cross-roads

I zaista – GDE?!

Toliko ima zemalja, opcija, sajtova i lovačkih priča da se čoveku zaista zavrti u glavi… Kada sam krenula da kopam po netu, nisam znala ni gde ni šta. I iskreno, dobra stara pomoć prijatelja mi je zato najviše značila. Jednostavno, toliko ima stvari, da ne znaš gde bi i šta bi pre krenuo/la da gledaš. Moj izbor je bila Evropa. Mala, sve je na dva sata avionom, ne moraju da se polažu testovi znanja (kao za USA na primer), ali to je već stvar ličnog izbora. Takođe, možete pogledati Šangajsku listu univerziteta.

Ukoliko vam treba pomoć, javite se preko našeg Unajmi mentora programa! Postavite pitanje i zatražite neobavezujuću ponudu, a mi ćemo vam što pre odgovoriti!

ZEMLJE

1. ENGLESKA

Slovi za najprestižniju, samim tim i najskuplju. Tradicija i izuzetno akademski pristup, pa ako ste više praktičan tip, bolja je kontinentalna Evropa, mada ne mora da znači, to je moj lični utisak. Traže najviši prosek kao i rezultate na testovima engleskog jezika. U Englesku iz Srbije možete otići i preko Chevening i Open society stipendije.

2. KONTINENTALNA EU

Ovde ima svega i svačega. Od Slovenije do Švedske, ko šta voli. Po meni je stipendija Evropske komisije za joint-degree programe sjajna stvar. Dobijate diplome više univerziteta, kao i stipendiju od koje možete fino da živite i to na više lokacija. 🙂

 • Belgija                                                                                                                
 • Ova Bosna Evropske unije jeste zamršena zemlja, ali ima odlične univerzitete, i pristup mnogim institucijama EU, ukoliko vas zanima bilo kakav internship tokom studija, Belgija is the place to be. KU Leuven, na kome sam ja studirala, slovi za jedan od najprestižnijih univerziteta u EU, realno sa razlogom. Osim tradicije duge 600 godina, nudi neverovatne uslove studiranja. Ogroman broj fakulteta, instituta, modernih kurseva, i izbornih ispita svrstavaju KU Leuven u vrh Evrope. Takođe, u Belgiji se nalazi i College of Europe, najbolja institucija za školovanje EU birokratije. Dobri su i univerzitetu u Gentu i Briselu. Više o Belgiji saznajte ovde.
 • Francuska                                                                                                          
 • Ako ne znate francuski, i nista voljni da ga učite, dvaput razmislite o Francuskoj. Programi na engleskom su dosta retki, uglavnom na nekim privatnim fakultetima. Na Sorboni je master 500 evra, pa za male pare možete na master. Preko Francuskog kulturnog centra (da, onaj u Knezu) možete doći i do stipendije. Iako je i Francuze stisla kriza, oni su i dalje jedni od najvećih davaoca stipendija. Bordo, Lil i Nica su takođe ok. Više o Parizu pročitajte ovde.
 • Austrija                                                                                                      
 • Tradicionalno privlači Jugoviće. Do skoro je obrazovanje za Balkance bilo besplatno, nisam sigurna da li je i dalje. Masteri i kada se plaćaju koštaju koliko i ovi naši, možda malo više, a svakako se isplati otići. Kako u Austriji ima minimum 100.000 Srba lako možete naći neki poslić. Ukoliko ste spremni da samo platite školarinu napolju, Beč je najbolji izbor pošto u faxovi ok, život nije skup, a Srba na sve strane za lakše umrežavanje i nalaženje nekog part-time joba. Preko Basileus i Joineusee stipendije moguće je otići u Grac, pod uslovom da znate Nemački. Diplomatska akademija mislim da daje neke polu stipendije, ili ih ne daje.. Svejedno, život nije toliko skup, i ako imate neku gasterbajtersku familiju, može to da se izgura.
 • Italija                                                                                                                    
 • Italija je uvek prijatna, i uvek joj se rado vraćam. Lepa za život, ali sa zamornim sistemom. Ja sam studirala u Padovi, univerzitet star 800 godina (Galileo Galilej je studirao tamo) i dobar ukoliko želite da studirate lokalni razvoj, turizam, medicinu. Univerzitet Bokoni i Politehniko u Milano su viđeni kao vrlo prestižni, prvi za biznis, drugi za arhitekturu i industrijski dizajn. Univerzitet Sapienza u Rimu je takođe vrlo poznat, ali i neorganizovan. Italija je generalno dosta slaba u organizaciji, ali za neke stvari su neprevaziđeni, npr dizajn, turizam, moda, hotelijerstvo.. Više o Italiji ovde.
 • Skandinavija
 • ‘Ladno, ali standard. Daju fine stipendije, i imaju super uslove studiranja. Svi koji su bili tamo, vratili su se super zadovoljni. Iskustva iz Švedske su najbolja, pogledajte univerzitet Lund, posebno za tehničke nauke.
 • Španija                                                                                                                    
 • Samo ako znate španski, u suprotnom nemojte to raditi sebi. Dosta stipendija ide kroz Bazileus i Erasmus Mundus stipendije.
 • Nemačka
 • Ozbiljna i organizovana, odlična posebno u umetnosti i filozofiji, mada tamo u suštini sve valja, stažiranje naročito. Moj brat je tamo završio i osnovne i master studije, klarinet, i prezadovoljan je. Koga interesuje slikarstvo, dizajn, onda Berlin. Muzičari Minhen. Više o Nemačkoj ovde.
 • Holandija  
 • Mastriht je poznat fakultet za biznis i pravo, i sve vrste ekonomija. Leiden za pravo, političke nauke i istoriju, Amsterdam za moderni dizajn, marketing, inovacije. Holandija je generalno prilično dobro organizovana, a daju i Hygens školarine za strance. 
 • Češka                                                                                                              
 • Češka je dosta napredovala u poslednjih par godina, dosta je okrenuta Evropi i raznim EU razmenama. U Pragu je njihov najstariji Charles University, koji je dosta cenjen. Tu je takođe i univerzitetski grad Brno, na granici sa Slovačkom, koji takođe važi za dobar univerzitet. Ako želite više da saznate o Češkoj, pročitajte post sa našeg bloga.
 • Poljska                                                                                                        
 • Poljska je takođe dosta napredovala u poslednjih par godina, takođe dosta okrenuta Evropi i EU razmenama i saradnjama. Najpoznatiji univerziteti su Varšava i Krakow. Varšava je veći univerzitet, dok je Krakow više turistički grad i centar poljske kulture i istorije. U Poljsku lako možete otići preko Sigma programa.
 • Mađarska                                                                                                            
 • Mađarska odnosno Budimpešta je zanimljivo mesto zbog blizine i 2 dobra univerziteta. Prvo je državni univerzitet Corvinus a drugi Central European University odnosno CEU, koji je okrenut društvenim naukama i zemljama u tranziciji.

3. REGION

Ja bih otišla samo u Grčku, Sloveniju, a u poslednje vreme Turska daje super stipendije, čak i za studije na engleskom jeziku. Slovenija vam je ovde najsrećnija opcija, jer su odlično organizovani, vole Srbe i sa stipendijom od 1000e tamo ste bog. Ljubljana ima mnoge programe na engleskom, koji su ok. Sada možete ići i u Zagreb kao EU, što nije loše za regionalni network. Postoji i Američki univerzitet u Blagojevgradu u Bugarskoj, sa kog čujem vrlo dobra iskustva, posebno ako želite kasnije da nastavite školovanje u Americi.

4. USA 

Amerika zahteva najviše cimanja, pošto treba da se polažu testovi znanja matematike (GRE, GMAT). O Americi nemam neka iskustva da podelim, pogledajte blog Jovane Miljanović. Svakako, diplome su im na ceni, nema šta. Ovde se nikad ne dobije cela stipendija za master, osim ako ne idete na sportsku stipendiju, ili pokupite novac od neke fondacije. Pokušajte da nađete stipendiju od naše dijaspore, ili Crkve, ili kombinacija ta dva. Sami Univerziteti tamo mogu da vam ponude da platite samo pola školarine, ali to je to u suštini. Za život morate sami da se snađete, ali to u USA nije problem, pošto ima dosta opcija za studentske poslove. Za doktorske studije se dobija plata, tako da je to dobra opcija. Svakako, raspitajte se u Američkoj ambasadi u vašim gradovima ili u Američkom kutku (ako postoji). Ukoliko vas Amerika baš interesuje, pogledajte research programe koje nudi Fullbright.

5. RUSIJA

Mršavo.  Daju nešto malo stipendija, ali to neke male, često ne pokrivaju put do tamo. Naravno, samo na ruskom. Ukoliko vas baš interesuje Rusija, pokušajte sa nekim EU univerzitetom koji imaju razmenu sa njima. (Berlin npr, Poljska, i te komšije). Prošetajte i do Ruske ambasade, možda se otvori neka opcija. Generalno, nije baš transparentan sistem apliciranja, tako da je sve moguće.

6. TURSKA

Turska postaje sve ambicioznija, posebno ka Balkanu. Učestvuju u Erasmus i Erasmus Mundus programu, pa je moguće tako otići. A takođe i sami daju stipendije, za koje morate da se raspitate u Turskoj ambasadi u vašem gradi, pošto ne postoji jedinstven sistem za stipendije, ili bar ja nisam uspela da ga nađem, ali znam ljude koji su uspeli da dobiju stipendiju, uglavnom kroz lično cimanje i insistiranje.

7. OSTATAK PLANETE

🙂 Svuda ima nešto… Japan (doduše hm), Australija, Saudijska Arabija, Južna Amerika… Čeprkajte po netu, idite u ambasade, uvek ima nešto. Postoje Erasmusovi programi, kao i razmene samih univerziteta, da vas oni sami pošalju u neke daleke tropske krajeve. Drugarica jedna je išla na jednogodišnji master Norveška-Australija, dakle budite vredni 🙂