parcijalne stipendije koje pokrivaju troskove skolarina tokom studija,ali ne i troskove zivota na univerzitetu u Upsali,pa ako su tu velike sanse da vas pitam za pomoc pri apliciranju?
  Unapred hvala 🙂

  Like

 29. Pozdrav,ja zavrsavam cetvrtu godinu gimnazija,zelja mi je da upisem prava mada sam se dvoumila i izmedju psihologije,zanima me da li moze dati master pravnog fakulteta u nekoj drugoj drzavi odmah po zavrsetku studija ili prvo mora da se prevodi diploma?hvala vam unapred 🙂

  Like

 30. Procitala sam pricu Jovane Arsic o Bocconi univerzitetu, imam par pitanja, a ne mogu nigde da nadjem neki njen kontakt mail, facebook..? Hvala 🙂

  Like

 31. Cao, imam jedno pitanje. Zavrsila sam cetvorogodisnje studije u martu mesecu ove godine na Univerzitetu Singidunum, smer FBO. Volela bih dalje da upisem Master u inostranstvu(nesto sto se tice zivotne sredine, zagadjenja, resavanja tih problema…), ali bi trebale da budu online studije zbog mog zdravstvenog stanja. Da li neko moze da mi pomogne gde bih mogla da apliciram za tako nesto? i pozeljno bi bilo da godina ne bude veca od 6 mozda 7000 eur. Pozdrav svima

  Like

 32. Draga Ivana, mi nikad nismo čuli za stipendije za master u Švajcarskoj, što ne znači da ih nema. Najbolje da pogledaš po međunarodnim sajtovima za stipendije, možda tamo ima nešto ili da odeš do švajcarske ambasade. Srećno!

  Like

 33. Dragi moji, bila sam u Lozani, u Svjacarskoj nekih par meseci i videla da tamo ima Unil Univerzitet sa programima na engleskom jeziku. Jako bih zelela da upisem neki master program tamo, ali neophodna mi je stipendija. Oni uglavnom daju stipendije za doktorske studije, ali je preduslov da se zavrsi master na njihovom univerzitetu. Kako da dodjem do informacija ko daje stipendije za master studije u Svajcarskoj? Srdacan pozdrav.

  Like

 34. Dobar dan, zamolila bih vas da mi odgovorite da li u Srbiji na državnim fakultetima studenti na master studijama koji su na budžetu imaju pravo na STIPENDIJE? I koja je procedura podnošenja zahteva za stipendiju ili koji je rok za podnošenje?
  Hvala.

  Like

 35. Planiram da sledece upisem master u inostranstvu. Ove godine zavrsavam za logopeda, pa me zanima u kojim drzavama su najbolji fakulteti I smerovi za tu oblast. Cula sam da su u Norveskoj odlicni uslovi, ali nemam bas puno informacija, pa ako znas nesto vise o ovoj temi, molim te za vise informacija. Unapred hvala.

  Like

 36. Apsolvent sam fakulteta za rehabilitaciju,buduci diplomirani fizioterapeut. Zanima me da li ima negde u Austriji master za moj smer i da li treba polaganje neke razlike predmeta?

  Like

 37. Draga Ana Marija,

  Da li biste mogli da napiseste nesto o promenjenom Erasmusu odnosno Erasmus +? Taman kad smo se dobro informisali i upoznali sa detaljima ovog programa putem Vaseg sajta, oni su napravili izmene. 🙂

  Poprilicno je nejasano, barem meni, Na netu sam citala da ovaj program nece biti dostupan za Srbiju ove godine. :/
  Dakle, volela bih da, ako biste mogli, napisete nesto vise o tim promenama i uslovima apliciranja, ako uopste postoje novi uslovi. Dosta bi pomoglo s obzirom da se pozivi za mastere polako otvaraju.

  Pozdravce! 🙂

  Like

 38. Jedno kratko pitanje. Da li neko poznaje ikog ko je upisao doktorske studije prava u Nemačkoj i na kom univerzitetu? Hvala, pozdrav.

  Like

 39. Ok, hvala. Prosto sam se pitala da li imate neku konkretnu informaciju o stavu tj. odnosu prema duzini studiranja. Mislim bas zbog nas “starih studenata”. Poslusacu savet svakako! Pozdrav.

  Like

 40. Ćao! Ja sam postapsolventkinja na psihologiji, upisala sam po starom programu, do decembra najkasnije ću diplomirati. Sada imam 27 godina, dakle završavam faks posle 9 godina studija. Aplicirala bih verovatno sledeće godine (mislim da ove godine ne stižem). Da li me diskvalifikuje to što sam dugo studirala? Da li ima šanse da dobijem stipendiju bez obzira na to ? (Razmatram Francusku i Holandiju)

  Like

 41. Caos, apsolvent sam medijskih studija u Novom Sadu, htela sam da te pitam da li postoji neki konkurs za praxe iz te oblasti? I da li mogu da konkurisem na praxe iz slicnih oblasti ili nemam sanse ukoliko nije iskljucivo novinarstvo u pitanju? A sto se tice Mastera, koliko su mi mogucnosti otvorene s obzirom da sam zavrsila novinarstvo? Hvala unapred

  Like

 42. Cao. Apsolvent sam na dektologiji u Novom Sadu a zanima me psihologija i htela bih da radim master negde preko. Da li mozda znas da li je moguce aplicirati na master psihologije sa diplomom defektologa i gde je najbolje studirati psihologiju? Hvala unapred..

  Like

Podelite vaše iskustvo i postanite član Ino Alumni Kluba besplatno!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: