sportske stipendije u americiDanas donosimo intervju sa Markom Vulovićem, direktorom agencije za sportske stipendije Profuturo. 


1. Kako ste počeli da se bavite ovim poslom?
Uočili smo potrebu mladih ljudi za organizacijom koja će im pomagati da se adekvatnije pripeme za odlazak u srednje škole i na univerzitete, koja će definisati ciljnu grupu institucija i na najbolji način promovisati njihove akademske i sportske kvalitete sa ciljem da dobiju maksilan moguć iznos stipendija. Krenuli smo od Srbije i košarke, pa godinu za godinom širili opseg delovanja, što nas je nakon 10 godina dovelo do preko 1.500 klijenata iz preko 40 zemalja širom sveta.

2. Na koje univerzitete u Americi najviše šaljete studente?
Radimo sa hiljadama institucija  širom Amerike te mi je jako nezgodno, tačnije nemoguće, da navedem imena škola na koje najčešće šaljemo klijente. Sarađujemo sa školama od Kalifornije do Mejna i od Floride do Vašingtona, od NCAA D3, preko džunior koledža i NAIA univerziteta pa sve do High Major-a (najbolji univerziteti iz NCAA D1). Izuzetno je važno naglasiti da sarađujemo sa jako velikim brojem srednjih škola širom Amerike i da je raspon godina u kojima deca mogu otići jako veliki. Naš najmlađi klijent je otisao u 6. razred (Middle School), a najstariji je imao 23 godine. Deca se odlučuju za odlazak onda kada su spremna, te ne postoji pravilo. Mogu otići u 6. ili 7. razred, mogu u 9, 10, 11 ili 12, mogu završiti srednju skolu u matičnoj zemlji pa otići na tzv. post graduate program poznatiji kao prep school, a mogu otići i direktno na univerzitete. Uvek savetujemo da idu bar godinu, a idealno dve pred univerzitet je im je toliko vremena potrebno da se prilagode i pripreme za univerzitet.

3. Šta biste preporučili đacima i studentima koji su zainteresovani za Ameriku – zašto baš tamo?

Amerika je jedina zemlja na svetu u kojoj se može baviti školom i sportom u isto vreme i to na visokom nivou.

U svim ostalim delovima sveta sport i škola su razdvojeni te se momci i devojke bave sportom u klubovima koji su često dosta udaljeni od škola te se mnogo vremena gubi u prevozu. Zatim treninzi i časovi nisu usklađeni te često obrazovanje trpi zbog sporta ili sport zbog škole. U Americi se kompletan amaterski sport odvija u okviru akademskih institucija čime su ovi problem prevaziđeni. Prostije rečeno sve je pod istim krovom.

4. Takođe šaljete studente i sportiste u Italiju. Recite nam više o tome?
Prošle godine smo pokrenuli program školovanja u Italiji. Mladi i talentovani, prevashodno košarkaši, mogu dobiti besplatno školovanje, smeštaj, hranu i mesečni džeparac od kluba koji ih želi u svojim redovima. Oni malo manje talentovani i malo stariji moraju platiti određenu sumu novca akademijama koje se brinu o njihovom sportskom i akademskom razvoju. Oni organizuju smeštaj, hranu i tutore. Ovakve akademije ne postoje samo u Italiji već i u drugim državama.

sportske stipendije amerika

5. Koji su benefiti kada se studenti prijavljuju preko vas?
Znanje – mi smo organizacija sastavljena od profesionalaca sa ogromnim znanjem. Iskustvo – dugogodšnje iskustvo koje je neprocenjivo. Saveti – pružamo savete koji su presudni u procesu odabira škola, priprema dokumentacije, testova. Bliski odnosi sa školama – naša saradnja sa školama, dugogodišnji bliski odnosi sa našim klijentima daju prednost u odnosu na ostale mnogobrojne aplikante širom sveta. Ovo znači da će u većini slučajeva naš kandidat biti izabran pre nekog drugog kandidata sličnih ili istih karakteristika koji je došao direktno ili preko neke druge agencije.
Štedimo novac naših klijenata – poznavanje procesa, priprema papirologije i prethodno pomenuti bliski odnosi sa školama pomažu nam da uvek dobijamo značajno veće iznose stipendija/finansijske pomoći čime direktno štedimo novac naših klijenata.
Naplaćujemo novac po realizaciji – pre nego klijenta primimo u program vršimo procenu kvaliteta i mogućnosti dobijanja stipendije. Saopštavamo procenu klijentu i ukoliko je sa njom saglasan, realizacija je maltene zagarantovana. Ovakav pristup štedi vreme i nama i klijentima. Uvek se trudimo da obezbedimo nekoliko različitih ponuda. Klijent se odlučuje za jednu od njih, mi radimo papirologiju i tek nakon zvaničnog prihvatanja u željenu instituciju i izdavanja dokumenata za vizu mi naplaćujemo proviziju. Dodao bih da radimo sve NCAA/NAIA sportove.

Ukoliko ste zainteresovani za sportske stipendije koje nudi Profuturo pošaljite upit