Kako studirati medicinu u inostranstvu

Medicina danas, kao i nekada, važi za jednu od najperspektivnijih i najprestižnijih oblasti studiranja. Iako je sama profesija vrlo izazovna, ponekad naporna i zahtevna, biti lekar ili medicinski radnik istovremeno je vrlo ispunjujuće i respektabilno zanimanje. U inostranstvu su studije medicine prilično kompetitivne, vrlo je teško upisati i konkurencija je vrlo oštra, te je potrebna rana i temeljna priprema. U mnogim zemljama studije medicine nisu na engleskom jeziku, već na lokalnom jeziku, i nivo znanja koji je se traži je C1 ili čak C2, te zaista pripreme moraju početi godinu, dve ili tri ranije.

Kao i kod bilo koje druge nauke ili oblasti, važno je izabrati Univerzitet u inostranstvu koji ima akreditovan program, respektabilni kvalitet i nivo obrazovanja koje pruža budućem studentu, kao da je diploma koju izdaje priznata svuda u svetu. Zbog toga smo za vas istražili ovu temu i fokusirali se na odabir vrhunskih evropskih programa na vodećim istraživačkim univerzitetima, univerzitetima primenjenih nauka i koledža.

Amerika vs Evropa

Najbolje rangirani programi i univerziteti iz oblasti medicine svakako su locirani u Americi. Istovremeno, ovi programi su ekstremno izazovni u smislu vremena i novca (30-50.000 dolara po godini studija), jer da biste studirali medicinu u Americi prvo morate da završite koledž od 4 godine pa tek onda možete na MedSchool, te ceo proces traje mnogo duže nego u Evropi. Iz toga razloga mnogi Amerikanci se odlučuju za studije medicine na engleskom jeziku u Evropi, jer su jeftinije i upisuju se odmah posle srednje škole. Ukoliko student želi da studira medicinu u Americi, potrebno je da se pripremi za upis koledža (SAT i TOEFL test) kao i da izdvoji ozbiljna sredstva i pokuša da dobije umanjenje školarine. Pored školarine, potrebna je i obavezna finansijska garancija za vizu od 25000 dolara, ukoliko student nije dobio punu stipendiju a to je retkost.

Velika Britanija

Tradicionalno su vrlo otvoreni prema stranim studentima i njihove diplome su poštovane i priznate svuda u svetu. Sam upis nije laka stvar, morate imati odlične ocene, biti vrlo motivisani i spremni. Preko Ino Edukacije studije medicine možete upisati direktno na nekoliko partnerskih univerziteta u Velikoj Britaniji i prijava je preko nas besplatna. Uslovi koji se traže za upis na studijske programe medicine u Velikoj Britaniji su odlično znanje engleskog jezika, odličan uspeh iz srednje škole, sa najvišim ocenama iz hemije, biologije, matematike i fizike. Cena školarine osnovnih studija se kreće od 10 do 30 hiljada EUR i preko Ino Edukacije moguće je dobiti umanjenje školarine. Studije medicine u obrazovnom sistemu Velike Britanije mogu trajati 3-6 godina. Postoje i studije iz srodnih medicinskih oblasti kao što su fizioterapija, biomedicina, forenzika medicinska nega, sportska medicina, radioterapija, onkologija i sl. i cena školarine je nešto niža i kreće se od 8 do 20.000 eura godišnje.

Ukoliko student nije dovoljno spreman, moguće je upisati Medicinski osnovni kurs (Medical Foundation Course). Ovaj kurs, ili „nulta godina“, kako se popularno naziva, traje godinu dana i najčešće prestavlja uslov za upis na osnovne studije za one studente koji nisu imali dovoljno predmeta iz prirodnih nauka u srednjim školama, ili im je znanje engleskog jezika na nižem nivou od predviđenog za normalno pohađanje nastave. Studenti koji uspešno polože minimum 75% ispita u godinu dana, mogu se upisati na osnovne studije medicine koje traju 5 godina. Ovakav kurs dostupan je nekoliko partnerskih univerziteta Ino Edukacije.

studije-medicine-u-nemackoj

Kada govorimo o studijama medicine Master nivoa u Velikoj Britaniji, one su uglavnom iz oblasti javnog zdravlja i zdravstvenog menadžmenta u trajanju od godinu dana, dok studije iz specifičnijih medicinskih oblasti kao što su reporduktivna medicina, infektivne bolesti, pedijatrija i sl. traju dve godine. Za međunarodne studente (oni koji nemaju pasoš EU zemalja) školarina za godinu dana na master studijama iznosi od 10 do 30.000 eura. Kontaktirajte Ino Edukaciju da vam pronađemo idealan program.

Italija

Studije medicine u Italiji na engleskom jeziku su među jeftinijima u Evropi, pre svega zbog činjenice da se na brojim univerzitetima iznos školarine određuje u skladu sa finansijskim stanjem studenta. Sa druge strane, Italija nudi brojne mogućnosti za dobijanje stipendija – kako državnih tako i regionalnih, te istovremeno možete sebi obezbediti i pristojna sredstava za stan, hranu i život dok studirate.

Osnovne studije traju 6 godina i postoji više univerziteta u Italiji koji imaju programe osnovnih studija medicine na engleskom jeziku. Najbolje su rangirane na Università Cattolica del Sacro Cuore u Rimu (preko Edukije  prijava je besplatna), a preko Ino Edukacije možete se besplatno prijaviti i na Univerzitet Padova i Univerzitet Pavija. Italijanski obrazovni sistem, kao i srpski, ne prepoznaje master studije iz oblasti medicine, te nakon osnovnih studija studenti idu na specijalizacije, prakse, treninge i traženje posla u medicinskim ustanovama, ili na doktorske studije ukoliko žele da ostanu u akademskim vodama. Cena školarine za godinu dana osnovnih studija medicine u Italiji se kreće od 2000 do 20000 eura.

Za upis na osnovne studije medicine je neophodno položiti International Medical Admission Test (IMAT). Ovaj test je namenjen je budućim stranim studentima za programe na engleskom jeziku. Traje 100 miunta, i podeljen je u dva dela: 1) Opšta kulutra i logičko rezonovanje i 2) Naučno znanje iz oblasti biologije, hemije, fizike i matematike.  Cena testa je 120 eura, a sam test se najčešće polaže sredinom septembra. Na linku ovde možete pogledati lokacije polaganja IMAT testa. Prijava za ovaj test se obavlja preko sajta. Takođe, ovde možete pogledati spisak programa koji zahtevaju polaganje ovog testa.

cattolica-medicina

Univerzitet Cattolica u Rimu omogućava transfer na drugu ili treću godinu studija za one studente koji su već upisali i uspešno završili prvu godinu medicine na nekom od Univerziteta u Srbiji. Više ovde ili nas kontaktirajte ispod.

Postoji nekoliko modaliteta za transfer, i ukoliko postoje otvorena mesta, Univerzitet objavljuje zvaničan poziv na svojoj internet stranici. Međutim, svakako je neophodno položiti IMAT test.

Nemačka

Nemačka je tradicionalno izvrsna poželjna lokacija za studije medicine. Međutim, ne postoje državne akreditovane studije medicine na engleskom jeziku, i sve studije su na nemačkom jeziku. Za studije se najčešće traži C2 položen sertifikat jezika, a u retkim situacijama C1, ali i tada će pre primiti one sa C1. Polaže se i prijemni iz biologije, hemije i logike, zavisno od univerziteta, ali prijemni uvek postoji. Takođe, selekcione komisije mogu tražiti i intervju sa kandidatom bilo lično, bilo putem Skajpa. U zavisnosti od Univerziteta i programa, u glavnom je 5-10% slobodnih mesta rezervisano za strane studente (izvan EU). Studije na državnim univerzitetima koštaju od 500 do 3000 EUR godišnje.

biomedicina-studije

Švedska

Švedska je, pored Nemačke, već dugi niz godina odlazna destinacija za brojne stručnjake iz Srbije u oblasti medicine, defektologije i medicinskih nauka. Sjajni uslovi rada, visoke plate, socijalno osiguranje i životni standard predstavljaju dovoljne preduslove za emigraciju velikog broja naših medicinskih radnika. Međutim, studije medicine na engleskom jeziku nisu česte, ali postoje na Univerzitetu u Londu.

Osnovne studije prostetike na engleskom jeziku moguće je studirati na Jonkoping University i traju tri godine, i prijava je preko Ino Edukacije direktna i besplatna. Oni sa EU pasošem ne plaćaju školarinu.

Što se Master studija tiče, postoje različite opcije, kontaktirajte nas da vam predložimo programe. Rok za sve prijave je 15.januar.

Holandija

Osnovne studije medicine na engleskom jeziku u Holandiji postoje u Mastrichtu, ali obavezan Master iz medicine mora da bude na holandskom jeziku zbog rada sa pacijentima. Ukoliko želite da studirate na engleskom jeziku, postoje studije kao što su biomedicina, fizioterapija, javno zdravlje i sl. U zavisnosti od Univerziteta i grada, cene školarina se kreću od 7.500 do 10.000 eura, dok je za državljane EU zemalja školarina 2000 EUR. Uslov za upis na osnovne studije je da ste u srednjoj školi imali matematiku, fiziku, biologiju i hemiju sve četiri godine. Ukoliko ovo nije slučaj, moraćete da polažete dodatni kvalifikacioni ispit koji se organizuje na fakultetima. Za programe pošaljite nam direktan upit.

medicina-u-svedskoj

Austrija

U Austriji ne postoje osnovne studije medicine na engleskom jeziku, postoje isključivo na nemačkom jeziku i zahteva se minimum OSD sertifikat C1. Austrija je tradicionalno jedna od prvih lokacija za naše studente, međutim upisna kvota za medicinu je izuzetno niska i iznosi samo 5%. Prijemni ispit iz logike, biologije i hemije je obavezan. Školarine je 1500 EUR godišnje. Postoji opcija da se uči nemački u Austriji, ali za samu prijavu obavezan je položen sertifikat OSD A2, kako biste uopšte i mogli da se prijavite na nultu godinu. Za izbor programa kontaktirajte Ino Edukaciju ispod.


Ukoliko vas zanimaju studije medicine u inostranstvu, pošaljite nam besplatan upit ino edukacija logo border

Podelite s prijateljima: